Dear Slim: Syv ønsker til Eminems koncert på Roskilde Festival

Dear Slim: Syv ønsker til Eminems koncert på Roskilde Festival
Eminem.
Foto: Christopher Polk/Getty Images
Endelig skete det: Eminem kommer til Danmark. For første gang nogensinde. Kan han opfylde de gigantiske forventninger, der har bygget sig op over årtier? Vi har syv ønsker, vi håber Eminem opfylder på Roskilde Festival til sommer.

Først og fremmest: Det her er stort. Eminem er den bedst sælgende rapper nogensinde og i det hele taget en kunstner, der har præget generationer. Det er svært ikke at blive en smule overgearet af glæde ved nyheden om, at han kommer til Danmark.

Samtidig er der en nagende stemme i baghovedet, der sår tvivl. For kan han nu opfylde alle de forventninger, der har bygget sig op i de årtier, han har overset vores stakkels lille land? Og hvad med de sidste mange skuffende album? Han har ikke tænkt sig at spille en masse fra ’Marshall Mathers LP 2’ og ’Revival’, vel?

Vi kommer nok til at være både nervøse og fulde af forventning hele vejen til koncerten på Roskilde Festival til sommer. Men for at dulme nerverne, har vi her syv ønsker til Eminem forud for hans koncert.


1. Please lad være med at aflyse

Alle gode gange er heldigvis tre, for koncerten på årets Roskilde Festival er netop Eminems tredje annoncerede koncert i Danmark. Til gengæld bliver det forhåbentlig den første, der rent faktisk bliver til noget. De tidligere annoncerede koncerter, der skulle have fundet sted i Vega og Parken, blev nemlig aflyst –  sidstnævnte var endda en del af en større Europa-turné, som rapperen aflyste grundet udmattelse. Nu prøver Roskilde lykken, og vi krydser fingre for den magiske tredje gang.


2. Spil de gamle sange

Okay, vi ved godt, at der er få ting, der kan frustrere en kunstner mere, end når publikum råber og skriger efter de gamle sange. Men som Eminem selv rapper på 2017-singlen ’Walk On Water’: Standarden han satte på det første ’Marshall Mathers’-album er simpelthen så ekstremt høj. Det er et af de største hiphopalbum nogensinde, og vi ville nærmest ikke have noget imod at høre det fra start til slut.


3. Lad ikke de seneste års rockede stadionrap fylde for meget

Det er nok de færreste, der vil argumentere mod, at Eminems musik har taget et ret akut dyk nedad de seneste år. Efterfølgeren til ’Marhsall Mathers LP’ fra 2013 og sidste års ’Revival’ var skuffende, og det skyldes delvis, at de byggede videre på den melodramatiske, rockede stadionrap, Eminem begyndte at dyrke på 2010-albummet ’Recovery’.

Det er bombastisk, patosfyldt selvhjælpsmusik med omkvæd, der forsøger at vække de helt store følelser. Det virker som rap skabt til store rockscener, men vi håber alligevel, at han ikke lader de sange fylde alt for meget – selv om vi nok ikke slipper for hits som ’Not Afraid’ og ’The Monster’.


4. Lad stemmen være det centrale fokus

Uanset om Eminem laver komplekse historier som ’Stan’, drilske provokationer som ’Real Slim Shady’ eller selvbiografiske fortællinger som ’Lose Yourself’: Marshall Mathers’ force har altid været hans stemme. Derfor fungerede han også så godt til Dr. Dres minimalistiske produktionsstil, der gav ham så meget plads som muligt til at folde sit talent ud. Vi håber hans Roskilde-koncert viser dén side af rapperen, og at Eminems stemme kan løfte sig over festivalstøjen og backingbandet. Og apropos backingband…


5. Pas på med at gå over gevind med bandet

… det er selvfølgelig strålende, når rappere vil give deres liveshows en ekstra dimension ved at tilføje et backingband til deres koncerter. Det er bare også en risiko, for tit er produktioner, der er baseret på trommemaskiner og samples, svære at vække til live af et liveband. Det værste, der kan ske, er, at bandet stjæler fokus fra Eminem, eller at det ikke giver især de tidlige Dre-produktioner den spartanske skarphed og buldrende tyngde, de fortjener.


6. Tag Dr. Dre med

Vi ved godt, at den her er ekstremt usandsynlig. Men vi var nødt til lige at have den med. Forestil dig bare ’Forgot About Dre’ live med både Dre og Em! Og måske kan Eminem også tage Snoop med, nu han er i gang? Eller 50 Cent? Okay, okay, vi skal nok stoppe fantasterierne her. Men hvis Dre ikke er muligt, så har vi et andet ønske…


7. Slip Slim Shady løs på Roskilde

Eminem er blevet ældre, og det skal han selvfølgelig have lov til. Men i takt med alderen har hans musik også mistet lidt af sin kant, og det skyldes måske også, at hans skøre Slim Shady-persona ikke er ligeså allestedsnærværende som på de første album. Én af Eminems mest fascinerende sider er unægtelig, når hans gale alter ego får frit lejde til at skeje ud – derfor krydser vi fingre for, at den aldrende rapper genopliver sine skøre sider bare for én aften.

Læs også: Årets Wireless-plakat peger på, hvad vi kan forvente af hiphop på Roskilde Festival