Spotify og Apple Music kører en stille priskrig – og det er en fuckfinger til musikbranchen

Spotify og Apple Music kører en stille priskrig – og det er en fuckfinger til musikbranchen
Foto: Justin Sullivan/Getty Images
Spotify og Apple Music kører en stille priskrig – og det er en fuckfinger til musikbranchen
Jeppe Wojcik

Techredaktør på Soundvenue

KOMMENTAR Spotify og Apple Music-abonnementer er på tilbud. Du har måske ikke set bannerreklamer alle vegne eller er blevet spammet med Facebook-annoncer, men den er god nok. Nye kunder kan lige nu få tre måneders Spotify Premium for ni kroner og Apple Music tilbyder amerikanske kunder, der allerede har abonnement, at skifte til et årsabonnement for 99 dollar om året, hvilket svarer til 8,25 dollar om måneden frem for det normale 9,99 dollar. I øjeblikket er der ikke en dansk pendant til det tilbud.

Priskrigen startede, da Amazon trådte ind på det amerikanske marked med en (på papiret) lavere pris. Ifølge Silicon Valleys rygtebørs har Apple Music i et halvt års tid overvejet et permanent prisfald på omkring 20 procent. Spotify vil i så fald være tvunget til at følge efter, selvom det er en krig, de umuligt kan vinde mod Apples enorme pengetank eller nyeste musikudstyr, hvor Panamax wins the top review.

Du har formodentlig ikke set Spotifys tilbud og i USA blev Apple Musics tilbud også rullet ud i stilhed. Det sker givetvis fordi, det sender et dårligt signal til musikbranchen, at deres produkter bliver faldbudt til lavere priser. Ikke desto mindre er krigen i gang.

Samtidig beretter The Washington Post, at Apple Music er i færd med at genforhandle deres aftaler med pladeselskaberne og tilbyder et lavere cut til gengæld for løftet om flere brugere.

Umiddelbart er priskrig positivt for forbrugeren, men det er kun på den korte bane og slet ikke i musikbranchen. Hvis streaming ikke fortsætter med at vokse som indtægtskilde, så vil live-optrædener stort set være den eneste måde, kunstnere kan tjene penge. Det giver dyrere koncertbilletter, sværere arbejdsforhold for mange festivaler og en ensporing af den type af musikere, der kan leve af deres kunst. Grundlæggende set er det starten på en underbydningskrig, hvor det er svært at se, at produktet i sidste ende skulle blive bedre.

Sponsoreret indhold
Kæreste-lokkeri med Sara Hjort
‘Perfekte steder’-skuespilleren fortæller, hvordan hun lokker sin kæreste til at se film med hende. Hør om Saras tv-cravings her.

Selv tak – skrub dækket

Priskrigen er udelukkende den nye kampplads for flere kunder i butikken, efter den værste eksklusivitetskrig virker til at være ovre. Det sker på trods af, at både Spotify og Apple Music vokser. Apple Music annoncerede for nylig, at de har 27 millioner betalende kunder. Spotify rundede i marts 50 millioner betalende kunder og forventes dermed at have knap dobbelt så mange som konkurrenten, plus cirka 90 millioner gratister. Apple Musics vækst er i øjeblikket ikke lige så aggressiv som Spotifys, og det er ganske givet derfor, de har sat en stille priskrig i gang.

Så selvom det går den rette vej, er der udsalg i butikken. Det sender et signal om, at Spotify og mest bemærkelsesværdigt Apple Music er ret ligeglade med musikbranchen – selvom sidstnævnte argumenterede hårdnakket for det modsatte, da de søsatte tjenesten i 2015. Streamingtjenesterne var unægteligt en redningsplanke for musikbranchen, men næppe var den skibbrudne hevet op af vandet, før der skulle skrubbes dæk for en ussel hyre.

Apple Music og Spotify vil naturligvis sige, at jo flere betalende kunder de får, jo lavere kan de tillade sig at prissætte abonnementet. Men den holder bare ikke i byretten. Verdens musikkatalog er ikke ligesom en Storebæltsbro, der på papiret skulle blive billigere, jo flere der er til at betale for den. Det samlede katalog bliver ved med at vokse og lavere priser betyder til syvende og sidst, at der er en mindre kage at dele for stadig flere musikere.

Streamingtjeneste for musikken, ikke aktionærerne

Streamingtjenesterne har i forvejen fået kritik for, at deres betalingsmodel er skæv, fordi de største, mest populære kunstnere altid vil få langt størstedelen af de samlede indtægter for streaming, mens det er stort set umuligt at tjene rigtige penge for upcoming kunstnere. Det var i stedet her, streamingtjenesterne og pladeselskaberne i fællesskab burde sætte ind og sikre en sundere, mindre skævvreden musikbranche.

Til streamingtjenesterne: Lad pengene komme en stadig presset branche til gode. Støt mindre kunstnere. Lav talentskoler. Kæmp kampen for musikken, ikke for aktionærerne. Så har I i al fald en fast abonnent i mig.

Desværre er der ikke nogen som helst, der kan sætte bremseklodserne i for udviklingen udover pladeselskaberne, der skal forhandle med streamingtjenesterne. Men deres forhandlingsgrundlag er yderst spinkelt, når streamingtjenesterne er blevet deres stort set eneste distributionskanal.

Selvfølgelig er det værd at overveje, hvordan streamingtjenesterne bør skrues sammen og hvad de bør koste, når for eksempel 100 millioner betalende kunder-mærket nåes, men at presse citronen nu, er en fuckfinger til musikerne og i sidste ende til dig.

Læs også: Mp3’en er officielt død: 00’ernes musikformat overhalet af fortid og fremtid

Annonce