Sponsoreret indhold

Storbyfeel, Twin Peaks på fransk eller staycation – rejs på ferie fra sofaen med disse film

Storbyfeel, Twin Peaks på fransk eller staycation – rejs på ferie fra sofaen med disse film
'Bill Cunningham New York' (2010)
Sommeren står i fuldt flor, og det betyder ferietid. Men det er ikke alle, der har udsigt til den helt store verdensomspændende rejse - eller måske har du allerede været afsted, og nu længes du væk igen. I begge tilfælde er der heldigvis hjælp at hente, for Filmstriben har udvalgt syv film, der lader dig rejse væk til fjerne himmelstrøg direkte fra din sofa.

Bill Cunningham New York (2010)


Destination: New Yorks gader
For få den ægte følelse af, hvad der har gjort New York til den vestlige verdens kulturhovedstad, så gør som Bill Cunningham. Han forsynede fra 1978 til sin død sidste år New York Times med billeder af de nyeste modetendenser, som de tog sig ud på Manhattans fortove, før de blev mainstream. Filmen dirker på rørende vis et lukket menneske op, men det er mandens mange timer på New Yorks gader, hvor han observerer de fascinerende forskellige folk, der giver inspiration til at gøre ham kunsten efter. Filmen viser, at New York er stedet til at lade sig inspirere af mennesker.

Se filmen på Filmstriben

Slumdog Millionaire (2008)


Destination: Indien
Sine steder ligner denne ottedobbelte Oscarvinder et rent postkort fra det ekstremt pittoreske Indien, der lokker med spraglede farver, sydende liv i gaderne og en dybt gul sol. Men filmen er ikke bange for at vise bagsiden af det indiske samfund. ’Slumdog Millionaire’ giver lyst til at rejse med tog gennem det store land ligesom de forældreløse brødre Jamal og Salim, men filmen kan også bruges som guide til de områder i Mumbai, der er fyldt med gangstere på jagt efter forældreløse børn, og som man skal holde sig fra. Får du lyst til melde dig til den indiske udgave af ’Hvem vil være millionær?’ – så er det på eget ansvar!

Se filmen på Filmstriben

Guldkysten (2015)


Destination: Ghana
Den her er til de virkeligt eventyrlystne. Daniel Denciks film foregår i 1836 i de danske besiddelser på den berygtede afrikanske guldkyst i Guinea, der i dag er Ghana. Botanikeren Wulff bliver sendt dertil for at inspicere en kaffeplantage, men bliver chokeret over den slavemishandling, der ellers skulle være afskaffet for længst. Sporene efter de danske kolonister kan stadig ses i landet, blandt andet Fort Christiansborg i hovedstaden Accra, der i dag er omdøbt til Osu Castle. Der er dog også mulighed for at fortabe sig i den natur, der gør Wulff klogere på menneskeheden.

Se filmen på Filmstriben

I blodet (2016)


Destination: København og omegn (Jægersborggade, værtshuset Stefanshus, Roskilde Festival m.fl.)
Nok det mest normcore bud på en feriedestination, men potentielt også den mest fantastiske staycation-ferie. For findes der et sted i verden, der er federe end København om sommeren fyldt med ens bedste venner? I Rasmus Heisterbergs ’I blodet’ turer den medicinstuderende Simon i sin sommerferie rundt på Nørrebro med sin bedste ven, Knud, og lader sine eksistentielle bekymringer sive ud i endeløse, lyse legendariske nætter (der nogle gange inkluderer en levende ged). I filmen, som i livet, skal der dog også være plads til afstikkere til Roskilde Festival og en ødegård i Sverige.

Se filmen på Filmstriben

Steppeulven (2015)


Destination: Paris, Rom, Athen, Nordafrika, Teheran, Afghanistan, Pakistan/Indien
Denne rejse kan sagtens strække sig over flere sommerferier eller et helt sabbatår. Man kan dog godt skippe den selvbestaltede narkoskole i Athen, hvor Steppeulvenes frontmand Eik Skaløe, der blev udødeliggjort i Ole Christian Madsens film, brugte nogle måneder, og i stedet fortsætte ad hans rute gennem Nordafrika. Hans mål var Nepal, og det meste af rejsen, som foregik i 1960’erne, var på tomlen og til fods. Det er tilladt, måske endda anbefalelsesværdigt, at vælge mere moderne og ikke mindst sikre rejseformer, så rejsen ikke ender som Skaløes – i en ørken mellem Pakistan og Indien i en blanding af selvmord og dysenteri.

Se filmen på Filmstriben

Poupoupidou (2011)


Destination: Mouthe, Frankrig
Paris er efterhånden en kliché, så vil man opleve det autentiske Frankrig, skal man søge langt væk fra landets hovedstad. Mouthe, der ligger i Alperne på grænsen til Schweiz, er så afsides, at man kan slippe af sted med mord. Sådan er er det i hvert fald i ’Poupoupidou’. Her findes vejrpigen og ostereklamemodellen Candice Lecoueur død, men der må skaffes politi udefra til at efterforske i ’Mouthetropolis’, som borgerne ironisk kalder byen. Det er ’Twin Peaks’ i Frankrig, men byen er smuk og er desuden også oplagt som skiferiedestination i vinterferien.

Se filmen på Filmstriben

Vicky Cristina Barcelona (2008)


Destination: Barcelona
Skal man endelig besøge en af de klassiske postkortbyer, kan man lige så godt åbne klicheflasken og drikke ud. Woody Allens mesterlige ’Vicky Cristina Barcelona’ dyrker klicheerne på inciterende vis med sin historie om to amerikanske veninder, der begge falder for maleren Juan Antonio og livsstilen i Spanien. Giv efter for klicheen, og bliv forelsket i en påtrængende latino-kunstmaler med perfekt krøllet silkeskjorte og sindssyg ekskone, elsk på køkkengulvet, mens maden brænder på, og tro på, at du selv kan blive kunster! Og nyd så at komme hjem til den virkelige verden, når ferien (eller filmen) er slut.

Se filmen på Filmstriben

Sådan kommer du i gang på Filmstriben:

Filmstriben.dk er de danske bibliotekers filmtilbud, hvor enhver med et lånerkort kan streame film, dokumentarer og tv-serier.

1. Besøg dit bibliotek, og få din pinkode.

2. Vælg en enhed at se filmen på.
Filmstriben.dk kan på computere ses i de fleste gængse browsere*, på Android-enheder skal du bruge Google Chrome og på iPads og iPhones skal du hente Filmstribens egen app i App Store.

3. Vælg en film og log ind med dit CPR-nr. og pinkode.
Hvis du vil lave film-lister eller gemme en god film til senere, kan du desuden oprette en profil med din e-mail og et password, du selv vælger. Når du vil se en film, skal du dog altid huske at bruge dit CPR-nr. og pinkode også.

filmstriben_knap[2]
*Safari, Firefox, Google Chrome eller Edge (Det anbefales ikke at bruge Internet Explorer).