Fire rockbands, der tog tykt pis på tv-programmers krav om playback

Fire rockbands, der tog tykt pis på tv-programmers krav om playback
Muses Matt Bellamy som han plejer at optræde – med en guitar.
Foto: Jo Hale/Getty Images

Mennesker er forskellige, og mens nogen (popmusikerne) ofte forfalder til playback, så er der andre (rockmusikerne), som hader, når musikken mister sin autenticitet i det forfalskede live-aspekt.

Indrømmet: Ovenstående er en generalisering af rang, men det er altså oftere end omvendt, at det er popmusikerne, som tyer til playback – se bare eksempler HER.

Hos rockbands er autenticitet bare lidt mere værd end i den konstruerede popverden, og derfor er der også nogle, der bliver direkte sure, når mammongriske tv-shows insisterer på, at musikken skal være playback – de skulle jo nødigt have, at der var noget, der ikke gik efter planen.

Her er fire bands, der tog tykt pis på de tv-programmer, som tvang dem til at spille playback.

1. Nirvana tager pis på ‘Top of the Tops’, 1991

Tilbage i 1991 havde det britiske musikprogram ‘Top of the Pops’ en regel om, at musikere skulle synge live over et preindspillet backingtrack. Den idé var Nirvana ikke helt med på, og selv om de ikke kunne bøje reglerne, kunne de i den grad tage pis på dem.

Kurt Cobain spillede ironisk og sporadisk på sin guitar og sang desuden i en dybere tone end normalt – han har efterfølgende udtalt, at han forsøgte at efterligne Morrissey fra The Smiths.

Så er der Dave Grohl, som umiddelbart er ekstraordinært glad for sine bækkener, mens Krist Novoselic ikke prøver at holde sin bas i ro.

‘Fuck you, Top of the Pops’, kan man snildt læse mellem linjerne.2. Muse bytter instrumenter på italiensk tv, 2009

Da Muse i 2009 blev inviteret ind i et italiensk tv-show for at spille ‘Uprising’ var der også playback på programmet, men den britiske trios modtræk var langt mere opfindsomt end Nirvanas.

Muse havde simpelthen byttet roller, så forsanger Matt Bellamy var placeret bag trommerne, mens bassist Christopher Wolstenholme tog sig af guitaren og trommeslager Dominic Howard stod for bas og sang.

Bellamy så ud til at hygge sig ret meget bag trommerne, og så var han sikkert glad for, at den intetanende tv-vært efterfølgende interviewede Howard som gruppens frontmand.

Faktisk ret genialt.


3. Iron Maiden flipper ud på tysk tv, 1986

Her er det mest kendte, ældre klip af et rockband, der bare ikke giver en fuck, når de bliver tvunget til at spille playback. Denne gang i det tyske tv-program ‘P.I.T.’.

Vi har at gøre med legenderne i Iron Maiden, hvis optræden med ‘Wasted Years’ gør alt for at understrege, at musikken ikke er live.

Medlemmerne bytter instrumenter, skiftes til at synge og vælter helt generelt bare rundt på scenen. Rock’n’roll!


4. Travis kaster med kager i ‘Top of the Pops’, 2001

Travis er et af den slags bands, som man ikke rigtigt tænker over stadig eksisterer. De udgav endda et album i 2016 – ‘Everything at Once’ tilbage i april.

Men briterne var store tilbage i 2001, til dels takket være den stadig ret fornøjelige banjohymne ‘Sing’, som forsanger Fran Healy og hans kumpaner altså blev inviteret indenfor i ‘Top of the Pops’ for at spille.

Reglerne var dog de samme for Travis, som de var for Nirvana i 1991, og Travis valgte i forlængelse af sangens musikvideo at lave deres ‘Sing’-optræden om til en madkamp.

Læs også: Live eller ej: Fem af historiens mest famøse lip sync-skandaler

Læs også: Må man blive sur, når popstjerner ikke synger live?

Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold