Hold øje med Toronto-talentet Nav: Melodiøse narkohymner og The Weeknd-venskab

Hold øje med Toronto-talentet Nav: Melodiøse narkohymner og The Weeknd-venskab
Nav og The Weeknd.
Foto: Fra Navs Instagram.
Endnu en formørket r’n’b-artist er ved at stemple ind i Torontos disede vækstlag. Navnet er Nav, og antallet af afspilninger på hans Soundcloud-profil er i millionerne. Men det hemmelighedsfulde multitalent har først for nylig sluppet sit selvbetitlede debutprojekt – og så er han signet til selveste The Weeknds XO-label.

XO-affilieret, siger du? Musikken skulle vel aldrig handle om…

… dopaminudløsende substanser og kvindelige bekendtskaber? Jo, det kan man vel næsten deducere uden så meget som at have rørt play-knappen på canadierens Soundcloud. Navs musikmæssige aner er svære at tage fejl af. Han bevæger sig uomtvisteligt i samme skyggebelagte boldgade, som hans verdensberømte label-boss, Abel Tesfaye, alle dage har gjort.

Til forskel fra The Weeknds nærmest pioneragtige foregangsarbejde inden for Torontos nu travle vokseværk på dens kuldslåede r’n’b-scene, er det altså ikke just jomfruelig grund, Nav betræder. Alligevel har han en singulær kvalitet over sig, der er værd at tjekke ud. For hans forvoksede teenagestemme bærer et beskedent anstrøg af heliuminduktion, der i ledtog med hans gennemsigtige selvmedicineringsstrofer skaber en lydkulisse bestående af elegiske frivoliteter og nærmest vampyrisk ungdom.

Sponsoreret indhold
Oplev årets mest hypede horror-hit
‘Hereditary’ tager forfærdelige familiehemmeligheder og nerveflænsende gys til næste niveau. Find billetter og spilletider her. Hvis du tør.
EKSTERNT LINK
Nordisk Film

Fint nok, men hvem er han i grunden?

Her bliver det straks mere tricky, eftersom hemmelighedskræmmeri indtil videre har været en del af Navs appel. Hvad vi dog kan affirmere – mere eller mindre officielt – er, at hans fulde navn er Navraj Singh Goraya, at han er af nordindisk oprindelse (diversiteten længe leve!) og at han har hjemme i Torontos voldsplagede Rexdale-distrikt.

Men som med alle andre eremitagtige artister før ham, må også Nav sande, at musikervirket ikke just tilbyder gunstige rammer for en anonym tilværelse – især ikke, når ens navn så småt er begyndt at titte frem i forbindelse med diverse store artister på urbanscenen.

Et opslag delt af Nav (@beatsbynav) den

’Some Way’ fra Navs nybagte og selvbetitlede debut-mixtape besøges således af ingen ringere end – you guessed it – The Weeknd. Oven i hatten blev Nav sidste år krediteret både som egenhændig producer og gæstefeature på Travis Scotts ominøst dragende ’Beibs in the Trap’ – han var også med i musikvideoen.

Så han har nogle holdbare cosigns. Spørgsmålet er, om han selv er langtidsholdbar?

Hvis det står til os, er svaret et klokkeklart ja. Nok beror Navs narkohymniske materiale ikke på synderligt originale forskrifter, men han er en musikalsk blæksprutte som få andre. Han har sin melodiske sans i orden, han både synger, skriver, rapper og producerer – rygtet vil vide, at han fuldstændig ukrediteret stod for akkorderne på Drakes mastodontiske ’Back to Back’ – og så stopper det ikke engang dér.

I horisonten venter nemlig to gamechanger-begivenheder. Den første er et album døbt ’Perfect Timing’ i eksklusivt samarbejde med det alamodiske hiphop-koryfæ Metro Boomin. Den anden er, at Navs debutkoncert finder sted i et af klodens fineste festivalselskaber, da hans navn optræder på dette års Coachella-plakat.

Til trods for, at det i skrivende stund ikke indeholder alverdens sider, gør man altså aldeles klogt i allerede nu at læse op på sit Nav-pensum, for der er utvivlsomt krummer i drengen. Mange er gradvist ved at spærre øjnene op for den fremmarcherende Toronto-begavelse. Det er på høje tid, at du også gør.

Læs også: Hold øje med hiphoptrioen Injury Reserve: Vindskæv og crunk-refererende underdog-rap

Advertisement