Nekrolog: ’Despacito’ var hele verdens forbudte forelskelse

Nekrolog: ’Despacito’ var hele verdens forbudte forelskelse
Daddy Yankee og Luis Fonsi.
Efter 16 uger på toppen har 'Despacito’-remixet taget afsked med Billboard-hitlistens førsteplads. Luis Fonsi, Daddy Yankee og Justin Biebers storhedstid i fælles forening er gået på hæld. Dette er en sidste hyldest til 'Despacito' – årets mest forhadte favorit og syndigste romance.

Denne uge markerer enden på en æra. Slutningen på et regime, der har hærget mangt et dansegulv. Et rekordsættende enevælde og en romance af episke dimensioner. En forbudt kærlighedsaffære, der har været drevet af lige dele brændende begær og insisterende benægtelse blandt lytterne.

‘Despacito’ har forladt førstepladsen på den amerikanske singlehitliste: Billboards Hot 100-liste. Nummeret faldt midt på ugen efter en nærkamp med Taylor Swift, der med ‘Look What You Made Me Do’ degraderede årets sommerhit til en andenplads efter 16 uger på toppen. ‘Despacito’ er også helt ude af top 10 på Spotifys globale streaming-hitliste. Faldet må og skal markeres. Derfor denne nekrolog.

‘Despacito’ kom til verden en grå januardag i Puerto Rico ved forældrene Luis Fonsi og Daddy Yankee – samt surrogatmoder og medforfatter Erika Ender. Efter at have hærget hitlisterne under de latinamerikanske himmelstrøg, udviklede nummeret sig, idet Justin Bieber tog det til sig, som var det hans eget. Sammen med Fonsi og Yankee gav Bieber ‘Despacito’ det remix, sangen manglede, før den endelig kunne nå den storhedstid, den var bestemt til.

Det blev som sagt til 16 uger som ukronet nummer et, indtil Swift overtog pladsen, og således deler ‘Despacito’ rekorden for at have ligget længst på førstepladsen med Mariah Carey og Boyz II Men-hittet ‘One Sweet Day’ fra 1995. Samtidig er det også første gang i hele 21 år, at et nummer, der primært er sunget på spansk, har indtaget førstepladsen – senest skete det med Los del Ríos ‘Macarena’ i 1996, der tog 14 uger i spidsen af listen.

Sponsoreret indhold
Hold jul med familien, du selv vælger
Inviter dine allerbedste Avengers, din South Park-familie og intergalaktiske slægtninge med til julehyggen. Gør julen sjovere med Viaplay her.
Viaplay

Præcis ligesom ‘Macarena’ har ‘Despacito’ givet os et hit med spanske linjer, som vi helt ukritisk kan mumle med på og samtidig føle os lidt latino. At vi ikke nødvendigvis kender teksten eller dens betydning er fuldkommen underordnet – særligt når man tænker på, hvor himmelråbende corny og dybt perverteret, den ved en oversættende nærlæsning i virkeligheden er. ‘Macarena’ omhandler utroskab, mens ‘Despacito’ kredser om forførelse i (alt for) maleriske detaljer. Men pyt nu med det; begge hits har jo alligevel taget kegler ved lige så mange børnefødselsdage som voksenfester alligevel.

Man skal dog alligevel ikke undervurdere værdien i numre, vi ikke forstår en fløjtende femmer af. Med den kritiske sans lagt på hylden får vi nemlig muligheden for at fortabe os i musikken – og det er lige netop her, ‘Despacito’ har sin indiskutable styrke.

Uanset om man (fuldkommen forrykt og uforståeligt) har anet en vis ironisk distance til nummeret, er det ignorant ikke at anerkende dets helt klare styrker. Sangen spiller på velkendte pophit-tangenter med sit repetitive akkordmønster, men alligevel leger den med formatet i og med, den aldrig som sådan forløses. Den udvikler sig cirkulært – i små sensuelle stød, der bærer den fra Biebers popfortolkning over Fonsis ballademageri til Yankees feststemte reggaetón-rytmer. En forførende lille tease, som leger med tempi – off- såvel som downbeats og frem for alt en æggende suspense-effekt – der pirrer fra start til slut. Med andre ord et vaskeægte hit: En forelskelse, livet er for kort til at skulle skamme sig over.

Annonce

‘Despacito’ efterlader sig tre bagmænd med millard-dollargrin og hertil en horde af triumferende Taylor Swift-fans med dårlig dømmekraft (der er ingen, der skal komme her og klandre, at så øretæveindbydende en øre-bæ som ‘Look What You Made Me Do’ er mere værdig til førstepladsen).

Men den efterlader afgjort også lidt smørelse til latinmusikkens forførelse af den bredere musikscene anno 2017. En periode, hvor tidligere hit-helte som Ricky Martin, Shakira og Gloria Estefan er bedagede, latin-loveren latterliggjort, og hvor det hører til sjældenhederne, at latinstjernerne bevæger sig over grænsen til Billboards overordnede toplister. Helt ærligt: Havde du hørt om den puertoricanske superstjerne Luis Fonsi, før han allierede sig med The Biebs? Har du skænket Daddy Yankee en tanke, siden han for 13 år udfordrede alles tålmodighed med ‘Gasolina’?

Det har du nu. Og du glemmer dem ikke lige foreløbig takket være ‘Despacito’s eftermæle.

Mindehøjtideligheden finder sted i ørebøffer og højtalere verden over, indtil der ikke er nogen tilbage, der magter den længere.

Æret være ‘Despacito’s minde. Sommeren 17’s ubestridte favorito, favorito, baby.

Læs også: ‘Despacito’ møder The Roots: Se Luis Fonsi synge årets sommerhit hos Jimmy Fallon

Advertisement