»Et spektakulært portræt af en diva« – se filmen om Grace Jones på C More

Lyspyramider, vulkaner og ildspyende drager: Her er de mest spektakulære musik-turnéer nogensinde

Lyspyramider, vulkaner og ildspyende drager: Her er de mest spektakulære musik-turnéer nogensinde

Adele indledte for nyligt en verdensturné i forlængelse af sit længe ventede og storsælgende ’comeback’-album ’25’. I tilfældet Adele er stemmen i centrum, så der er sparet på de helt store udstyrsstykker i forbindelse med turnéen, men publikum er dog blevet præsenteret for nogle fine, og på sin egen stille måde, spektakulære indslag, ikke mindst det ’regn-forhæng’, der omslutter sangerinden under ’Set Fire to the Rain’.

Nu er stort ikke nødvendigvis lig med bedst, men som vores gennemgang af nogle af musikhistoriens mest imponerende turnéer nedenfor demonstrerer, skader det bestemt ikke at bruge mange penge på imposante kulisser og sansevækkende lysshows, hvis man skal gøre sig håb om at betage et stort publikum.

1. The Rolling Stones ’Voodoo Lounge Tour’ (1994-95)

The Rolling Stones har på mange måder været med til at definere oplevelsen af store stadionkoncerter i nyere tid. Bandets brug af enorme scenekulisser, alskens pyroteknik og gigantiske skærme og lyseffekter har dannet skole for, hvordan stjerner fra rockens og poppens øverste elite har grebet deres omfattende verdensturnéer an i de sidste 25-30 år.

Med ’Steel Wheels’ (1989-90) havde Jagger og co. defineret rock’n’roll-koncerten som et også visuelt spektakel af højeste kaliber, men det var med ’Voodoo Lounge’, at succesen som omrejsende cirkus for den så småt aldrende generation af ’Babyboomers’ – og nye generationer af rocklyttere med appetit på kendskab til rockens formative år – for alvor blev forvandlet til en institution. Den dag i dag er en verdensturné med Rolling Stones fortsat den oplagte anledning til at aktivere rocknostalgi i højeste potens: Tænk bare på ’Bridges to Babylon’ (1997-98), ’Licks’ (2002-03) og ’A Bigger Bang’ (2005-07).

’Voodoo Lounge’ var på daværende tidspunkt den mest indbringende turné verden endnu havde set, og den tager – lige akkurat – prisen som det mest imposante scenedesign, rullestenene har turneret med. De enorme dukker, den ildspyende, metalliske drage, der knejsede skråt henover scenen, videoanimationen og muligheden for VIP-publikum langs siderne på selve scenekonstruktionen, var godt forløste ideer, der i den grad tog kegler.

Soundvenue 1 / 5 Soundvenue