Sponsoreret indhold
 

5 gode grunde til at se ‘Peaky Blinders’: Beskidt og realistisk gangsterdrama med Nick Cave på soundtracket

'Peaky Blinders' er siden sin premiere i 2013 blevet en af BBC’s allermest populære serier og et kæmpehit blandt både kritikere og publikum. Navnet på banden kommer fra deres ikoniske sixpences med indsyede barberblade, som de kan bruge til at blænde deres modstandere med (eller det, der er værre). I fjerde sæson, som nu kan ses eksklusivt på C More, finder vi endelig ud af, hvad Tommys plan er for Shelby-familien og resten af banden, og hvem den ukendte trussel i skikkelse af ingen ringere end Adrien Brody er.
Her er fem gode grunde til at se 'Peaky Blinders'.
1. Uovertruffent soundtrack Hvad introsange angår, har 'Peaky Blinders' en af de allerbedste. Nick Cave & the Bad Seeds sender os lige lukt ind i Birminghams beskidte underverden med den fantastiske 'Red Right Hand'. Caves bluesede og dystre lyd passer som hånd i handske til universet og slår tonen perfekt an. Resten af seriens herligt anakronistiske soundtrack er også noget af det bedste, vi har hørt i en BBC-produktion. Udover Nick Cave, som konstant dukker frem på lydsiden, har de første sæsoner været domineret af Jack Whites musik fra hans forskellige konstellationer, og PJ Harvey har også været heftigt repræsenteret sammen med blandt andre Tom Waits, Arctic Monkeys og Radiohead. Der er derfor al mulig grund til at slå ørene ud, når fjerde sæson ruller henover skærmen.
2. Hårdtslående cast Der er ikke så få verdensstjerner på rollelisten til 'Peaky Blinders'. Den altoverskyggende hovedrolle som Thomas Shelby spilles selvfølgelig af irske Cillian Murphy, der især har gjort sig bemærket i Christopher Nolans film, senest i krigseposet 'Dunkirk'– i øvrigt sammen med Tom Hardy, som også optræder i 'Peaky Blinders'. Her har Tom Hardy som altid en imponerende fysisk tilstedeværelse, i form af den jødiske gangsterboss Alfie Solomons, der er lige dele intelligent og uberegnelig. De første sæsoner havde den rutinerede Sam Neill som Scotland Yards Inspector Campbell, der i den grad havde et horn i siden på The Blinders. I fjerde sæson kommer der to nye, store navne til, nemlig oscarvinderen Adrien Brody, der udgør endnu en trussel for Shelby-familien, samt Aidan Gillen (Littlefinger fra Game of Thrones), der til gengæld spiller en ny, stærk allieret.
3. Anderledes miljø Gangsterdramaer i serieformat er ikke i sig selv en sjældenhed, men de er ofte begrænset geografisk til de fem største byer i USA og periodemæssigt til 90'erne og 00'erne. Det er et frisk pust at blive transporteret tilbage i 1920'ernes Birmingham og opleve, hvordan gangsterverdenen opererede i en for de fleste nok ret ukendt by på en helt anden tid. Fra slummen i Small Heath-kvarteret til den tilsodede industrihavn føler man virkelig, at 1920'ernes Birmingham kommer til live foran ens øjne. Og så er den irske og britiske dialekt også et forfriskende afbræk fra det drævende amerikanske, man oftest lægger øre til.
4. Inddragende realisme Når man nævner 'Peaky Blinders' miljø, må man også nævne seriens realistiske udtryk. Det er en serie med meget høj produktionsværdi, hvor der er lagt meget kapital og kærlighed i at få alting til at se flot og realistisk ud. Det gælder alt fra lyssætning og kameraarbejde til kostumer og koreografi. Sidstnævnte imponerer især med de korte, men intense nævekampe, der samtidig ofte er utroligt kunstnerisk filmede. Også i de store totalbilleder fra Birminghams kvarterer imponerer serien med sin realisme. Slummens mudrede gader, den konstante røg fra fabrikkernes ovne og de autentiske skiltereklamer på facaderne suger seeren ind og skaber en overbevisende, detaljeret oplevelse.
5. Dilemmafyldt familiedrama 'Peaky Blinders' er ikke bare et gangsterdrama – den er også et familiedrama, for alle bosserne i The Blinders er en del af Shelby-familien. Det skaber en anderledes dynamik og gør konflikterne dybere, end hvis det ’bare’ var en gangsterbande. Således er det den ældste bror, Arthur, der kører showet til at starte med, men han trumfes hurtigt af sin snedige lillebror Thomas. Familiens kvinder holder sig ikke tilbage, og især Tante Polly er en hård hund – hun kørte for eksempel egenhændigt familieforretningen, mens mændene var i krig. I slutningen af tredje sæson er familieforretningen næsten blevet legitim, selvom vold stadig er på dagsordenen i transaktionerne. I sæsonens sidste afsnit, har Tommy lavet en lyssky aftale, der sender hele familien undtagen ham i spjældet. Tommy lover, at de nok skal komme ud, så nu bliver det spændende at se, om han holder ord.
C More er den bedste streamingtjeneste til film-entusiasterne og de serie-seere, der kun vil have kvalitetsserier fra producenter som Showtime og BBC. Blandt de bedste serier lige nu er 'Halt & Catch Fire', 'Modus' og 'Peaky Blinders' (hvoraf sæson 4 kun er tilgængelig på C More). Hver eneste uge bliver der desuden tilføjet nye film, som oftest har gået i biograferne indenfor det seneste år.
Se flere serie-anbefalinger her
 

5 gode grunde til, at du skal se ‘Modus’: ‘Sex and the City’-diva og Paprika Steen i iskold krimiserie

Første sæson af den svenske serie ’Modus’ fangede seere (og tv-pris nomineringer) verden over med sit dystre krimiplot om hadforbrydelser og kriminalpsykologen Inger Johanne Viks jagt på en iskold morder med forbindelser til et mystisk, internationalt netværk. Nu er anden sæson endelig landet på C more som en neglebidende efterårsgave til alle os, der elsker nordisk noir. Handlingen er denne gang endnu mere ambitiøs, med plottråde der strækker sig fra Stockholm til Det Hvide Hus. I stormens øje står to store kvindelige stjerner, hvis tv-møde du ikke må snyde dig selv for. Her er de fem største grunde til at se 'Modus'.
1. Ambitiøst internationalt plot Som oftest er vi vant til, at Skandinaviske krimiserier centrerer sig om forbrydelser indenfor rammerne af vor nordlige breddegrader, men ’Modus’ udmærker sig ved sit vidtrækkende internationale udsyn. Da den amerikanske præsident forsvinder i Stockholm udfolder der sig et sandt mareridtsscenarie for både USA og Sverige, og serien skal dermed forholde sig til storpolitik og efterretningsintriger på tværs af Atlanten. Det er en imponerende mundfuld at parre nordisk noir med højoktan-FBI-drama, men ikke desto mindre forfriskende at se den traditionelle Skandinaviske krimiserie udfordret i en ny form.
2. ’Sex and the City’-stjerne på skandinavisk jord Samantha i en skandinavisk krimi uden så meget som en cosmopolitan eller mandlig undertøjsmodel i syne? Hvad er nu det? Det er såmænd efterårets mest veloplagte casting. For millioner af tv-seere vil Kim Cattrall for altid være synonym med ’Sex and the City’s mandeglade karrierekvinde, der konsekvent satte sin egen lykke og venskaberne over snærende kærestebånd. Men den blonde, engelsk-canadiske skuespillerinde er meget mere end sit flamboyante alterego, og i ’Modus’ flekser hun talentet og sin autoritære fremtoning som selveste USA’s præsident, der forsvinder under et statsbesøg i Stockholm.

Det er en særlig og kuriøs gave at kunne opleve stjernen i skandinavisk krimisammenhæng, og det bliver yderst interessant at se, hvordan Cattrall vil bidrage til nordisk noirs serieguldalder.
3. 'Broen'-instruktør bag kameraet Alle der elskede ’Broen’ kan godt skrue forventningerne i vejret, for bag kameraet på ’Modus’ anden sæson står instruktør Lisa Siwe, der i sin tid arbejdede på den dansk-svenske-krimisensation. I 2010 vandt Siwe en Guldbagge-pris – Sveriges svar på en Oscar – for sin instruktion af filmen ‘I taket lyser stjärnorna’, og hun bringer nu sin fine sensibilitet for menneskeligt drama, klassisk suspense og dybdegående personinstruktion til ’Modus’, der er Siwes største projekt til dato.
4. Paprika Steen. Punktum. Åh, Paprika. Den temperamentsfulde danske skuespillerinde er en af Nordens bedste indenfor sit felt, og skuffer aldrig på skærmen eller på teatret, for den sags skyld. Siden hun sprang ud som ’den sjove pige’ i 90’ernes komediegruppe ’Lex & Klatten’, har Paprika Steen leveret sublime præstationer i så forskellige film som ’Festen’, ’Den eneste ene’, ’Elsker dig for evigt’ og ’Applaus’, og hendes spændevidde strækker sig vidt over både knugende drama og lårklaskende komedie. Skuespillerinden er en scenestjæler, og vi kan næsten ikke vente med at se, hvordan mødet med hendes ditto feisty kolleger Kim Cattrall og Melinda Kinnaman vil løbe ad stablen i ’Modus’, hvor Steen spiller Alva Roos – politikommissær og chef for den svenske task force, der står for efterforskningen af den amerikanske præsidents forsvinden.
5. Emmy-vindere og krimidronning skriver manus ’Modus’ har baglandet i orden og rødderne dybt forankret i den nordiske krimimuld. Den er baseret på romanen ’Frygt ikke’ af den norske krimidronning og tidligere justitsminister (!) Anne Holt, mens seriens manuskripter er skrevet af det prisvindende danske ægtepar Mai Brostrøm og Peter Thorsboe. Duoen har tidligere stået bag de Emmy-belønnede ’Rejseholdet’, ’Ørnen’ og ’Livvagterne’, såvel som den europæiske krimiserie ’The Team’, og sammen har de været instrumentelle i at skabe historisk international bevågenhed omkring danske tv-serier. Når Brostrøm og Thorsboe således går til tasterne sættes niveauet uvægerligt højt og Anne Holts gåsehudsinducerende scenarier blomstrer på ny.
C More er den bedste streamingtjeneste til film-entusiasterne, og de serie-seere der kun vil have kvalitetsserier fra producenter som Showtime og BBC. Blandt de bedste serier lige nu er 'Halt & Catch Fire', 'Modus' og 'Peaky Blinders' (hvoraf sæson 4 kun bliver tilgængelig på C More). Hver eneste uge bliver der desuden tilføjet nye film, som oftest har gået i biograferne indenfor det seneste år.