Sponsoreret indhold

Oasis, Kidd og Nick Cave: De bedste musikfilm til at dulme dine festival-blues

Oasis, Kidd og Nick Cave: De bedste musikfilm til at dulme dine festival-blues
Studierne er startet, de fleste er begyndt på arbejde igen, men det værste: Festivalsæsonen er slut! Hvis du lider af festival-blues eller bare er træt af at se livemusik under de evige danske regnskyer, har Filmstriben heldigvis en kur. Den består af en række film, hvor musik spiller en fremtrædende rolle – eller måske ligefrem er grund nok i sig selv til at se filmen – og som kan kurere de værste musikabstinenser. Og det bedste er, at det foregår i tørvejr; nemlig hjemme på sofaen.

Oasis – Supersonic


I 1993 var de på bissen, tre år senere spillede de for 250.000 mennesker på to dage. Historien om Oasis er historien om Gallagher-brødrene, Liam og Noel, hvis rivalisering katapulterede bandet til højder, intet britisk band havde nået siden The Beatles. Men i en brødre-konflikt af shakespearske dimensioner drives bandet i afgrunden, og i dag har brødrene så vidt vides ingen kontakt. I filmen fortæller de veloplagt om tilblivelsen af deres to første albums, hvilke der gives masser af smagsprøver fra, og selvom konflikten tydeligvis lurer under overfladen, virker især storebror Noel reflekteret og varm.

Se filmen på Filmstriben

Spurven


Édith Piaf (1915-1947) var en rock’n’roller før begrebet overhovedet blev opfundet. Stoffer og druk tog livet af hende, men i hendes korte liv blev hun et tidligt eksempel på, at man ikke behøver at skrive sine sange selv for at kunne give dem liv. Uanset hvad Édith synger om, gælder det liv eller død, fordi hun altid har haft døden tæt på – lige fra da hun voksede op uden forældre. Det vildeste er dog næsten, at det først er på rulleteksterne, at det går op for en, at sangene i filmen ikke er sunget af Édith Piaf selv, men af Marion Cotillard, der vandt en Oscar for sin totale forvandling fra skønhed til forhutlet og skrøbelig sanger.

Se filmen på Filmstriben

Inside Llewyn Davis


Det kører slet ikke for folk-musikeren Llewyn Davis, der hutler sig gennem tilværelsen i New Yorks Greenwich Village i 1961. Lavpunkterne tæller et overfald i en gyde, intet sted at sove og en uventet graviditet og efterfølgende tilsvining for ikke at bruge beskyttelse. Filmen er inspireret af den virkelige historie om musikeren Dave Van Ronk, og både hans historie og fiktive Llewyns viser, at musik for et øjeblik kan få alle problemer til at forsvinde. De tre minutter, det tager Oscar Isaac i titelrollen at synge og spille ’Fare The Well (Dink’s Song)’, er et højdepunkt i nyere amerikansk film.

Se filmen på Filmstriben

Kidd Life


Filmen er den bedste af de til tider ret bovlamme dokumentarfilm om danske musikere i dette årtusinde, fordi den er så autentisk. Dens helt store scoop er, at den følger Nørrbro-rapperen Kidd, før han slår igennem for alvor, og dermed viser historien om et unikt fænomen i dansk musik, mens den udspiller sig. Det starter godt nok som en joke, men succesen, som Nicholas Westwood Kidd oplever, er så overvældende, at hans misbrugsproblemer, nedtur og kønssygdomme bliver alt for ægte, og ni måneder efter debutalbummet trækker han sig tilbage. Udover at understrege prisen for en voldsom succes, spidder filmen også mekanismerne bag den internethype, der er så vigtig for musikalsk succes i dag.

Se filmen på Filmstriben

Amy


Det har sjældent givet mere mening at tale om, at et enormt talent kan være både en gave og en forbandelse end i tilfældet Amy Winehouse. Hun endte med at blive medlem af den berygtede klub 27, da hun i 2011 døde af en overdosis af stoffer. Filmen opruller hendes liv forud for dødsfaldet, og det var præget af en problematisk barndom, en selvdestruktiv hang til stoffer og et talent så stort, at hendes pladeselskab konstant pressede hende, når hun mest havde brug for fred. Filmen er en af de få, der får én til at lytte til hendes musik med nye ører, når den er slut. Den vandt en fortjent Oscar for bedste dokumentar i 2015.

Se filmen på Filmstriben

Searching for Sugar Man


Filmen om musikeren Sixto Rodriguez, der blev kaldt den næste Bob Dylan i 1970erne, men levede i ukendthed indtil han – uvist for ham selv – blev en stjerne i Sydafrika i 1990erne, er blevet anklaget for historieforvanskning. Men helt ærligt, hvad gør det, når mandens musik, der er jo omdrejningspunktet for filmen, er så melodiøs, livlig, indlevet og autentisk, som tilfældet er? Filmen vandt en Oscar i 2012 for bedste dokumentar, og de historiske unøjagtigheder fraset, fortjener Sixto Rodriguez, hans musik og hans unikke historie at blive oplevet.

Se filmen på Filmstriben

Nick Cave 20.000 dage på Jorden


Selvfølgelig er Nick Cave mest kendt som musiker, men han har også skrevet manuskript til flere spillefilm, blandt andet den guldpalme-nominerede ’Lawless’ (2012). En dokumentarfilm om ham vil logisk nok ikke være en ordinær rockomentary – dertil er Cave alt for velbevandret i filmkunsten. I stedet er filmen en ekstremt stiliseret, men også selvbevidst terapisession for den australske mørkemand. Da filmen optages, har han været i live i omkring 20.000 dage, og det er med det både jordnære, men også morbide udgangspunkt, at Cave kaster et blik på tilværelsen og sin musiks rødder.

Se filmen på Filmstriben

A Prairie Home Companion


Legendariske Robert Altmans film om den sidste udsendelse af et populært amerikansk radioprogram er en melankolsk og sødmefuld elegi, og det lyder jo håbløst bedaget. Men countrymusikken, der spilles i programmet, swinger helt eminent med de syngende cowboys Dusty og Lefty (Woody Harrelson og John C. Reilly), Meryl Streeps Yolanda og et suverænt ensemble (blandt andet Lindsay Lohan, sgu!). Filmen blev Altmans sidste, og når man ser den i dag, er det umuligt ikke at drage paralleller mellem Altman selv, filmens fiktive radioprogram samt musikken, der alle havde deres storhedstid 30-40 år tidligere.

Se filmen på Filmstriben

Sådan kommer du i gang på Filmstriben:

Filmstriben.dk er de danske bibliotekers filmtilbud, hvor enhver med et lånerkort kan streame film, dokumentarer og tv-serier.

1. Besøg dit bibliotek, og få din pinkode.

2. Vælg en enhed at se filmen på.
Filmstriben.dk kan på computere ses i de fleste gængse browsere*, på Android-enheder skal du bruge Google Chrome og på iPads og iPhones skal du hente Filmstribens egen app i App Store.

3. Vælg en film og log ind med dit CPR-nr. og pinkode.
Hvis du vil lave film-lister eller gemme en god film til senere, kan du desuden oprette en profil med din e-mail og et password, du selv vælger. Når du vil se en film, skal du dog altid huske at bruge dit CPR-nr. og pinkode også.

filmstriben_knap[2]
*Safari, Firefox, Google Chrome eller Edge (Det anbefales ikke at bruge Internet Explorer).
Sponsoreret indhold