Rangering: Så meget glæder vi os til juni måneds syv gigantiske hiphopalbum

Rangering: Så meget glæder vi os til juni måneds syv gigantiske hiphopalbum
Drake i Royal Arena.
Foto: Samy Khabthani/Soundvenue
Drake eller Kanye? Nas eller Pusha T? Juni bliver efter alt at dømme den vildeste hiphopmåned i mands minde.

Juni er i forvejen en pænt god måned. Sommeren starter, der er Distortion, Roskilde og Northside, og sommerferien nærmer sig. What’s not to like?

I år har en række rappere dog tænkt sig lige at krydre den første rigtige sommermåned lidt ekstra. De seneste uger og måneder har den ene hiphopkunstner efter den anden nemlig meldt ud, at de har et album på vej i juni – her har Kanye jo eftersigende en finger  eller ti med i spillet.

Kalenderen er fyldt med krydser – fra Nas og Kanye til Drake og Nicki Minaj. Hovedtelefoner og anlæg står klar til at afspille, men hvilke album skal man glæde sig mest til?

Her er vores rangering af, hvilke juni-hiphopalbum vi ser allermest frem til.


Brockhampton.

7. Brockhampton ‘Puppy’ (TBA)

Gik luften lige liiidt af Brockhampton-ballonen med den seneste udgivelse?

Efter to originale og forfriskende fandenivoldske ‘Saturation’-udgivelser og en rimelig heftig hype, ankom tredje udgivelse fra det selvudnævnte hiphop-boyband tidligere i år, og selv om det var et stærkt album, manglede der på en måde noget.

Måske noget nyt? Noget ægte uventet? Eller bare, tør man sige det, et hit?

Det der særlige ekstra håber vi kommer nu, hvor crew-lederen Kevin Abstract og hans skævt sammensatte slæng af outcasts er blevet signet hos mægtige RCA Records (under Sony), som nok skal skubbe ambitionsniveau endnu mere opad. Vi er spændte.


Kid Cudi. (Foto: Michael Hickey/Getty Images)

6. Kanye West & Kid Cudi ‘Kids See Ghosts’ (8. juni)

En eller anden er nødt til at komme forbi Soundvenues kontorer og forklare os Kid Cudi.

For selv om den oprindelige emorapper aldrig har præsteret et specielt helstøbt album, og tit er lige lovlig melodramatisk, er han lidt blevet en kultfigur og ledestjerne for den nye hiphopgeneration. Det var nemlig Cudi, der inspirerede folk som Travis Scott og Lil Uzi Vert til at lade følelser, depression og sang snige sig ind i deres musik.

Nu er Cudi altså genforenet med sin mentor Kanye West i duoen Kids See Ghosts. Det kunne blive genialt: To ikoniske skikkelser forenet.

Bortset fra, at Kanye West er blevet fuldstændig tosset i mellemtiden. Og bortset fra, at vi stadig ikke helt forstår Kid Cudi (og ja, vi har prøvet at lytte hele ‘Indicud’ igennem. Flere gange).


5. Pusha T ‘King Push’ (25. maj)

Sidenote: Ja ja, ‘King Push’ er sat til at udkomme i slut-maj, men vi tager den altså lige med i denne her juni-opsamling alligevel. Det er på Pusha!

Pusha T udgav engang et (stærkt) album, der hed ‘My Name Is My Name’, og det siger på en måde alt om rapperen og præsidenten for Kanyes label G.O.O.D. Music. For Pusha T er vitterlig bare Pusha T. Man ved præcis, hvad man får, og man ved, at det bliver solidt.

Hans kendetegn er iskold crackdealer-rap over de mest uventede, originale beats fra folk som Kanye (der skulle producere hele ‘King Push’) eller The Neptunes. Cinematisk narkorap af fineste kaliber.

Pusha T’s bror Malice, som han havde den legendariske duo Clipse med, blev på et tidspunkt træt af al den drug-rap og blev religiøs. Men ikke Pusha T. Crackrap er i hans blod.

Hvor andre album fra denne her liste kan gå hvilken som helst retning (*host* Kanye *host*), er det her en sikker vinder.


Nas på Roskilde Festival 2017. (Foto: Bo Källberg/Soundvenue)

4. Nas’ nye album – der er produceret af Kanye (15. juni)

Hvor mange sange kan du nævne fra Nas’ seneste tre soloalbum? Kan du overhovedet titlerne?

Okay, vi sparer dig for en Google-søgning: De hed ‘Life Is Good’ (2012), ‘Untitled’ (2008) og ‘Hip Hop Is Dead’ (2006). De var alle sammen okay gode, men lad os være ærlige: De var ikke klassikere.

Man nu er der altså gået seks år, siden Nas senest gav lyd fra sig med et album. Så lang tid er der aldrig gået før. Kanye West har desuden meldt, at han producerer. Og vi er altså begyndt at glæde os ret meget.


3. Nicki Minaj ‘Queen’ (15. jun)

Så for fanden! ‘Queen’! It’s on!

Selvfølgelig har Nicki Minaj opdaget, at en anden kvindelig newyorker-rapper med forkærlighed for sydstats-rap og storsælgende singler er kommet til byen. De seneste 12 måneder har på mange møder føltes som det store Cardi B-år, men Nicki Minaj har tydeligvis ikke tænkt sig at opgive tronen uden kamp.

Minaj har udgivet de hårdtslående singler ‘Barbie Tingz’ og ‘Chun-Li’, der mest af alt lyder som battlerap-magtdemonstrationer, og hun har i et interview fortalt, at hun er skuffet over Cardi B’s manglende respekt – og så er der albumtitlen. ‘Queen’. Det forpligter.

Vi henter popcorn og sætter os godt til rette.


Kanye West bliver interviewet.

2. Kanye Wests soloalbum (1. juni)

Havde Kanye West været nummer et på denne liste, hvis ikke det var for Trump-kærlighedsaffæren og, æh, »poop di scoop«? Måske.

Faktum er i hvert fald, at hans nye album kommer til at lande i det mest Kanye-fjendtlige klima siden Taylor Swift-gate. Dengang syntes hele verden, at han, som Obama sagde, var en »jackass«. Nu nærmer verdens Kanye-syn sig nærmest afsky.

Er der stadig en genial musiker gemt bag den klovnede facade? De nye sange ‘Ye vs the People’ og ‘Lift Yourself’ (aka ‘Poop Di Scoop’) har været decideret dårlige. Én omgang klodset politisk selvforsvar og én omgang poop.

Så ja: Mr. West har i dén grad noget at bevise. Hans nye album skal ikke kun vise os, at han stadig er en genial rapper og producer. Det skal også omvende selve det forfærdelige indtryk, hans seneste PR-katastrofer har skabt.

Det ville måske kræve hans bedste album nogensinde. Kan det virkelig ske? Det er jo Kanye…


1. Drake ‘Scorpion’ (dato er TBA)

Det kan godt være, at Childish Gambino lige har stødt de gigantiske Drake-singler ‘God’s Plan’ og ‘Nice For What’ væk fra hitlistetronen med det virale statement-track ‘This Is America’, men helt ærligt: Der er ingen, der kan hamle op med Drake, når det er Drizzy-season.

Ingen streamer mere, ingen sætter på lignende vis tonen for, hvilke nye strømninger der går globalt, og ingen definerer og præger pop og hiphopmusik som Drake. ‘God’s Plan’ er en stærk sang med en genial video-gimmick. ‘Nice For What’ er et ægte nyskabende soulrap-nummer med New Orleans-bounce, der på trods af den uvante lyd er et kæmpe hit – det er sådan en sang, Kanye ville have kunnet lave, hvis han stadig var på toppen af sine kreative kræfter.

Look Alive’ med den nærmest ukendte BlocBoy JB demonstrerede igen, at Drake ved, hvem der er den helt rigtige artist at co-signe, og selv om ‘Yes Indeed’ med Lil Baby ikke er det mest spændende nummer nogensinde, viser det endnu engang, at Drake ved, hvad der rør sig i Atlantas trap-undergrund.

Så ja: Drake gør klar til endnu et album af de helt store. Og alt ser ud til, at ‘Scorpion’ bliver endnu et album, der ikke bare cementerer Drakes status, men udpeger kursen for populærmusik i det hele taget.

Læs også: Kanye Wests galskab er én stor performance – ifølge en (ret overbevisende) teori på internettet