Den kinesiske regering går i krig mod hiphop – rappere fjernes fra tv-programmer og websites

Den kinesiske regering går i krig mod hiphop – rappere fjernes fra tv-programmer og websites
Den kinesiske rapper PG One.
Foto: Theo Wargo/Getty Images

Hiphop er ikke kun et fænomen for de vestlige breddegrader. De seneste år har hiphop markeret sig som en gradvist større del af kinesisk kultur, især på baggrund af sidste års tv-succes ‘Rap of China’, men det er måske ved at være slut. Reuters meddeler, at den kinesiske regering slår hårdt ned på hiphopkultur, især på tv.

Rapperen GAI er uden forklaring blevet fjernet fra det populære kinesiske musikprogram ‘Singer’, der nok bedst kan beskrives som X-Factor for musikere, der allerede er berømte. Ligeledes er rapperen Vava fjernet fra tv-programmet ‘Happy Camp’.

Ifølge Reuters har den kinesiske avis Global Times – der ligesom resten af pressen er statsstyret, vel at mærke – meddelt, at hiphop er et værktøj til at udtrykke vrede, elendighed og klager, hvilket ikke stemmer overens med kinesiske værdier. Da avisen som sagt er nøje kontrolleret af staten, bør man læse det som en officiel udmelding fra regeringen.

Rapperen PG One, der deltog i førnævnte ‘Rap of China’, er især under hård kontrol. Først blev han tvunget til at undskylde for tekster, regeringen fandt uanstændige. Siden har den kinesiske regerings nyhedsbureau meddelt, at PG One »ikke fortjener en scene«, og at »vi bør sige nej til enhver, der giver en platform til noget, der er af så dårlig smag«. Oven på dette er rapperens musik fjernet fra stort set alle hjemmesider, man kan tilgå i Kina.

Time Magazine meddeler, at den kinesiske regering – udover også at fordømme tatoveringer på tv-skærme – i fredags sendte disse fire regler ud til landets tv-stationer:

»Brug absolut ikke skuespillere, hvis hjerte og moral ikke stemmer overens med kommunistpartiet og hvis moral ikke er nobel.
Brug absolut ikke skuespillere, der er usmagelige, vulgære eller sjofle.
Brug absolut ikke skuespillere, hvis ideologiske niveau er lavt og som ikke besidder klasse.
Brug absolut ikke skuespillere med plettet omdømme, skandaler og problematisk moralsk integritet«.

Det er værd at bemærke, at det kinesiske sprog er meget forskelligt fra både dansk og engelsk, og ovenstående er oversat via engelsk, så muligvis er noget gået tabt i oversættelsen. Man bør nok antage, at ‘skuespiller’ her refererer til enhver person, der optræder på tv.