Ugens kulturguide: Rockmusik, røverhistorier og CPH:DOX

Ugens kulturtilbud i København.
Movia bringer dig derhen.

Din guide til ugens kulturelle begivenheder i København. I denne uge kan du blandt andet fejre filmens forunderlige verden med dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX eller i Husets Biograf, der fylder hele 45 vintre. Du kan også få masser af rockmusik og røverhistorier, opleve livemusik på Den Blå Planet eller rejse tilbage i tiden og lære om den spanske syge eller den feterede kongedatter Leonora Christine.
Sød musik blandt salte bølger
Er du træt af tætpakkede, små spillesteder og kønsløse stadionkoncerter? Så er der her en oplagt mulighed for en helt ny slags koncertoplevelse, når den danske duo Jærv spiller op med en 4 million liter stor oceantank som bagtæppe på Den Blå Planet. Jærv leverer stærk, dansksproget poesi med Amanda Glindvads fintfølende røst over producer Mathias Pedersen Smidts skarpe beats. Der er med andre ord lagt op til en smuk oplevelse – uanset om det er kreative koncertoplevelser eller kæmpe krabater, du fisker efter.
CPH Live Session præsenterer Jærv på Den Blå Planet
Mandag d. 12. marts
Den Blå Planet
Læs mere om arrangementet på Facebook
Dokumentarfilm over hele byen
Hvis du går rundt og skumler lidt over, hvor mørkt og koldt det er at være københavner om vinteren (ja, det er "forår" – men who are we kidding?), er der ti dages lækkerier linet op på alle byens lærreder, der kan transportere dig til helt andre virkeligheder. CPH:DOX er nemlig klar til at rulle ind over byen, og traditionen tro har dokumentarfilmfestivalen, der tilmed er gået hen og blevet en af verdens største, et tætpakket program af filmvisninger, audiovisuelle koncerter, debatter, kunstudstillinger, workshops og meget mere.
CPH:DOX
15. - 25. marts
Over hele byen
Læs mere om arrangementet på Facebook
Bliv smittet af den spanske syge
Okay, det er måske ikke den mest appetitlige overskrift at fyre af. Men hvis vi nu lover, det kun er en smitte i overført betydning, hjælper det så lidt? Der er nemlig influenza i omløb på Medicinsk Museion torsdag aften, men det er heldigvis 100 år siden, den smittede – men dengang kostede den så også omkring 15.000-18.000 danskere livet, mens den globalt dræbte mindst 50 millioner mennesker. Speciallæge og cand. mag. i historie Hans Trier lægger vejen forbi museet til et medrivende foredrag om epidemien, dens forløb og betydning.
Den spanske syge – for 100 år siden
Torsdag d. 15. marts
Medical Museion
Læs mere om arrangementet på Facebook
Rockmusik og røverhistorier
Er der nogen, man kan forvente røverhistoriegaranti hos, må det være en rockstjerne. Men mon ikke også en rockanmelder har en enkelt eller hundrede af de helt gode? Hvis du svinger forbi Ishøj Kulturcafé denne fredag, deler rockanmelder-darlingen Steffen Jungersen ud af sine allerbedste anekdoter – lige fra adskillige tis-over-kors-situationer med tunge danske rockdrenge til morsomme, rørende og vanvittige møder med navne som Kiss, Rolling Stones og Ozzy Osbourne.
Rock og Røverhistorier v. Steffen Jungersen
Fredag d. 16. marts
Ishøj Kulturcafé
Læs mere om arrangementet på Facebook
Hip hip hurra for Huset!
45 år – så er man efterhånden godt fuldvoksen og mere eller mindre ansvarlig. Det kan Husets Biograf nu bryste sig af at være, og det fejrer de med manér. Der er nemlig dømt festlig fødselsdagsfejring hele dagen med masser af 35 mm-filmperler, popcorn og lagkage. Alle er inviteret til fejringen af byens biograf-fødselsdagsbarn – og du er mere end velkomne til selv at dele et par anekdoter, hvis stedet har sneget sig ind under huden på dig et sted mellem '73 og i dag.
45 years of cinema at Huset
Søndag d. 18. marts
Husets Biograf
Læs mere om arrangementet på Facebook
Gå i Leonora Christines fodspor
Ulykkelig kærlighed, magtkampe og Blåtårn-fangeskab. Det er nok noget af det, de fleste først og fremmest tænker, når de hører navnet Leonora Christine. Denne eftermiddag kan man blive meget klogere på den stolte kongedatter på Christiansborg Slot – på grunden, hun for omkring 400 år siden selv betrådte, samt i Blåtårn under slottet, hvor hun sad indespærret i 22 år, efter hun blev dømt medskyldig i sin mands, Corfitz Ulfeldts, højforræderi mod kongen. Renæssancedrama og kuldegysninger for alle pengene.
Særomvisning: I Leonora Christines fodspor
Søndag d. 18. marts
Christiansborg Slot
Læs mere om arrangementet på Facebook
Tag med Jasper Ritz på bustur rundt i København
Jasper Ritz er måske bedst kendt fra sin medvirken i 'Menneskeforsøg' på DR3 og 'Funny Haha' på TV2 Zulu, men i dag er det mest podcasten 'Farmænd', han bruger sine kreative energi på. Sammen med sin medvært Martin Høgsted vender han i podcasten livet som far på godt og ondt, og det er også det liv, der er omdrejningspunktet for hans tur med 250S - ruten, der forbinder den verden, han deler med sin 5-årige datter, og den verden han deler med vennerne på fodboldstadionet.
Tag med Iris Gold på bustur rundt i København
Iris Gold er en sangerinde med musikalsk baggrund i hippietidens psych og soul blandet med 80’ernes og 90’ernes hiphop. Med dét afsæt skaber Iris sit eget nutidige lydunivers, der har de gode rytmer som klippefast grundlag, hvilket man kan høre på hendes nyeste single ’All I really know’. Iris er født i London, men er opvokset omkring Christiania, og det er i dag også de københavnske gader, hun bevæger sig i. Med 4A går turen forbi øvelokalet og Amager Bio, hvor hun håber at optræde en dag.
Tag med Anh Lê på bustur rundt i København
Anh Lê er restauratør og kogebogsforfatter. I 2003 åbnede Anh den anerkendte vietnamesiske restaurant LêLê, og hun har siden da udvidet virksomheden med en håndfuld LêLê street kitchens og derudover udgivet en række kogebøger om det vietnamesiske køkken. Når Anh skal søge inspiration til nye retter går turen ofte til blandt andet Torvehallerne, hvor hun kan snuse til råvarerne, og derfor tager hun en tur med 6A.
Tag med Emma Holten på bustur rundt i København
Emma Holten er redaktør på onlinemagasinet Friktion og menneskerettighedsaktivist. Siden 2011 har Emma været en aktiv del af den offentlige debat omkring ligestilling og kønspolitik, og hun optræder jævnligt i tv- og radioprogrammer samt på foredragsscener landet over. Emma er født og opvokset på Østerbro og nærer stor kærlighed til de dele af København, hvor fællesskabet dyrkes, og der er lige adgang for alle. Et par af dem besøger hun her på en tur med linje 3A.
Tag med Keith Lohse på bustur rundt i København
Keith Lohse er poet og radiovært på Radio24syv, hvor han i de mørkeste, ensomste timer sidder bag mikrofonen i Nattevagten - et program hvor lytterne ringer ind og taler med om dagens emne eller fortæller deres ofte tragiske eller tankevækkende livshistorier. Derudover beriger Keith dagligt Facebook med sine filosofiske, poetiske tanker om livets største og mindste øjeblikke - når han da ikke er blevet sat i karantæne for at skrive noget, Facebook-maskinen ikke bryder sig om. Keith er københavner fra inderst til yderst, og på sin tur gennem byen sætter han (mange) ord på sine oplevelser.
Tag med Eloq på bustur rundt i København
Eloq er i eget navn bedst kendt som producer og DJ, og har samarbejdet med kunstnere som Mø og Soleima – foruden hans tid i Cheff Records, hvor han første gang gjorde sig bemærket. De seneste år har Eloq også bygget sit navn op via producertrioen AV AV AV, hvor han sammen med DJ Er Du Dum Eller Hvad og Unkwon bedriver musik med nerve, brag og masser af synths. Denne sommer har Eloq og hans kumpaner stået på scenen til blandt andet Roskilde Festival og Musik i Lejet.