Oplev Andy Serkins Oscar-værdige præstation i 'Abernes planet: Opgøret'

De mest nostalgiske barndomsreferencer på Bisses nye album

De mest nostalgiske barndomsreferencer på Bisses nye album
Bisse på Jazzhouse.
Foto: Kasper Månsson/Soundvenue
'Red Alert', 'Drengene fra Sankt Petri' og Tipslørdag – Bisse kigger tilbage på sin (og vores) barndom på '19.6.87'.

I fredags udgav Bisse sit 7. album, og store dele af ‘19.6.87’ (opkaldt efter Bisses fødselsdato) er som en auditiv hjemmevideo fra Thorbjørn Radisch Bredkjærs barndom på Morsøvej 30 i Kirke Såby.

»’19.6.87′ er mit VHS-lydbånd. Om min barndom. Om børnene af 90‘erne og 00‘erne. Tusindårsungerne. Om den danske provins. Om blomstring og om at blive voksen. Om mine følgesvende. Om fjerne slægtninge. Om det og dem, der ikke længere findes. Om at mindes… Spol tilbage og se frem«, har Bisse tidligere udtalt i en pressemeddelelse, og albummet bugner da også af nostalgifremkaldende referencer til barndoms- og teenageårene i 90’erne og 00’erne, som de fleste af os sikkert kan nikke genkendende til.

Vi har samlet de mest nostalgiske referencer, og hvis du ligesom Bisse er en af ‘Tusindårsungerne’, er der nok noget, der skal ringe en klokke fra din barndom. Nogle af referencerne er selvfølgelig også relevante i dag – se bare, hvor populært ‘Counter Strike’ er blevet.

Gode gamle ‘Counter Strike’.

‘Counterstrike’, ‘Grim Fandango’, ‘Diablo’, ‘Red Alert’ og ‘Heroes of Might and Magic’ (‘Legeaftale’)

Selv om Bisse måske i dag ikke slår dig som den oplagte gamer, virker det som om, der er blevet tilbragt en god portion timer foran skærmen i hans barndom. Endnu mere nostalgisk bliver det, når han i ‘Legeaftaler’ snakker om »computertid«, og mange kan nok huske desperationen over at få brugt de dyrebare minutter fornuftigt, når man først havde tilkæmpet sig en plads bag den eftertragtede datamaskine i fritidshjemmet.

Bisse synger hertil om ‘Magic Cards’ i ‘Fuldt flor’, hvis vi lige skal blive inden for computer-, rolle- og kortspil.


Matador (‘Bjælkehuset’)

Et stadig yderst populært spil, hvor forældre med god samvittighed kunne stille deres børn i dyb gæld på en times tid. Selv om Matador i tidens løb har fået diverse upgrades i form af forskellige versioner af ‘Monopoly’, er der stadig en fed nostalgi over det gamle spil, og intet slår glæden ved at plante et hotel på Rådhuspladsen og se modstanderen parkere bilen foran det røde højhus.


Disney Sjov (‘Legeaftale’)

Fredag aften kl. 19.00. Sendetidspunktet der for evigt vil være helliget Disney Sjov. Programmets indhold har varieret og været igennem et hav af knap så charmerende remakes af Tarzan, Herkules og halvirriterende Disney Channel-serier, men nostalgien er sikker, når man i ‘Legeaftale’ kan høre intromelodien til ‘Luftens Helte’.

Annonce

Kinderæg (‘Legeaftale’)

Apropos Disney Sjov kan mange nok blive enige om, at Kinderæg når ind i top tre over det fedeste fredagsslik. Intet slår den bløde mælkechokolade kombineret med den irriterende og ofte uåbenlige indre blommekapsel, der bød på adskillige minutters sjov og saml-selv-legetøj. Med alderen har mange nok erstattet æggene med den lidt mere fikse Kinder Maxi, men det når ikke ægget til sokkeholderne.


Kastanjedyr (‘Fuldt Flor’)

Pædagogernes yndlingsaktivitet, hvor man med blot en håndfuld kastanjer fra legepladsen og en pakke tændstikker kan underholde børn i timevis. Go-to-dyret var klart giraffen, og hvis man også fik fingrene i noget garn, var edderkoppen også hjemme. Du kan lige få opfrisket, hvordan du laver den bedste kastanjemand i videoen ovenfor.


Idrætshallen (‘Idrætshallen’)

Foreningslivet i idrætshallerne. Pomfritter, remoulade, hotdogs, champagnebrus og oprørte fædre. Behøver vi sige mere?


»Vi lejer en lørdagsfilm: ‘Drengene fra Santk Petri« (‘Indendørssæsonen’)

Mange børn i dag kender måske Blockbuster som den streamingtjeneste, hvor alt på uretfærdig vis koster penge, men i 90’erne var Blockbuster et fysisk slaraffenland, der kunne redde enhver lørdag med alt i udstyr til den perfekte filmaften. Af og til kunne man endda komme til at besøge en Blockbuster to gange på en aften, hvis nu der var en ridse i dvd’en eller kludder i VHS-båndet.

Bisse så, ligesom mange andre, 90’er-klassikeren ‘Drengene fra Sankt Petri’, hvor nogle unge udgaver af blandt andre Tomas Villum Jensen, Nikolaj Lie Kaas og Karl Bille giver den som modstandsmænd under Anden Verdenskrig.

»Verden er så uendelig trist, når Tomas Villum Jensen må lade livet«, siger Bisse. Beklager for spoilers, og snup så også lige ‘Det forsømte forår’, mens du er i gang.

På samme sang synger Bisse også om Tipslørdag; fodboldprogrammet på DR1, der kørte indtil 1998 og havde et hav af stærke sange som intromelodier – måske du husker denne her?


Kyssefanger (‘Røde Kinder’)

Den meget populære børneleg bestod af 50 procent spænding og 50 procent væmmelse. En kombination, der gjorde, at legen aldrig blev kedelig. Voksne kalder det vist bare at gå i byen.

Læs vores anmeldelse af albummet HER.

Læs også: Bisse præsenterede sin nostalgiske fremtid til premierekoncert på nyt album