Sponsoreret indhold
 
Foto: Øst for Paradis

7 fantastiske festivalfilm, der blev snydt for en Oscar – men som du kan streame i aften

Nok er Oscar-uddelingen Hollywoods mest glamourøse prisuddeling, men det er ofte på de internationale filmfestivaler langt fra La La Land, at årets mest strålende og alsidige filmværker findes og præmieres – på kryds og tværs af selvsamme køns-, race- og kulturforskelle, som Oscar fortsat kæmper med at honorere. Fra januars netop overståede Sundance Film Festival til den nært forestående Berlinale i februar, forårets Cannes og sensommerens Venedig: Festivalerne gør en dyd ud af at spotte morgendagens store filmklassikere.

Vi hylder her 7 af de bedste festivalfilm med stærke kvindelige hovedroller fra nyere tid, som du nu kan se på den nye streamingtjeneste Filmperler – deriblandt helt eksklusivt sidste års geniale vinder af Guldbjørnen på Berlinalen, ’Med krop og sjæl’, som Soundvenue smed 5 flotte stjerner efter.

1. ’Hushpuppy’
– vinder af Grand Jury Prize på Sundance Film Festival

Man skal være gjort af særligt hårdt stof for ikke at mærke hjertet værke og halsen snøre sig sammen for 6-årige, ukuelige Hushpuppy (Quvenzhané Wallis), der forsøger at håndtere sin fars alkoholisme og akut fattigdom i et postapokalyptisk, oversvømmet sydstats-USA, hvor store grisebæster huserer, og små piger må lære at navigere i en verden vendt på hovedet. Instruktør Benh Zeitlins forunderlige spillefilmsdebut fra 2012 er en art socialrealistisk eventyrfilm, der er lige dele moderne amerikansk samfundskritik over den forarmede, farvede underklasse og bevægende familiedrama – og med en af de stærkeste børnepræstationer i nyere filmhistorie. ’Hushpuppy’ – eller ’Beasts of the Southern Wild’, som filmen oprindeligt hedder – vandt adskillige festivalpriser verden over foruden Grand Jury-prisen på Sundance, herunder også hovedprisen på filmfestivalen i Toronto. Den blev ligeledes nomineret til fire Oscars for blandt andet bedste film og bedste kvindelige hovedrolle, men her måtte ’Hushpuppy’ se sig besejret af Ben Afflecks udmærkede, om end langt fra lige så originale ’Argo’.

Se filmen her

2. ’I Am Love (Io Sono L’Amore)’
– nomineret til bedste film på Berlinalen

Den italienske instruktør Luca Guadagnino er lige nu højaktuel med sit stærkt anmelderroste Oscar-nominerede homodrama ’Call Me By Your Name’ – den tredje og sidste film i instruktørens såkaldte ’Desire’-trilogi efter det Berlinale-nominerede familiedrama ’I Am Love (Io Sono L’Amore)’ fra 2009 og ’A Bigger Splash’ fra 2015. I ’I Am Love (Io Sono L’Amore)’ spiller Tilda Swinton Emma, det kvindelige overhoved i en velhavende tekstilfamilie i Milano, hvis tilværelse bogstaveligt talt begynder at gå op i sømmene, da hun forelsker sig i sin voksne søns ven. Swinton har i sin karriere ofte udforsket kvindens rolle som moder, elsker og femme fatale – og de sociale og personlige konsekvenser af, at kvinden vælger begær over pligt. I ’I Am Love (Io Sono L’Amore)’ er den engelske skuespillerinde ikke til at tage øjnene fra i sit forrygende portræt af Emma, konsumeret af en lyst der truer med at smadre familiens haute bourgeois-status og sætte alles skæbner over styr. Akkurat som ’Call Me By Your Name’ er ’I Am Love (Io Sono L’Amore)’ også sitrende sexet og en visuel fryd for øjet. Men katastrofen lurer for den faldne forførerske i syndens have.

Se filmen her

3. ’United States of Love’
– vinder af Sølvbjørnen på Berlinalen

I ‘United States of Love’ følger vi fire kvinders søgen efter kærlighed i et Polen anno 1990. Agata driver en videobutik og kigger langt efter den flotte lokale præst, mens hun omvendt ser med afsky på sin mand derhjemme. Marzena er aerobicsinstruktør, men drømmer om at blive model, og søsteren Iza er skolelektor, og har en affære med en gift mand. Endelig er der den ældre Renata, der inderligt længes efter kvindelig kontakt. Soundvenues anmelder var ikke i tvivl i sin 5-stjernede anmeldelse: »’United States of Love’ er en knugende filmoplevelse fuld af ensomhed, fortærende begær og ugengældt kærlighed. Omvendt er hvert eneste billede i sig selv så brillant komponeret og eklektisk farvesat, at du uden besvær kunne klippe det ud, ramme det ind og hænge det op på din væg«.

Wasilewskis filmiske fragmenter af kvindeliv blev hædret med Sølvbjørnen for bedste manuskript på Berlinalen i 2016, og takket være filmfotograf Oleg Mutu – der også førte kameraet på Guldpalme-vinderen ’4 måneder, 3 uger, 2 dage’ – er ’United States of Love’ endvidere slet og ret en visuel genistreg.

Se filmen her

4. ’Barbara’
– vinder af Sølvbjørnen på Berlinalen

Instruktør Christian Petzold vandt en velfortjent Sølvbjørn for sit arbejde på dramaet ’Barbara’, om en ung kvindelig læges (Nina Hoss) forsøg på at blive overflyttet fra Øst- til Vesttyskland i 1983, seks år før murens fald. Som straf for sin ulydighed sendes Barbara til en østtysk flække på landet, hvor hun skal assistere det lokale hospitals overlæge. Barbara mødes fortsat i smug med sin kæreste fra Vesttyskland, som skal hjælpe med at smugle hende ad vandvejen til Danmark, men i takt med at hun bliver sluset ind i sit nye miljø, opstår der bånd og forpligtigelser, der forplumrer billedet. Nina Hoss gør indtryk som kvinden, hvis personlige dilemma og vaklende loyaliteter bliver symbolske for landet i identitetskrise. Således er ’Barbara’ både et fascinerende kvindeportræt og en skildring af en ganske nær fortid, hvor vores nabo mod syd endnu var revet over på midten af hegn og militærbrutalitet – på samme tid som vi i det danske fik lokkerne permanentet, drømte våde VM-drømme og sang med på Tøsedrengenes ’Sig du ka’ li’ mig’.

Se filmen her

5. ’Victoria’
– vinder af Sølvbjørnen på Berlinalen

»’Victoria’ løfter sig fra at være en gimmick til at blive et fuldbyrdet drama dér, hvor det ubrudte skud styrker historien og karaktererne. Den gav mig en fornemmelse i kroppen af at have været med på en vild aften i byen. Mere kan man ikke bede om«. Sådan skrev Soundvenues anmelder om den tyske opsigtsvækkende one-take film ‘Victoria’ i 2015, og kvitterede med 5 stjerner til dramaet instrueret af Sebastian Schipper, og filmet af dansk-norske Sturla Brandth Grøvlen. Hundrede af timers forberedelse gik forud for at skyde de 138 minutter om unge, spanske Victorias møde med tyske Sonne på en natklub, og siden hans kriminelle venner. Laia Costa blev nomineret til en European Film Award for sin kraftpræstation som Victoria, der i stigende grad kæmper for ikke at miste grebet om natten, der udvikler sig i uforudsete og ikke just behagelige retninger – og naturligvis modtog Grøvlen Sølvbjørnen på Berlinalen for Outstanding Artistic Contribution. Det er en stærk og klaustrofobisk film med en central kvindefigur ikke ulig Franka Potente i landsmanden Tom Tykwers nyklassiker ’Lola rennt’.

Se filmen her

6. ’Difret’
– vinder af publikumsprisen for World Cinema på Sundance Film Festival

Skuespillerinde og FN-ambassadør Angelina Jolie co-producerede dette drama af etiopiske Zeresenay Mehari, der fortæller den sande historie om en 14-årig pige i Etiopien, der i 1996 skød og dræbte manden, der havde kidnappet hende med henblik på giftermål. Pigen Hirut (her spillet af Tizita Hagere) stod overfor en mulig dødsdom, da den kvindelige advokat Meaza (Meron Getnet) frivilligt tilbød at føre hendes sag, og gå imod en kultur, hvor unge, ugifte kvinders ord sjældent vægtede tungere end deres bødlers. ’Difret’ – hvis titel kan betyde både ’at vove’ og referere til voldtægt på Etiopiens nationalsprog amharic – betagede publikum på Sundance-filmfestivalen i 2014, og det er svært ikke selv at mærke harmen dirre i kroppen over Hirut og hendes medsøstres barske pigeliv.

Se filmen her

7. ’Med krop og sjæl’
– vinder af Guldbjørnen på Berlinalen og bedste skuespillerinde til European Film Awards

Den ungarske Berlinale-vinder ’Med krop og sjæl’ har gået sin sejrsgang på de internationale festivaler, og er i år ligeledes nomineret til en Oscar for bedste udenlandske film. ’Med krop og sjæl’ er skrevet og instrueret af Ildikó Enyedi, og handler om to administrative arbejdere på et slagteri – semi-autistiske Mária og stilfærdige Endre – der hver nat drømmer, at de mødes og forelsker sig i hinanden. Dog ikke som sig selv, men som to rådyr i skoven. Det lyder som en tvistet synopsis til et moderne Grimm-eventyr – eller et Yorgos Lanthimos drama – og ’Med krop og sjæl’ er da også gennemsyret af en sær, drømmerisk melankoli, idet Enyedi positionerer menneske – ’slagterne’ – og dyr overfor hinanden i en udstilling af førnævntes bizarre parringsritualer og ofte tragiske søgen efter kærlighed. Alexandra Borbely vandt velfortjent prisen som bedste skuespillerinde ved European Film Awards sidste år, og det bliver spændende at se, om det også lykkes ‘Med krop og sjæl’ at hive en Oscar hjem til prisuddelingen d. 4 marts.

Se filmen her

Filmperler har fokus på udenlandske arthouse film, som tilbyder filmoplevelser, der adskiller sig fra de traditionelle mainstreamfilm. Her finder du ingen store amerikanske blockbusters, men i stedet film med et visionært kunstnerisk udtryk fra nogle af filmverdenens bedste og mest interessante instruktører.

Gå på opdagelse på filmperler.dk