Sponsoreret indhold

Streaming-guide: De bedste gys og thrillere til en aften i stearinlysets skær

Streaming-guide: De bedste gys og thrillere til en aften i stearinlysets skær
Filmmediet har en evne til at opsluge os totalt, og vi lægger velvilligt og ængsteligt vores følelser i hænderne på instruktører, der formår at påvirke dem maksimalt. Det sker i den grad i genrefilm inden for action, thrillere og iskolde gys.

Det er netop i dén afdeling af filmbutikken, at man bedst kan få sine følelser revet rundt per stedfortræder, og derfor er her en guide til en håndfuld perler indenfor genren, som er at finde på Filmstriben.dk. Her kan vi heldigvis nøjes med at se på, mens en mand, der er levende begravet, forsøger at kæmpe sig fri, en sydkoreansk pige prøver at vriste sig ud af et monsters hale eller en flok flere hundrede år gamle vampyrer vandrer rundt i Aucklands gader på udkig efter friskt blod.

What We Do in the Shadows (2014)

Hvordan ville ’Familien fra Bryggen’ se ud, hvis det handlede om vampyrer? ’What We Do in the Shadows’ følger de fire roommates Viago, Deacon, Vladislav og Petyr, der er også er vampyrer i alderen 183 til 8000 år, mens de småskændes om opvasken og gør sig til over for fremtidige ofre. Instruktørerne og manusforfatterne Jemaine Clement og Taika Waititi får det maksimale ud af deres præmis med de eksotiske og oldgamle vampyrer, der dybest set lever et virkelig normcore liv i Auckland i New Zealand.

Se filmen HER

Inception (2010)

Det tog instruktør Christopher Nolan ti år at udvikle ideen til ’Inception’, og det kan man godt forstå. Det er filmhistoriens mest ambitiøse thriller, hvor det menneskelige sind er gerningsstedet. Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) er drømmetyv og lever at stjæle og placere tanker hos andre mennesker. Det lyder forvirrende, men ’Inception’ kombinerer sømløst op til tre drømmelag i samme drøm, hæsblæsende action og grundvoldsrystende filosofiske tanker, uden at det på noget tidspunkt bliver for svært at følge med. ’Inception’ udvider sindet og grænserne for, hvad en mainstreamfilm kan være.

Se filmen HER

Menneskejagt (1959)

Alle thrillers moder med den ultimative filmstjerne Cary Grant som reklamedirektøren, der forveksles med en statsagent og mod sin vilje må flygte tværs over USA og undervejs opklare sin egen sag. Alfred Hitchcocks stilsikre mesterværk er en masterclass i elegant og dobbelttydig dialog, og den indeholder nogle af de mest ikoniske scener i filmhistorien – Cary Grants undvigelsesmanøvre for et fly på en majsmark og flugten henover Mount Rushmore. Filmguld uden udløbsdato.

Se filmen HER

Alting bliver godt igen (2010)

Christoffer Boe hylder på flere måder Alfred Hitchcock, men dekonstruerer også thrillergenren ved at gøre ’Alting bliver godt igen’ til noget så pirrende som en tragisk kærlighedshistorie forklædt som thriller. Forfatteren Jacob Falk (Jens Albinus) hvirvles ind i et storpolitisk spil, da han finder billeder af danske soldater, der udfører tortur, men filmen svøber genrefilmens symbolske gevandter om den rent ramte følelse af maskulin, indgroet dårlig samvittighed og selvhad. Boe viser desuden, at han sammen med Lars von Trier er urørlig som visuel konge af dansk film.

Se filmen HER

Se7en (1995)

David Finchers klassiker har en sikker plads i thrillerfilmenes Pantheon og er også en af 1990ernes bedste film overhovedet. De to efterforskere Mills (Brad Pitt) og Somerset (Morgan Freeman) jagter en seriemorder, der bruger de syv dødssynder som rettesnor. Filmen er vanvittigt medrivende, men dens status i filmhistorien skyldes den prægnante visuelle stil, der genskaber Dantes Inferno i storbyen, helt i tråd med seriemorderens forkvaklede logik. Og så har ’Se7en’ den mest helstøbte slutning, en Hollywood-filmen nogensinde har haft.

Se filmen HER

The Host (2006)

Sydkoreanske ’The Host’ fik en fuldstændigt ligegyldig Hollywood-remake i 2013, hvilket er lakmusprøven på, at den originale film er fantastisk. Instruktør Bong Joon-hos film om cafeejeren Hee-bong, der må redde sin datter fra et monster, der stiger op fra Han-floden i Seoul og angriber alle omkring sig, er en mesterlig festforestilling af forskellige genrer, vildtvoksende ideer og dårlig og god smag side om side. Der er garanti for en unik filmoplevelse, der viser, at selvom Hollywood grundlagde genrefilmen, er det i Sydkorea, at den bliver videreudviklet.

Se filmen HER

Buried (2009)

Paul Conroy vågner i en kiste begravet halvanden meter under jorden. Han har en mobiltelefon, luft til 90 minutter, en Zippo-lighter, en flaske, en lommelygte, en kuglepen og nogle lyspenne. Så enkel er præmissen, men alligevel sidder man på kanten af sædet, mens Paul forsøger at finde ud af, hvad han skal bruge de forskellige ting til – og hvordan han slipper ud. Kameraet forlader aldrig kisten, hvilket giver maksimal spænding på minimalt plads, og den formår stadig at komme med et par politiske pointer. Enkelt og genialt.

Se filmen HER

It follows (2014)

Seksuelt overførte sygdomme er slemme nok i sig selv, men tænk, hvis sex resulterede i, at du blev forfulgt af langsomt gående zombier, indtil du gav forbandelsen videre? Det sker for teenagepigen Jay i ’It follows’, der i en stemning af sløv omtågethed som en teenagers sind må beslutte, om hun vil give forbandelsen videre eller tage kampen op. Filmen har alle de gys, en gyser skal have, men adskiller sig fra mængden ved en genialitet. Den kobler chokkene i filmen med det største chok i ethvert menneskes liv: erkendelsen af, at vi alle skal dø.

Se filmen HER

Sådan kommer du i gang – tre nemme trin:

Filmstriben.dk er de danske bibliotekers offentlige onlineservice, hvor enhver med et lånerkort kan streame film og tv-serier.

1. Besøg dit bibliotek og få dit eget brugernummer og en pinkode.

2. Vælg en enhed at se filmen på: Filmstriben.dk kan ses på computeren direkte i en browser* eller på tablet og mobil via Filmstribens egen app, der kan hentes i App Store.

3. Log ind med dit brugernummer og pinkode og vælg en film. Du låner filmen i 24 timer og kan stoppe, spole og gense filmen så meget, du vil.

filmstriben_knap[2]
* Brug enten Firefox, Explorer eller Safari (ikke Google Chrome.) Første gang du skal se en film via computeren, dukker der et blåt Silverlight-ikon op i venstre hjørne. Klik på ikonet og installér Silverlight-playeren. Genstart browseren og start filmen.