Real Estate har stadig evnerne, men uskylden er tabt

Real Estate har stadig evnerne, men uskylden er tabt
Real Estate har stadig evnerne, men uskylden er tabt - In Mind
3 6
Real Estate
'In Mind'

Album, Domino/Playground

For amerikanske Real Estate er det et altafgørende ritual at fremspille solskin og glade dage gennem glasklart guitarspil og sødmefulde sangmelodier.

Ritualer har det bare med at ligne hinanden, og ’In Mind’ ligner da også New Jersey-bandet, som man kender dem fra tidligere: Perlende guitarer i endeløse melodiske mønstre slanger sig klangfuldt ind og ud af gruppens fint flimrende flow, hvor juno-synthen bruser og følelserne flyder fra den bløde tenor og sangskriver, Martin Courtney.

Tingene kommer til den tid, de skal – både intro, vers og omkvæd. Og når de gør det, føles det helt rigtigt, nærmest ideelt på den glimtende ’Darling’ og den cembalo-klimprende ’Stained Glass’, men det bliver naturligvis også forudsigeligt i længden. Og her må jeg bare sige, at 11 sange er lang tid, når det er i selskab med Real Estates ellers glimrende surf-hymner.

Derfor er det også bedst bare at glemme tiden og hensætte sig til dagdrømmeri om alt det gode: »I woke up sunday morning / back where I belong«, som den nybagte far synger med ufejlbarlig indie-amerikansk intonation på ’Serve the Song’.

Billedet af søndagsmorgenen indkapsler samtidig det komplet komfortable og udramatiske ved dette album. Jo, Courtneys velourvokal er en lise for sjælen, bandets bløde touch er rendyrket kræs for øregangene – selv en babys. Men det er på sange som ’Two Arrows’ og ’Holding Pattern’, hvor lidt guitarfuzz og kosmisk synth går en smule krakkemut, at udtrykket løfter sig.

’Diamond Eyes’ lyder lidt som en country-sang for børn, lidt ’Hjulene på bussen’, og det tilføjer et tiltrængt farvespil i de monokrome solsangsfarver med sit skubbende futtogsbeat og det fremmede, dybe vokalleje. Men vi har at gøre med sjældne knaster i det finkalibrerede lydbillede, hvor hver en skævert, hvert et skurrende sus evaporerer i luftigt ’aah’-kor og chorus-effekter.

Til syvende og sidst fungerer sangene alligevel upåklageligt som de feelgood-perler, de er. Alle sammen. De er bare ikke så underfundige, som de er undervældende. Der varieres så meget over det samme tema, at mange sange synes indifferente mod enden af dagdrømmen.

’In Mind’ er i virkeligheden lyden af et modent band, der har skåret meget over samme læst. Evnerne har de endnu, men uskylden har de mistet, selv om dette – paradoksalt nok – er en hamrende platonisk plade.


Kort sagt:
Real Estate er mestre i at skabe lysende surf-hymner gennem glasklart guitarspil, og ’In Mind’ er et glimrende fremvisning i netop det. Til syvende og sidst er mange sange alligevel indifferente variationer over det samme tema, og albummet virker så hamrende platonisk, at det er en lidt undervældende lytteroplevelse.

Læs også: Real Estate giver dansk koncert