Peter Sommer på NorthSide: Indestængt vrede uden på tøjet

Peter Sommer på NorthSide: Indestængt vrede uden på tøjet
Foto: Kasper Månsson/Soundvenue

Regnen trommer tungt på teltdugen, vinden tager toppen af lyden, og festivalfolket sjasker lålå’ende rundt i mudder og fadøl. Det kræver sin mand at spille en festivalscene op. Fredag eftermiddag på NorthSide var Peter Sommer denne mand.

Der er sket meget med Peter Sommer, siden han for 13 år siden trådte ud af Superjeg og startede sit soloridt med ‘Valby Bakke’ som galionsfigur. Hans charmerende lommefilosofier og søde ordspil har fået kant, hans sødmefulde melankoli er blevet afløst af en indestængt vrede.

Sommer og hans veloplagte backingband Tiggerne satte dagsordenen fra første nummer. ‘Til rotterne, til kragerne, til hundene’ fik et solidt rocklos lige der, hvor det er mest ømt, med smæk på guitarfladerne og en velfungerende vrede i leveringen. Vreden bragte energi og intensitet til hele settet – også til de ældre, ømme klassikere som ‘Tigger’, den fællesskrålsfremkaldende ‘Valby Bakke’ og ikke mindst den seneste, stærke single ‘Skønne, spildte kræfter’.

Showet var generelt en fællessangsfordrende omgang, der samlede publikum – og ikke udelukkende grundet tørvejret under teltdugen (selv om det også var et ret velfungerende trækplaster). Det begejstrede fællesskab bragte således også stadionstemningen frem i gutterne, der en kende unødvendigt slog håret ud i et par helt corny guitarsoloudskejelser og suspense-afslutninger.

Alle udskejelserne – de velmente, såvel som de velfungerende – var en dog del af det festivalformat, Peter Sommer og hans tiggere indfandt sig i. De undergik en velovervejet tilpasning, der gav koncerten en spændende utilregnelighed til trods for dens velkendte udformning.

Til slut tog Sommer et solidt tag om hjemstavnshymnen ‘8660’, hvis happy go lucky-stemning blev afløst af et dystert, rocket og angrebslystent modspil som for at understrege, at han i de senere år er blevet et betydeligt mere interessant live-bekendtskab. Som vi nok også får set mere til, når han »i løbet af et års tid« smider en ny plade i puljen.

Konturerne af Peter Sommer blev tegnet op med vrede afløbsstrøg, der lyste op i det plørede festivallydbillede. Større, vildere, mere skabet – og skarpt nok til at være festivalformatets forhindringer overlegen.

Læs anmeldelse: Run the Jewels på NorthSide

Læs anmeldelse: Mø på NorthSide

Peter Sommer og Tiggerne. Koncert. NorthSide, Red Stage.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af