Er Taylor Swifts pludselige wokeness i virkeligheden et skjult diss mod Kanye West?

Er Taylor Swifts pludselige wokeness i virkeligheden et skjult diss mod Kanye West?
West og Swift til MTV Video Music Awards, 2015.
Foto: Kevork Djansezian/Getty Images
På overfladen er Taylor Swifts længe ventede politiske stillingtagen et modigt udtryk for modenhed. Men handler sangerindens pludselige wokeness i virkeligheden om at få hævn over Kanye West?
Er Taylor Swifts pludselige wokeness i virkeligheden et skjult diss mod Kanye West?
Kristian Karl

Musikskribent for Soundvenue og vært på Standard – Soundvenues hiphop-podcast.

KOMMENTAR. Forleden fastslog Taylor Swift langt om længe sit politiske ståsted og forklarede, at hun støtter demokraterne i det amerikanske midtvejsvalg. Den 28-årige sangerinde uddybede desuden, at beslutningen hænger sammen med LGBTQ-rettigheder, racisme og sexisme.

»Jeg tror på kampen for LGBTQ-rettigheder, og at enhver form for diskrimination baseret på seksualitet eller køn er FORKERT«, lød det blandt andet fra popstjernen i Instagram-opslaget. »Jeg mener, at den systematiske racisme, vi stadig ser i dette land mod farvede, er skræmmende, kvalmende og fremherskende«.

Udmeldingen var ret overraskende, for Swift har ellers været meget passiv i forhold til politik. Selv under det kontroversielle valg i 2016, hvor USA jo fik Donald Trump som præsident, holdt hun sig offentligt fra at vælge side.

Det var faktisk en af årsagerne til, at den offentlige mening var begyndt at vende sig mod hende i opløbet mod hendes seneste album, ’Reputation’ fra 2017.

Så det er da et positivt og modigt tegn på nyfunden modenhed, at Taylor Swift nu melder klart ud politisk, ikke?

Det perfekte tidspunkt til en koldblodig hævn

Nej! Forkert! Det her er i virkeligheden (eller i følge vores konspirationsteori…) det næste strategiske træk fra Taylor Swift i en igangværende celebrity-krig. For i virkeligheden er udmeldingen et skjult diss mod popsangerindens største nemesis: Kanye West.

Tænk over det. Hvem har efter et helt år med Trump-hyldester lige spillet et elendigt ‘Saturday Night Live’-show med en ’Make America Great Again’-kasket på? Hvem har mistet massevis af fans og pisset tidligere støtter af ved at støtte republikanerne, betvivle slaveriets eksistens og i det hele taget opføre sig (og jeg citerer Pete Davidson fra ’SNL’ og Barack Obama) som et jackass?

Selvfølgelig ingen anden end Kanye West. Chicago-rapperens karriere er et Titanic, der sejler mod et Trump-formet isbjerg. Og midt ind i denne Kanyepokalypse svæver så den smilende Taylor Swift med sit perfekte statement om universel tolerance og pro-demokratiske overbevisninger.

Timingen kunne ikke være bedre. Kanye har netop forladt Instagram og Twitter i skam, mens han nu eftersigende skal til endnu et møde med Trump. Et perfekt tidspunkt til en kølig hævn.

Girl next door vs. USA’s største jackass

For i endnu højere grad end den politiske apati, var det jo netop Kanye og hans kone Kim Kardashian, der fik smadret Taylor Swifts image som uskyldig girl next door. Kimye er selve grunden til, at internettet den dag i dag kalder den før så uskyldige sangerinde for en slange.

Konflikten startede helt tilbage i 2009, hvor Kanye West stormede op på scenen til VMA-awards og afbrød Swifts takketale, da hun havde vundet en pris. Dengang blev det nærmest set som et mindre overgreb, da den her ukontrollerede rapper overfaldt den stakkels hvide pige på scenen.

Det var i øvrigt i forbindelse med det stunt, at selveste Barack Obama kaldte rapperen for »jackass« – hvilket måske var første led i en fremmedgørelse fra Obama og demokraterne, der endte med at sende Kanye i armene for Trump. Men det er anden historie.

Anyway, tilbage på sporet: I 2009 er alle enige om, at Kanye er en tumpe, og Swift en engel. Så vidt så godt. Årene går, popsangerinden og rapperen slutter fred, og alt er fint. Indtil Kanye udgiver sangen ’Famous’ i 2016.

På sangen fra ’The Life of Pablo’ kan man nemlig høre følgende linjer: »I feel like me and Taylor might still have sex / why? I made that bitch famous«. Og så går beefen ellers løs igen.

Kanye får nemlig en masse kritik for den pænt sexistiske linje, og Swift udnytter negativiteten rundt omkring Kanye. Hun tager afstand fra sangen og iscenesætter ‘Famous’ som en del af en anti-feministisk agenda, som hun, Taylor Swift, kæmper mod. Men hun havde ikke regnet med én ting: Kim Kardashian.

Afsløret som slange

Fru West havde nemlig optaget en samtale mellem hendes mand og den senere så chokerede popstjerne, hvor Swift tilsyneladende siger god for dele af ovenstående linjer.

Vent lige lidt, tænkte hele verden. Sagde Taylor Swift først, at teksten var helt okay? Men da den udkom til en masse kritik, så var det pludselig et problem?

Pludselig var det ikke længere Kanye, der var den farlige, voldsomme skurk, men Taylor Swift, der viste sig at være en udspekuleret manipulator – eller en slange, som internettet døbte hende. Internettet dansede på hendes grav, og slange-emojier i massevis invaderede Twitter-feeds og Instagram-kommentarspor verden over.

I kølvandet på de episoder trak Swift sig først tilbage fra spotlyset. Og da hun så vendte tilbage med ’Reputation’-albummet, prøvede hun selv at gøre brug af slangesymboler for ligesom at tage ejerskab på den nye persona, hun var blevet tildelt. Der var endda et ret åbenlyst diss mod Kanye og Kim på ‘Reputation’.

Det lykkedes til dels. Men man kunne ikke indgå at mærke, at reaktionerne på ’Reputation’ var noget mere lunkne, og at singlerne ikke helt slog igennem på samme måde (selv om salgstallene stadig var rimelig astronomiske). Kim og Kanye havde skadet Swift-brandet betydeligt.

Det er sjældent, at en så katastrofal position som Kanyes kan vendes til sejr. Rapperen sad egentlig med alle trumfkortene på hånden og med alle esserne i ærmet. Men nu, i 2018, har Mr. West givet Taylor Swift lige den åbning, hun har ventet på.

Slangen slår tilbage

For rapperens kærlighedsaffære med Donald Trump tillader Taylor Swift at slå to fluer med ét smæk ved at udgive en politisk erklæring.

På den ene side positionerer hun sig som den tolerante, velmenende demokrat overfor Kanye West, der nu endnu mere fremstår som ureflekteret, fordomsfuld Trump-fan. På den anden side tilfredsstiller hun nu også alle dem, der havde forlangt, at hun tog politisk stilling.

Okay, det kunne selvfølgelig også være, at sangerinden simpelthen gerne vil udtrykke sin ærlige politiske holdning. Måske har alt det her intet at gøre med Kanye eller hendes narrativ i offentlighedens øjne. Måske læser du bare en super paranoid artikel lige nu.

Men så igen: Den her situation er vist det, man kalder en win-win for Taylor Swift. Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig, at timingen og formuleringen er totalt tilfældig. Det her ligner i langt højere grad endnu et ekstremt veltimet skaktræk fra stormesteren Swift.

Nu må vi bare håbe, Kim Kardashian ikke har en eller anden video, hvor Swift fortæller Kanye, at hun i virkeligheden elsker Donald Trump.

Læs også: Tidslinje: Hvornår begyndte hele verden at hade Taylor Swift?

Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold