Sponsoreret indhold

Interview med instruktør Martin de Thurah: “Jeg fandt mit kreative sprog på højskolen”

Interview med instruktør Martin de Thurah: “Jeg fandt mit kreative sprog på højskolen”
Manden bag nogle af nyere tids smukkeste musikvideoer og en række kort- og dokumentarfilm, Martin de Thurah, har modtaget flere priser for sin instruktion. I dag samarbejder Martin de Thurah med folk som Feist, Coco O., James Blake og Olafur Eliasson, men han ville ikke have været, hvor han er nu, hvis ikke det havde været for hans tid på højskolen.

Vi har talt med de Thurah om, hvilken betydning hans højskole-ophold har haft for hans personlige og faglige udvikling.

Martin, hvorfor tog du på højskole?

“Jeg var 20 år og havde haft et arbejde efter gymnasietiden, men jeg tænkte, at jeg skulle til at lære noget igen, for jeg savnede det fra gymnasiet. Jeg havde lyst til at kaste mig ud i det uvisse, og åbne nye muligheder, som jeg kunne skimte, dog uden at vide hvad det var.  
Socialt var det også en stor ting at skulle bo med 100 andre mennesker, men jeg så det som en stor udfordring, som var en vigtig del af at bekæmpe min sociale akavethed. Der var en del frygt at slå ihjel, og jeg tænkte at højskolen var en god ramme at gøre dette i.”
 
Hvad var dit første indtryk af højskolelivet?

“Det var overvældende! Alle disse mennesker med deres helt forskellige baggrunde, det var et virvar af talenter og tanker. Men disse grænseoverskridende første uger var vigtige. Jeg oplevede hurtigt, at det var ok at fejle, og bare være der, som den jeg nu var på det tidspunkt. Alle havde jo deres kampe at kæmpe, og det var befriende at opleve. Det var lange dage, alt var fortættet og proppet med ny viden og nye tanker, og jeg faldt tit om på min seng af god udmattelse.”

Hvad fik du ud af dit ophold på højskolen?

“At være socialt mere fri var nok den største ting, jeg lærte. Jeg fik også en kreds af nye venner, som senere skulle vise sig at være meget vigtige. Dem, jeg gik på højskole med, er journalister, forfattere, kunstnere, skolelærere nu, og vores forskellige professionelle veje er vigtige døre ind til et større tankenetværk. Det synes jeg, er en vigtig del af mit liv nu.
Der er ret mange, jeg stadig har kontakt til. Jeg har også tit undervist på Testrup og andre højskoler, været tilbage nærmest hvert år. Skolen er blevet en del af min familie.”
 
Hvordan ledte dit højskole-ophold videre til det, du laver i dag?

“Det lukkede mange døre op. Egentlig både personligt og fagligt. Jeg gik faktisk på to højskoler, og det, som jeg lærte af at arbejde med fotografi, skuespil og maleri, bruger jeg i dag i mit filmarbejde. Maleriet bruger jeg i film; det er en måde at sammensætte en verden på. Skuespillet bruger jeg i min forståelse af at instruere.
Det var ikke på højskolen, at jeg opdagede, at jeg ville lave film, det kom senere – men jeg oplevede på højskolen, at jeg havde et kreativt sprog, som var mit eget.”

Hvad skal man gøre dig af overvejelser inden man tager på højskole?

“Ingen! Man skal bare tage afsted, for at bevæge sig ind i det uvisse. Jeg mener, at højskoler er noget meget særligt. Jeg har fået 3 af mine 4 søskende på højskole, og det har hjulpet alle på deres vej.”

Højskolernes Hus
Højskolernes Hus er de danske højskolers fælles forening. På Højskolerne.dk kan du søge inspiration og læse om de mange typer kurser og højskoler, der findes. Et højskoleophold kan vare fra en enkelt uge og op til 40 uger, og der er knap 70 højskoler at vælge i mellem – så der er sikkert også én, der passer til dig.
Sponsoreret indhold