De nyeste tracks fra danske hiphop-artister – lyt til ’DK rap’ på Spotify

Suspekt i Forum: Svingende show var 50% Jesus

Suspekt i Forum: Svingende show var 50% Jesus
Bai-D og Orgi-E.
Foto: Frederik Gram/Soundvenue
Suspekt i Forum: Svingende show var 50% Jesus
3 6
Suspekt

Koncert, Forum

At være Suspekt kan ikke være verdens letteste opgave. På enhver liste over dansk raps bedste tracks vil der være mindst en håndfuld Suspekt-numre. Og mange af dem er over et årti gamle. Spørgsmålet i går var så, om de – midt i 30’erne, med det nye album ’100% Jesus’ og foran 10.000 frådende fans i Forum – kunne være helt ligeså interessante og provokerende igennem en hel koncert, som de har vist at være på deres bedste numre. Svaret var: Kun delvist.

De mest kåde og dryppende sange fra bagkataloget – ’Singlepik’, ’Kinky fætter’, ’Hvem er en… (kælling)’ – fungerer stadig live, præcis fordi de er kække og overraskende. Det er alle ørehængere fyldt med humor og teknisk glimrende vers. I forhold til dem føltes det som at blive spist af med en lummer mellemvare, når Orgi-E iklædt en hvid pels opfordrede publikum til at skråle »en pik er en pik er en pik«. Det er måske bare begrænset, hvor meget langhalm, der kan tærskes på to vestegnsknægtes liderlighed.

Bai-D’s vers på ’Hvem er en… (Kælling)’ blev rappet med vanvittig overlegenhed, men ’Bollede hende i går’ lød mere som en Albertslund-udgave af ’50 Shades of Grey’ end som nybrydende rap-landvinding. Der blev en tydelig kontrast mellem det på aftenen halvtomme postulat og så ’Skudtæt’, der bare stadig er en banger.

Annonce

Sceneshowet havde ikke fået den store overhaling. Det var igen letpåklædte nonner, flammekastere og en alkoholdåb af bassisten, der var showets æstetiske omdrejningspunkter, og det lignede tilnærmelsesvis opsætningen fra deres koncert på Roskilde Festival for et årti siden.

20

Da showet ikke blev båret frem af det nyere materiale fra ’100% Jesus’, der bare ikke har samme gennemslagskraft som noget af det ældre materiale, var resultatet altså en koncertoplevelse, hvor energien svingede mellem kæmpe folkefest og nogle halvhjertede nye numre, der blev forsøgt gjort mere festlige med en formålsforvirret trommesolo.

Lyden i Forum var også skæmmende og bidrog til, at musikoplevelsen var mindre, end hvad man har lært at forvente af Suspekt. Trommesættet var trukket helt frem i lydbilledet og mudrede fuldstændig de produktionsmæssige varemærker: Den helt sprøde lyd og de ørehængende riff.

Selv de vuggende vibes på ’Rolig rolig’ druknede til ukendelighed i den overspillede og superstøjende percussion, og i Forum blev nummeret kun reddet af den charme, som gæsterne Jooks og Tue Track rappede deres superskarpe vers med – linjen »Vi er alle herreløse hunde i denne gudsforladte kennel« har en evig plads i den danske rapkanon. Det var frustrerende at høre, hvordan gode numre blev larmende og ufokuserede i den opsætning, for det er virkelig ikke kvalitet, der mangler i Suspekts bagkatalog.

Trioens legendestatus er mere end fortjent, og alene deres katalog af hits er nok til at garantere en overvældende koncertoplevelse. Højdepunkterne – fra Xanders følte udgave af ’Helt alene’-omkvædet til den intense fremførsel af ’Proletar (Hvor jeg står)’ – var bare ikke nok til at udligne bølgedalene i koncerten. Suspekts skarphed havde denne aften set bedre dage.

Læs også: Se flere billeder fra Suspekt i Forum