Hollywoods største musikeraspiranter inddelt i tre kategorier: Hæderlige, harmløse og hørmende

Både Jack Black og Johnny Depp gæster store danske scener til sommer, mens Lukas Graham med udenlandsk succes har lyst en sti over i musikkens verden for aldrende barnestjerner fra det store lærred. Men hvem har ellers taget springet fra Hollywoods store lærred og op bag mikrofonstativet?

Vi kigger nærmere på kendte skuespillere, der har forsøgt sig som musikere med blandet succes – fra Ryan Gosling til Bruce Willis. De er blevet inddelt i tre kategorier: De hæderlige, de harmløse og de hørmende.

De hæderlige

1. Milla Jovovich

Supermodel/filmstjerne/fashiondesigner/popstjerne? Milla Jovovich er en af de Hollywood-stjerner, der render rundt med flest skråstreger i sit cv, men hendes karriere som singer/songwriter er alligevel et forholdsvist ubeskrevet blad for de fleste.

Jovovich indspillede sit første og hidtil eneste studiealbum i 1993 i en alder af 18 år. Oprindeligt havde pladeselskabet SBK præsenteret hende for en håndfuld næsten-grydeklare popsingler, som hun blot skulle synge på, men Jovovich satte foden ned og skrev efterfølgende næsten hele ‘The Divine Comedy’ selv.

Resultatet er et bemærkelsesværdigt modent album, som ifølge stjernen selv var inspireret af så eklektisk en flok som Kate Bush, Sinéad O’Connor, This Mortal Coil og Cocteau Twins, men som også åbenlyst trækker på hendes østeuropæiske aner. Efterfølgende sivede et bundt liveindspilninger med titlen ‘The Peopletree Sessions’ ud under mere løsslupne omstændigheder, og Jovovich har siden jævnligt lagt nye demoer på sin hjemmeside, deltaget som gæstevokalist hos NorthSide-aktuelle Puscifer og udgivet den dansevenlige single ‘Electric Sky’ i 2012.

Annonce

2. Jenny Lewis

Jenny Lewis, kendt både som forsanger i Rilo Kiley og solo under eget navn, trådte i lighed med vores egen Lukas Graham sine barnesko i film- og tv-verdenen.

Men hvor de færreste danskere nok har glemt Lukas Graham Forchhammers tidligere liv som Grunk Krumborg i tre spillefilm om Krummerne samt TV2’s stort anlagte julekalendersatsning ‘Krummernes Jul’ i 1996, er Lewis gledet temmeligt ubemærket over i musikken.

Måske var det fordi hendes roller helt op til begyndelsen på Rilo Kiley i 1998 var forholdsvist low-key: Man kender hende bedst for sin hovedrolle i den skøre Nintendo-roadmovie ‘The Wizard’ sammen med Fred Savage fra ‘Mine Glade 60’ere’ og coming of age-tøsefilmen ‘Foxfire’, men måske det også er til det bedre? Jenny Lewis fremstår i hvert fald som en kunstner, der med stor succes har skiftet ham og børstet fortiden af sig. Hun har kun haft få og små roller, siden hun entrerede i musikken.


3. Steve Martin

Den hvidhårede sjover udgav i slutningen af 70’erne og starten af 80’erne en stribe comedy-fokuserede album, men da han genoplivede sin musikalske karriere i 2009 med albummet ‘The Crow: New Songs for the 5-string Banjo’, var det med et helt andet og uventet fokus – nemlig, som titlen antyder: Bluegrass.

Sponsoreret indhold
Hold jul med familien, du selv vælger
Inviter dine allerbedste Avengers, din South Park-familie og intergalaktiske slægtninge med til julehyggen. Gør julen sjovere med Viaplay her.
Viaplay

Men Martin havde faktisk på det tidspunkt også spillet banjo i næsten 50 år og havde tidligere været gæstesolist på et Earl Scruggs-album. ‘The Crow’ blev besøgt af gæster som Scruggs og Dolly Parton, og det endte med at rage en Grammy til sig for bedste bluegrass-album i genren samt at blive en adgangsbillet for Martin til at spille i countryens allerhelligste tempel, The Grand Ole Opry i Nashville.

Det er blevet til fire langspillere siden da blandt andet i selskab med Edie Brickell, med hvem Martin også netop har samarbejdet med om musicalen ‘Bright Star’.


4. Katey Sagal

Du kender hende sikkert bedst som Jax Tellers benhårde cougar-bitch af en mor, Gemma Teller Morrow, i ‘Sons of Anarchy’, som Al Bundys kone i ‘Vore værste år’ eller som stemmen bag Leela i Futurama – en rigtig solid tv-slider, nærmest på tværs af generationer.

Men Katey Sagal var i 70’erne både med i et rockband under det selvudslettende navn The Group with No Name, samt backingsangerinde for folk som Bob Dylan, Bette Midler og countryidolet Tanya Tucker.

Hun har siden midten af 90’erne udgivet tre fuldlængde-soloalbum med en blanding af eget materiale og covers – senest 2013-skiven ‘Covered’, der, som navnet antyder, udelukkende består af andre folks sange (blandt andet Ryan Adams, Tom Petty og Steve Earle), ligesom hendes sange har fundet vej til ‘Sons of Anarchy’-soundtracket.


Sponsoreret indhold
Kæreste-lokkeri med Sara Hjort
‘Perfekte steder’-skuespilleren fortæller, hvordan hun lokker sin kæreste til at se film med hende. Hør om Saras tv-cravings her.

5. Zooey Deschanel

Ingen Hollywood-udklækket musikerliste uden indie-darlingen over dem alle. Vi taler selvfølgelig om Zooey Deschanel, som sammen med M. Ward har udsendt fem album som She & Him og samtidig opretholdt en stadig imponerende filmkarriere.

Og for lige at punktere ondsindede myter om, at Deschanel blot er en slags indie-udgave af hendes kendis-lookalike, Katy Perry – et kønt ansigt klistret på et hold af hitmagere – så get this: Hun har faktisk skrevet langt størstedelen af sangene på de tre She & Him-album, der består af originalmateriale. What’s not to like then?

Deschanel har også medvirket som gæstevokalist hos kollegaer, blandt andet førnævnte Jenny Lewis, eks-husbonden Ben Gibbard fra Death Cab for Cutie, Prince og det aldrende Beach Boys-mastermind, Brian Wilson.


6. Ryan Gosling

Det er syv år og en bunke filmtriumfer som ‘Drive’, ‘The Place Beyond the Pines’ og ‘The Ides of March’ siden, at Dead Man’s Bones’ selvbetitlede debut udkom, så det er let rent at glemme, at selveste Ryan Gosling også har valset rundt på en scene og givet den gas med sit tomands-venneband.

Men der har også været overordentligt stille siden albummet og den efterfølgende turné, hvor Gosling og kammeraten Zach Shields pløjede det meste af USA tyndt i selskab med et lokalt børnekor til styrtende kritikerroser og flotte sammenligninger med blandt andet Arcade Fire.

Ingen ved derfor, om Dead Man’s Bones er lagt i graven (pun intended), men for en kort stund syntes det nærmest skæbnebestemt, at Gosling skulle følge i fodsporene på sine Mickey Mouse Club-barnestjerne-buddies Chrstina Aguilera, Britney Spears og Justin Timberlake – men på sin helt egen, vanligt forrygende vis.

Læs om de harmløse og de hørmende Hollywood-musikaspiranter på de følgende sider.

Annonce
Soundvenue 1 / 3 Soundvenue
Advertisement