Sponsoreret indhold
 
Foto: Kristian Holm

Get them likes: Her er fotografens 6 tricks til at tage bedre billeder

1. Tag dig tid til dit foto

Ved at være bevidst om vinklen og perspektivet kan du gå fra at tage et fedt billede til et magisk et.

Medmindre du er ved at tage et billede, der kræver, at du fanger det på et splitsekund, bør du give dig selv tid til at observere, hvad der foregår omkring dig, og det billede du vil skyde. Kunne det skydes fra en alternativ vinkel? Kan du komme tættere på? Vil lyset måske ændre sig inden for kort tid (solnedgang, vind, skyer osv.)?

På et roadtrip til Montauk, New York, stødte jeg på dette magiske hus. Jeg var i forvejen i et særligt humør, fordi jeg befandt mig i området, hvor filmen ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ er optaget (hvis ikke den ringer en klokke, bør du stoppe med at læse dette, og straks se den!). Jeg gav mig tid til at se og lytte til bølgernes skvulpen, mens jeg dagdrømte om, hvem mon boede der, samtidig med at jeg bevægede mig langs kysten, som huset tronede ud fra. At skyde motivet i frøperspektiv får motivet til at se større og stærkere ud, og i dette tilfælde øger det desuden mystikken den smule, det har brug for. Reglen gælder også for mennesker, dyr og andre væsener.

2. Vær bevidst om komposition

Når dit motiv er i venstre tredjedel af billedet, giver det mere ro og balance.

Nu vi er ved komposition, så kan reglen om 'Det Gyldne Snit' lynhurtigt skrives bag øret, så du ikke altid bare plaffer billeder med dit motiv i midten. Billedet får en ro, hvis du rykker motivet en tredjedel ind i din framing. Det gælder uanset om det rykkes fra højre, venstre, top eller bund, bare skub det en tredjedel ind fra kanten.

Et simpelt billede af en kammerat, som vandrede rundt på den smukke grove klippestrand i Cape Town, blev lidt mere kunstnerisk ved at skubbe til kompositionen.

3. Leg med symmetri

Der er noget tilfredsstillende ved at se på en perfekt symmetri.

Symmetri glider ind under komposition. At skyde et OCD-agtigt stramt, symmetrisk billedet er altid guf for øjet. Drømmer du om Instagram-verdensherredømmet er det vejen frem, især hvis du tilføjer at skyde det med en refleksion (evt. fra din medbragte vandflaske, så du selv kan skabe din vandpyt eller måske har du et lille lommespejl. Anything goes.)

En tom metrovogn i New York – et sjældent syn og en oplagt mulighed for at lege med symmetri. Det er desuden en sjov øvelse at lege med frø-/fugleperspektiv og samtidig holde symmetrien i en togvogn, som hamrer ned ad de skæve spor. Måske har du kun 60 sek. til at skyde, inden du rammer næste station?

4. Hold zoom-fingeren i ro

Flyt dig selv tættere på dit motiv i stedet for at zoome.

Muligvis har du den nyeste smartphone pakket med funktionaliteter, men verdens bedste zoom vil til enhver tid være dine ben. Så gå lidt tættere på, end du orker, eller endnu smartere; lok dit motiv hen til dig. Selvfølgelig kan du zoome en smule, så billedet ikke er helt vidvinklet, men at tænke: “Jeg cropper bare 50 % af billedet senere” er noget møg. Så er du altså fucked, hvis du skulle finde på at printe det en dag.

Sydafrika, Kirstenbosch Botaniske have. Genialt sted at komme helt ned i gear og tæt på lokale urter og dyr blandt de smukke blomster og træer. Jeg havde tilfældigvis købt nogle lidt for funky snacks, som ikke faldt i min ellers brede smag, så jeg begyndte at fodre mine nye fuglevenner, som kredsede omkring mig. Det resulterede i dette skud. Først blev jeg herre overrasket over, at de kom så tæt på mig, så min framing var helt skør. Men da jeg endelig kunne styre min snack-bait, blev det pludselig meget spændende at skyde den søde høne-fugl.

5. Ryd op i dit billede

Det mere simple er ofte vejen til et godt billede.

Overvej hvad det vigtige i dit billede er. Kan du fravælge ting eller tilføje ting? Kan du flytte cykelpumpen, de slidte sutsko eller bede damen med den orange solhat om at træde 5 meter ud af din frame – eller måske bede hende om at træde 5 meter ind, fordi den farve spiller godt sammen med venindens nye, orange solbriller, som i øvrigt også matcher udlejningscyklen i Amsterdam.

Jeg elsker at gå rundt i New York, især gennem de ultraortodokse jøders område i Brooklyn. Det er et ekstremt sky folkefærd, så selv os høflige danskere med det bredeste smil vil blive ignoreret og blankt afvist for at lade os fotografere dem. Men et par vakse vinterkolde ben og en kæk aftrækkerfinger kan gøre forskellen, og det er her, du er hurtig, og skyder en salve ekstra skud med telefonen.

6. Sørg for lys og brug det aktivt

Alle kneb gælder – hvis du kan, så tænd mere lys, og brug det på en sjov måde.

Brug hvad du har: ryk dit motiv ind i lyskilden eller ud af den. Brug en ekstern lyskilde for at skabe en mere dramatisk eller en lettere stemning. En sen aften i Los Angeles efter en koncert og et dejligt regnskyl – ja, man sætter underligt nok pris på regn på de kanter – fangede mit øje en fed slæde, der stod og så lækker ud. Jeg skød billedet, men følte at det manglede noget, så jeg bakkede min lejebil helt tæt på uden at den kom med i min frame. Så lagde jeg mit skateboard i klemme mellem sædet og bremsepedalen for at få det kraftige røde bremselys frem, så det kunne reflektere i de våde dryp på kølerhjelmen. Og se så!

Bonus-tips

Ovenstående 6 tricks er nok til at gøre dine billeder en hel del bedre. Og det vil være nok for de fleste, men hvis du virkelig mener det, så er her et par ekstra tips til bedre fotos og i det hele taget til at blive en bedre fotograf.

  • Skyd billeder hver dag. Kig på dem et par timer senere. Reflekter over udtryk, stemning, lys.
  • Prøv fotoindstillingerne på din telefon eller dit kamera af. Leg med lys, kontrast og evt. blænde- og lukketid, hvis din telefon kan den slags, inden du tager billedet.
  • Finder du pludselig en rød tråd i dine billeder, skal du følge den og lade den blomstre.
  • Puds din kameralinse, inden du skyder. Især hvis du skal skyde den flotte blå himmel eller solnedgangen. Støvkorn bliver til kedelige sorte prikker.
  • Lad nu være med at tæske dit foto til med crazy filtre. Undtagen hvis du skyder selfies med duckface! Så må du alt, og faktisk havde du slet ikke behøvet at læse denne guide.


Hvis din telefon er dit primære kamera, er det måske en idé at opgradere telefonen, så dit instragram-feed kan få en overhaling. Et godt bud kunne være det nyeste medlem af Samsung-familien: Samsung Galaxy S9. Til de seriøse amatør-fotografer er der features som f.eks. en kameralinse, der skifter automatisk mellem forskellige lysforhold. Der er også andre mere sjove funktioner, som at kunne filme i slow-motion og lave videoer om til gif'er – hvilket selvfølgelig kan være nyttigt for både fotografer og likehunters.

The Camera. Reimagined.
SAMSUNG GALAXY S9
SE MERE PÅ SAMSUNG.DK/S9