Sponsoreret indhold

Feministiske forbilleder: Fem kvinder, der ikke finder sig i noget pis

Feministiske forbilleder: Fem kvinder, der ikke finder sig i noget pis
Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), Maisie Williams (Arya Stark), Sophie Turner (Sansa Stark) og Gwendoline Christie (Brienne of Tarth) - fire af de mange, stærke kvinder, man kan opleve i Game of Thrones.
"Who run the world?"Ja, du kender selv svaret. Og der er mange måder at gøre det på, det der med at tage en hårdt greb om sine ladyballs og fortælle omverdenen, hvem man er, og hvad man vil have. Her er samlet fem stærke, kvindelige forbilleder, som du sikkert kan genkende fra enten din omgangskreds, mediebilledet eller fiktionens verden. Måske kan du endda genkende dig selv?

Girlbossen

En girlboss er en kvinde, der ved, hvad hun er værd, og som ikke accepterer underbetaling eller at blive hundset rundt med af en chef. Hun er oftest selvstændig i sit arbejdsliv, og har måske et par ansatte i eget firma. Girlbossen hader ”mean girls” og er god til at inspirere og styrke kvinderne i sin omgangskreds. Og her er den ultimative girlboss fra fiktionens verden selvfølgelig Daenerys Targaryen fra Game of Thrones. Hendes fulde titel – eller stillingsbetegnelse, om man vil – er: Daenerys Stormborn af det Targaryenske Hus, den første af hendes navn, den Ubrændte, Dronning over Andalerne, Rhoynarene og de Første mennesker, Khaleesi af Det Store Græshav, Bryder af Kæder og Moder af Drager. Hvabehar.

Med lange lyse lokker, det smukkeste babyface og et halv-incestuøst forhold til sin bror, snyder Daenerys seeren i de første par afsnit af første sæson af Game of Thrones. Men efter hun tæmmer machokrigeren Khal Drogo, er der ikke så meget mere at rafle om. Daenerys ender da også med at samle en hær på flere tusinde mand, eje tre friggin’ drager og knalde den lækreste mand i hele GoT-universet – alt imens hun aldrig farer vild takket være sit indre, moralske kompas. Khaleesi for prez!

Maisie Williams (Arya Stark)

Queerfeministen

Udtryk som “drengepige” og “tomboy” er uddaterede. I stedet præsenterer vi queerfeministen: En kvinde, der ikke identificerer sig via køn. Du kender hende sikkert fra din venneflok. Det er hende, der ikke finder sig i noget pis, og som er den første til at råbe vagt i gevær, hvis der bliver mansplainet, eller hvis en eller anden tosse råber op om, at mangel på ligeløn mellem køn er en skrøne. Og her er Catelyn Starks yngste datter Arya et perfekt eksempel på queerfeministen. Allerede fra barnsben tager hun afstand fra sin søster Sansa og hendes prinsessetendenser. Arya vil være kriger, og hendes mor dropper da også hurtigt at prøve at gøre Arya til en rigtig ”lady”.

Uden at spoile for meget for den uindviede, ender Arya med at være i lære som snigmorder for at hævne sin familie. For at blive den bedst mulige morder, må Arya lægge sit gamle liv bag sig og blive ”no one”. Queerfeministen fortjener klart en plads på denne liste: En kvinde, der ikke lader sig hæmme af kønsnormative værdier, men som går sine egne veje.

Prinsessen

Du kender hende godt – hende, der går i høje hæle, når hun skal i Netto, og som skifter profilbillede på Facebook, som vi andre skifter sokker – og altid til et mere eller mindre vellignende foto, der indebærer andemund og peacetegn. Den ultimative prinsesse må i denne forbindelse være Lady Sansa Stark, der i første sæson af Game of Thrones virker røvirriterende og som typen, der ikke går op i andet end sit udseende og hvilke prinser, hun skal giftes med.

Men ligesom med nutidens fjerdebølgefeminister er der dog mere, der ligger bag prinsessepigen, end hvad øjet ser – hun er en fighter, og hun gør en dyd ud af at hvile i sin femininitet og seksualitet. Og Sansa viser sig også at være mere end et kønt ansigt og prinsessedrømme; først er hun forlovet med den mest nederen dude, Joffrey Baratheon, og efterfølgende bliver hun misbrugt af den klammeste stodder, Ramsay Bolton. Sansa bruger modgangen konstruktivt, og hun udvikler sig gradvist til lidt af en bad ass motherfucker, der vil kæmpe for at beholde Stark-huset – og tilmed med en næsten to meter høj, kvindelig bodyguard ved sin side.

Gwendoline Christie (Brienne of Tarth)

Krigeren

Lige nu raser ligestillingsdebatten mere, end den har gjort i mange år, og flere og flere kvinder kæmper for lige rettigheder mellem kønnene. Den ultimative løsrivelse må være en kvinde, der tager sagen i egen hånd, og som kæmper kampene selv. Game of Thrones-universet er spækket med stærke, kvindelige krigere. Se bare vildbassen Ygritte, der kæmper side om side med hendes landsmænd og samtidig lærer Jon Snow at give cunnilingus. Og hvad med Ellaria Sand, der dræber sine fjender uden at blinke, mens hun nægter at blive kaldt en ”lady” og knalder løs med både kvinder og mænd på bordellerne i Dorne.

Den ypperste kriger må i sidste ende være Sansa Starks bodyguard, Brienne of Tarth, der portrætteres af den 1,91 meter høje, britiske skuespillerinde Gwendoline Christie. En kvinde, der i sin rustning slagter mænd til højre og venstre og samtidig, i den virkelige verden, er muse for modekoryfæer som Vivienne Westwood: Se, dét er en sej kvinde.

Matriarken

Hvem er stærkere og sejere end mødre? Ud med patriarken, ind med dette århundredes familiers overhoved: Moderen. Udover at bringe liv til verden, skal hun sørge for at hendes børn vokser op med de rette værdier. Og mens hun opfostrer børn og agerer blæksprutte med dagligdagens to-do-lister, lever hun samtidig sit eget liv med arbejde, sociale engagementer og personlige problematikker, som vi alle møder gennem livet.

De to kvinder i Game of Thrones, der eksemplificerer Mater Familias, er selvfølgelig Cersei Lannister og Catelyn Stark: To seriøst seje kvinder, der går gennem ild og vand for at bevare deres plads som familiens overhoved i en mandsdomineret verden, og som hellere vil dø end se deres børn komme til skade. Meget kan man klandre Cersei for – hun er måske en smule moralsk forkvaklet til tider – men stærk, det er hun. Og Catelyn Stark er indbegrebet af en kvinde, der uden tøven vil lade livet for sine små puslinger: Robb, Sansa, Arya, Bran og Rickon. Respekt for det.

Alle sæsoner af Game Of Thrones kan streames på HBO Nordic. Sæson 7 har haft premiere, og der kommer nyt afsnit hver mandag.

Afstemning: