Tre ting vi undrer os over efter den nye Taylor Swift-single

Tre ting vi undrer os over efter den nye Taylor Swift-single
Albumcoveret til Taylor Swifts kommende album, ‘Reputation'.
Taylor Swift er tilbage med singlen 'Look What You Made Me Do' fra sit kommende album, 'Reputation'. Det er et nummer i en helt anden boldgade end hendes hidtidige pophit-regime fra '1989', og det er noget helt andet end det, vi forventede fra Swiften. Vi er ærligt talt forvirrede – særligt over disse tre ting.

1. Hvad er det, Taylor prøver at fortælle os?

Okay, så Taylor Swift er tydeligvis træt af al den dårlige omtale, hun har skulle deale med igennem de seneste år. Hun føler sig misforstået og sat til at spille en rolle, hun ikke identificerer sig med. Nu går hun til modangreb ved at lange ud efter en eller flere unavngivne folk, hun tidligere har krydset klinger med (her kan der være tale om både Kanye West, Kim Kardashian og Katy Perry), og ifølge omkvædet er de selv er ude om det: ‘Look What You Made Me Do’.

Forud for udgivelsen af singlen postede Swift tre videoer på Instagram af en slange, og der er ingen tvivl om, at videoerne er en reference til det ry, hun langsomt har opbygget sig, som en slange, der hele tiden forsøger at skabe splid. I stedet for at afvise denne sammenligning virker det som om, Taylor forsøger at genvinde noget magt og styrke ved frivilligt at påtage sig den måske knap så charmerende rolle, som andre har givet hende. Men lykkes det?

Det nye, rå Taylor-image virker ekstremt forceret, og det er ret usikkert om hendes fjender vil tage hende mere alvorligt efter dette udspil. Taylors ide om at være bad ligner noget fra de tidlige 00’ere, og singlens lyric-video ligner noget, Green Day kunne have fundet på.

Det er altså ret tvivlsomt, at Kanye skulle føle sig sat til vægs efter ‘Look What You Made Me Do‘.

Sponsoreret indhold
Hold jul med familien, du selv vælger
Inviter dine allerbedste Avengers, din South Park-familie og intergalaktiske slægtninge med til julehyggen. Gør julen sjovere med Viaplay her.
Viaplay

2. Hvor blev den gode popsang af?

Taylor Swift leverede pop-banger efter pop-banger på albummet ‘1989‘ fra 2014, og der er skruet gevaldigt ned for den sødmefulde pop på ‘Look What You Made Do’. Ingen catchy hooks man kan synge med på, næsten ingen instrumentering – stort set kun Taylor Swifts hævngerrige stemme akkompagneret af hvad der lyder som piskesmæld. Og det holder altså ikke rigtigt.

Selv om Taylor ikke længere gider at finde sig i hvad som helst og forsøger at finde styrke i sit forhadte slange-image, så var hendes velskrevne popsange det, der holdt hende oven vande. Derfor kan man frygte, at det radikale skift til dette lidt udefinerbare musikalske univers faktisk kun vil gøre ondt værre. Hvad blev der af »haters gonna hate« og »I’m just gonna shake-shake-shake it off«? Det fungerede langt mere overbevisende da Taylor på poppet vis rystede alle sine haters af sig og var ligeglad – et mantra, der nu klinger tåkrummende hult.

Selvfølgelig skal Taylor have lov til at tage til genmæle, men umiddelbart virker det som om, hun kunne have nedlagt flere fjender ved bare at blive ved med at lave skudsikker popmusik.

Taylor Swift. (Foto: Kevin Winter/Getty Images)

3. Hvad er det for en Taylor Swift, der er blevet erklæret død?

I ‘Look What You Made Me Do’ siger hun: »I’m sorry, the old Taylor can’t come to the phone right now. Why? Because she’s dead«. Den gamle Taylor Swift er død. Men hvilken? Den poppede Taylor Swift? Girl-next-door-Taylor Swift? Eller den Taylor Swift, der finder sig i alt for meget pis?

Taylor Swift har skullet træde ekstremt varsomt de sidste par år, hvor medierne har været over hende og ventet på det allermindste fejtrin. Selv om hun af og til har jokket godt og grundigt i spinaten, er der ikke noget at sige til, hvis Taylor ønsker at rive sig fri af rollen som den uvidende og intrigante blonde popsangerinde. Men betyder hendes nye hævntogt, at hun slet ikke er blevet klogere?

Taylor er blevet anklaget for næsten alle mulige no-go’s i populærkultur lige nu: Manglende feministisk såvel som politisk stillingtagen, appropriation af sort kultur, og værst var det måske, da hendes video til ‘Wildest Dreams‘ blev anklaget for at romantisere koloniseringen af Afrika. Selv om den rige, succesfulde, hvide Taylor Swift var et meget nemt offer for sådanne anklager, så ville det være ærgerligt og ufølsomt, hvis sangerinden valgte at svare igen med had og manglende forståelse.

Varsler ‘Look What You Made Me Do’ også et farvel til poppede Taylor Swift? Hun lod allerede til at have genopfundet sig selv en del på ‘1989’, hvor countryhatten for alvor var lagt på hylden til fordel for mere ligefrem pop, og man kan undre sig over, om der virkelig allerede er brug for en renovering i hendes lyd. Vi håber det ikke, og vi venter spændt på næste udspil fra ‘Reputation’, som er ude den 10. november.

Advertisement Advertisement