Sponsoreret indhold
 

Kvinder med kød på: Otte HBO Nordic-serier, der går lige i sulet på patriarkatet


 

Kvinderne i HBO Nordics serier gør op med billedet af den pæne pige og følger deres ambitioner og lyster uden at bekymre sig om, hvad omverdenen tænker. Fra ‘Sex and the City’-kvinderne, der insisterer på deres orgasmer og forsøger at “have sex som en mand – uden følelser” til Samantha Fox’ politisk ukorrekte mor i ‘Better Things’ og ‘The Handmaid’s Tales’ oprørske tjenestepiger.

Vi har samlet otte komplekse kvinderoller, der ikke er perfekte eller nødvendigvis gode forbilleder, men alligevel inspirerende i deres fandenivoldske tilgang til livet.

Advarsel: Der kan forekomme milde spoilers i denne artikel.

 

1. Mindy Lahiri i ‘The Mindy Project’

Fødselslægen Mindy Lahiri (Mindy Kaling) bliver ofte undervurderet af sine seriøse lægekolleger, fordi hun kan virke overfladisk med sin ekstreme optagethed af popkultur, sin farvestrålende og pigede garderobe, de håbløse romantiske tilbøjeligheder og en tendens til at tænke, før hun taler. Men livsstykket Mindy nægter at lave sig selv om for at passe ind. Og godt det samme, for hun beviser gang på gang, at man ikke skal skue hunden på hårene: Hun er en knalddygtig læge med store ambitioner, der bl.a. fører til, at hun åbner sin egen succesfulde fertilitetsklinik. Og hun bukker naturligvis ikke under for presset fra sin konservative kæreste om at opgive sin karriere, da de får et barn.

De lange arbejdsdage sætter heller ikke en stopper for Mindys ligeså høje ambitioner om at finde kærligheden – et mål hun går til med samme ukuelige optimisme, selvom hun gang på gang bliver skuffet over, at virkeligheden ikke lever op til de romantiske forventninger, hun har opbygget ved at se for mange Nora Ephron-film. Mindy har en beundringsværdig selvtillid, og kritik preller totalt af på hende. I en scene prøver hun sportssko, og ekspedienten bemærker, at hun har virkelig brede fødder. “Tak! Jeg vælter næsten aldrig,” svarer hun fornøjet.

 


 

2. Sam Fox i ‘Better Things’

‘Better Things’ følger skuespilleren Sam Fox (Pamela Adlon) og hendes liv som alenemor til tre døtre, der er ligeså selvstændige, temperamentsfulde og rapkæftede som hende selv og på hver sin måde en håndfuld. “Mor? Mor?” Mor!” lyder et evigt kor af døtre, der konstant kræver hendes opmærksomhed. Hun reagerer med skiftevis udmattelse, tough love og indfølt bekymring, når døtrene reelt har brug for hjælp.

Til forskel fra mange af sine skuespillerkolleger er Sam hverken neurotisk, selvoptaget, fyldt af et indre mørke eller usikker på sig selv eller sin plads i verden. Sams eneste problem er, at hun er træt. For træt til at bekymre sig om, hvad der er den politisk korrekte måde at opdrage sine børn på. Og for træt til mænd, der bare bliver endnu en person i hendes liv at skulle tilfredsstille. Dét får en nærtagende og bekræftelsessyg mand, der er dum nok til at bore i, om han tilfredsstiller hende seksuelt, at føle, da hun kvitterer med en højlydt sviner på en parkeringsplads. Og at Sam er i stand til at sige højt og tydeligt nej, får vennen Jeff her en smagsprøve på.

 


 

3. Madeline, Celeste, Jane og Renata i ‘Big Little Lies’

Kvinderne i ‘Big Little Lies’ slås med næb og kløer over en mobbekonflikt i deres børns skoleklasse. Renata (Laura Dern) flipper ud, da datteren Amabella ikke vil ud med, hvem der mobber hende, og skyder derfor skylden på den nye dreng Ziggy og hans mor Jane (Shailene Woodley). Det får Janes nye veninder Madeline (Reese Witherspoon) og Celeste (Nicole Kidman) til at skyde hårdt tilbage.

Konflikten viser, hvor langt mødre vil gå for at forsvare og beskytte deres børn, men også hvordan de tre veninder har hinandens ryg, ligegyldigt hvad det måtte koste, og hvor upopulære de bliver. Det gælder både i forhold til den eskalerende mobbekonflikt, men også i langt større konflikter, som Janes forsøg på at hævne sig på manden, der voldtog hende, og som her, da Celeste deler sit ønske om at begynde at arbejde igen.

 


 

4. Virginia Johnson i ‘Masters of Sex’

‘Masters of Sex’ følger historien om, hvordan forskerne Masters og Johnson opbyggede deres pionerstudie i seksualitet. Som sexforsker tilbage i 1950’erne mødte virkelighedens Virginia Johnson mange løftede øjenbryn – bare det at hun forsømte sine børn for sin karriere var slemt nok, men at hun tilmed studerede mennesker have sex… Tsk tsk!

Lizzy Caplan spiller Virginia, en fraskilt mor til to, der får arbejde som sekretær hos den anerkendte læge William Masters. Han ser hurtigt en fordel i hendes kvindelige perspektiv og talent for at charmere patienterne og inddrager hende i forskningen, som hun som en seksuelt frigjort, fremsynet og intellektuelt nysgerrig kvinde fatter stor interesse for. Virginia er en kvinde med selvsikkerhed, der forstår at benytte sin karisma til sin fordel – men altid med arbejdet som motivation – og med hårdt arbejde, skarp kløgt og en evne til at hæve sig over sladder og fordømmelse arbejder hun sig hurtigt op ad rangstien og bliver efterhånden Dr. Masters’ ligeværdige forskningspartner.

 


 

5. Hannah Horvath i ‘Girls’

“I don’t give a shit about anything. Yet I simultaneously have opinions about everything,” siger Hannah (Lena Dunham) til sin redaktør i første afsnit af sjette sæson, og rammer dermed en hel generation af millennials i den kreative klasse på kornet.

Lena Dunham har fået meget skrald gennem årene for Hannahs narcissisme og privilegieblindhed og ikke mindst for at vise sin nøgne krop frem og have eksplicit sex, selvom hun har deller på maven. Gang på gang har Dunham givet en fuckfinger til sine kritikerne ved at lade Hannah tilbringe et helt afsnit i bikini, danse rundt i bar mave, kravle ud af en våddragt uden tøj på, spise og drikke uden hæmninger, blive for fuld, sige sin mening uden filter og knalde de mænd, hun vil. Som her med den chillede surferinstruktør, som hun scorer efter at have givet den gas på dansegulvet:

 


 

6. June/Offred, Moira og Emily/Ofglen i ‘The Handmaid’s Tale’

Okay okay, kvinderne i ‘The Handmaid’s Tale’ bliver godt nok holdt fanget som slaver og fødemaskiner af landets nye konservative styre. Men selvom de i vid udstrækning bliver nødt til at holde hovedet nede og parere ordre, accepterer de ikke deres skæbne, men gør i stedet oprør i smug.

“Aunt Lydia Sux,” ridser Moira (Samira Wiley) i væggen på toilettet i Det Røde Center. Til June/Offreds (Elisabeth Moss) protest over, at den handling ikke er en afhugget hånd værd, argumenterer Moira for, at ordene vil få de næste kvinder, der bliver taget til fange, til at føle sig mindre alene. Senere finder Offred styrke i netop en indgravering i sit tjenestepigeværelse med det latinske udtryk for “Lad ikke skiderikkerne få bugt med dig.”

Også Emily/Ofglen (Alexis Bledel) beviser, at oprør er vigtigt for den fælles moral. Velvidende at hun vil blive straffet hårdt, stjæler hun en bil og kører en sikkerhedsvagt ned.

Venindernes modige oprør giver Offred mod til at tilslutte sig opstanden – men med en diskret snedighed, så hun ikke bliver opdaget.

 


 

7. Selina Meyer i ‘Veep’

Vicepræsident/præsident Selina Meyer (Julia Louis-Dreyfus) er befriende åben om sin magtbegærlighed og iskold over for, hvad andre mener om hende – bortset fra vælgerne selvfølgelig – og hvem hun træder over tæerne for at nå sine mål. Hun nedgør konstant sine ansatte, sine modkandidater, sin datter, sin eksmand og alle andre omkring sig, bruger billige tricks som at græde krokodilletårer over sin mors død for at få god presse og truer sig til politisk støtte. Forbilledligt er det naturligvis ikke, men befriende og hylende morsomt, dét er det!

 


 

8. Carrie, Charlotte, Miranda og Samantha i ‘Sex and the City’

Alle de ovenstående kvinder skylder en tak til de originale bad girls of television: ‘Sex and the City’ revolutionerede fremstillingen af kvinder på tv, og man skal ikke undervurdere seriens kulturelle betydning – både for efterfølgende serier som ‘Girls’, ‘Insecure’ og ‘Broad City’ og for virkelighedens kvinder verden over, der fik mod til at tale mere åbent om deres seksualitet.

Ligeså banebrydende var serien i sin empowerment af den selvstændige karrierekvinde, fejring af venindeskab og portrættering af en af tv-historiens første antiheltinder: Carrie Bradshaw er cool, sjov og chic, men også fuld af fejl, navlebeskuende og egoistisk. Specielt i sit forhold til Mr. Big træffer hun virkeligt dårlige valg og kommunikerer ikke sine behov, men lader forholdet udspille sig på hans præmisser. Og hvem kan ikke identificere sig med at smide al fornuft, selvrespekt og feministiske idealer over bords, når man er forelsket?

Hvor de fire kvinder til gengæld er fremragende forbilleder er i deres solidaritet med hinanden og åbenhjertige diskussioner af sex såvel som kærlighed, karriere, livsstil, venskab og børn. Venindeskabet giver dem styrke til at forfølge deres mål – hvad enten det gælder en lønforhøjelse, at komme over en ekskæreste eller at kommunikere sine seksuelle behov. Og især Samantha går forrest i kampen for retten til at udleve sin lyst uden skam. “Jeg vil ikke lade mig dømme af dig eller samfundet. Jeg vil klæde mig, som jeg vil, og give blowjobs til hvem jeg vil, så længe jeg kan ånde og knæle,” siger hun til Carrie i et sjældent skænderi mellem de to.

 


 

THE HOME OF SERIES

Hos HBO Nordic kan du se alle sæsoner af nogle af de mest anmelderroste komedieserier som ‘Silicon Valley’, ‘Insecure’ og ‘Veep’. HBO Nordic har desuden et stort bagkatalog, der rummer nyklassikere som ‘Curb Your Enthusiasm’, ‘Sex & The City’ og ‘Flight of The Concords’.
Alle nye kunder kan prøve HBO Nordic i 1 måned uden omkostninger.