Mød Valee: Stilsikker trap-rapper, der er kommet i stald hos Kanye og Pusha T’s G.O.O.D. Music

Mød Valee: Stilsikker trap-rapper, der er kommet i stald hos Kanye og Pusha T’s G.O.O.D. Music
Pusha T og Valee.
Foto: Meredith Truax
Det er de færreste, der kommer ind i varmen hos G.O.O.D. Music, men Kanye Wests pladeselskab, der nu styres af Pusha T, har budt velkommen til Chicago-rapperen Valee.

G.O.O.D. Music bugner ikke at kunstnere, men Kanye Wests pladeselskab har gennem tiden åbnet folden for nye talenter som Big Sean, Desiigner og Kacy Hill.

Det nyeste skud på stammen er en trap-rapper ved navn Valee, som i slutningen af sidste uge blev introduceret af Pusha T, der i 2015 tiltrådte som chef for pladeselskabet.

 

I en verden, der kan føles overfyldt af trap-rappere, kan det være svært at skille sig ud i genren, men Valee fra Chicagos Bronzeville-kvarter formår det igennem sin elegante, blide stemmeføring. Han er en mester i at placere sig naturligt i forhold til beatet.

28-årige Valees musik er afslappet og diskret. Når man hører ham, mærker man en mand, der hviler i sig selv. På trods af det nylige gennembrud er han trods alt også en del ældre end de fleste rappere, der slår igennem. Hans vokal er lysere end for de fleste i genren, og på punkter har vi nærmest at gøre med en rappende falset. Falsetten bliver dog stadig leveret med en sjælden sindsro.

Annonce

Hans sange er korte, som man blandt andet ser på sidste års mixtape ‘VTM’, der blev lavet sammen med produceren ChaseTheMoney. De fleste af dem er kun omkring to minutter lange. Det er et meget bevidst valg fra Valees side, da han går meget op i ikke at være irriterende. »Når jeg er i nogens nærvær, er mit job at lade være med at irritere dem«, siger han i et interview med Pitchfork.

Det er et provokerende kunstsyn. Vi plejer at antage, at de store kunstnere er villige til at ofre deres popularitet til fordel for hvad end de ønsker at udtrykke. Målet med Valees musik er dog først og fremmest at tilfredsstille lytteren.

Valees mentalitet er ikke som det, man måske typisk forbinder med en kunstner, men rettere den af en håndværker. Og som håndværker er han dygtig, for han ved lige præcis, hvad han laver. »Det er nødt til at være et beat, der trækker et eller andet ud af mig. Jeg holder af at […] finde måder, jeg kan undgå at gå folk på nerverne«, siger han i førnævnte Pitchfork-interview: »Hvis der er mange, der siger ting på én måde, sørger jeg for at dreje og bøje det, så det stadig føles friskt«.

Man skal dog ikke lytte længe til Valee, før man bliver lidt bange for, at han ikke har flere trick i ærmet end at lave en mere afslappet udgave af trap-rap. Han er uden tvivl dygtig til det, han gør, og han er bevidst om at bevæge sig væk fra andres klicheer, men kan han undgå at skabe sine egne?

Vi får det formentlig snart at vide, men G.O.O.D. Music har ofte formået at udvikle deres kunstnere i en positiv retning.

‘VTM’-mixtapet findes på diverse streamingtjenester, og ellers ligger 2016-mixtapet ’12:12 Again’ inde hos Datpiff.

Pusha T udgiver angiveligt et remix af Valee-sangen ‘Miami’ snart, og Valee har sagt til MTV, at han arbejder på musik med r’n’b-crooneren Jeremih. Det bliver spændende at følge med i, og forhåbentligt blandet Kanye sig også lidt i processen.

Læs også: De 33 mest ventede udenlandske album i 2018