Sponsoreret indhold

Syv ting du skal vide om rejsen til Roskilde Festival

Råd nr. 1
Pak som en champ!

Hvis det er første gang, du begiver dig mod Roskilde Festival, tænker du måske, at de eneste indkøb, du har brug for, kan klares ved at svinge kreditkortet et sted syd for grænsen. Men her gør du godt ved at lytte til en gammel Roskilde-rotte, der har overlevet mere end et årti i smatten (inklusiv det herrens skybrud-år 2007): Øl er ikke alt!

Husk altid ørepropper, jakke og en varm trøje til natten (selv om det er varmt om dagen, er der virkelig koldt på en pløjemark midt om natten), vådservietter, håndsprit (både til gavn for dig selv og alle de arme stakler, du post-afføring high-fiver i din brandert). Du bliver også rigtig glad, hvis du køber en stor vanddunk (fås i foldbar plast i Harald Nyborg, Silvan og lignende), så du altid har et par liter vand ved hånden – ellers bliver du bare stiv, dum og dehydreret.

Uanset om vejrguderne er med os eller ej: Husk nu solcremen. En uge under åben himmel skal nok gøre din næse til et skællende, lyserødt freakshow, hvis du glemmer den. Hvis regnen skulle ramme, bliver du rigtig glad, hvis du har sorte sække med til dit tøj og pressenninger til lejren (de fleste telte mister deres vandtæthedsskills, hvis de ender med at hænge lidt i stængerne). Og husk så de gummistøvler – selv hvis vejret holder tørt, er pladsen dugvåd om natten, så dine små sneaks skal nok nå at blive rigeligt hærgede.

Råd nr. 2
Du står på Københavns Hovedbanegård...

Du har en kæmpe taske på ryggen med et liggeunderlag dinglende i knæhaserne, og du er ved at få et stort, fedt gnavesår på skulderen af din IKEA-pose, der er fyldt til randen med tyske dåseøl og makrel i tomat. Du står og sveder ned i dine gummistøvler og overvejer, om det overhovedet var nødvendigt at tage dem på (ja, solen skinner måske lige nu, men tro mig – du bliver glad for dem i længden). Du prøver at finde dine lejrkammerater, mens festivalflokke febrilsk råber spor-tal og IC-whatever-numre til hinanden. Der er pludselig meget, meget langt til Roskilde…

Fortvivl ej – i år er rejsen blevet langt lettere. På Hovedbanegården er der nemlig i år opsat et særskilt billetsalg med en iøjnefaldende pang-rød stand midt i Banegårdshallen, hvor du kan finde dine festivalvenner og få styr på rejsen til Dyrskuepladsen, så du ikke ender i Løgstør.

Råd nr. 3
Hvor i alverden er Roskilde?

Det er ingen skam ikke at kunne sit danmarkskort på fingerspidserne. Men bare rolig – der kører masser af tog til Roskilde Station fra hele landet, så her handler det naturligvis om, hvilken del af landet (eller udlandet), du kommer fra – uanset hvad, kan du finde din rejse på rejseplanen. Du kan bruge dit rejsekort til turen til Roskilde Station, eller du kan købe billetter via DSB app, på dsb.dk, i stationernes billetautomater eller i 7-Eleven-kioskerne.

Rejser du på rejsekort eller køber du en anden form for billet, gælder den ikke for turen fra Roskilde Station til Festivalpladsen – det kan du blive klogere på i næste punkt.

Hvis du er tidligt ude, kan du sikre dig billige Orange-billetter til Roskilde Station – læs mere om de forskellige billetter til Roskilde her

Råd nr. 4
Men – hvor er den der Dyrskueplads så?

Når du står på Roskilde Station, skal du sætte kurs mod enten Øst eller Vest – nej, ikke verdenshjørnerne, men de to halvdele af Roskilde Festivals campingområde. Er det Øst-indgangen, du vil hen til, skal du ud af stationsbygninen og finde en shuttlebus. Tidligere gik shuttlebusserne til begge indgangsområder, men altså ikke i år.

Er svaret Vest-indgangen, kan du derfor blive på stationen. Herfra går shuttletoget, der kører direkte fra Roskilde Station til Roskilde Festivalplads Station ved Camping West. En snild, lille tur på tre minutter, der går hurtigere, end du kan nå at sige »hegnet er væltet«. Næsten da.

Shuttletoget kører to gange i timen fra spor 6-7, og turen koster 25 kroner, som betales med kreditkort eller Roskilde Festival Cash Credit Card – det vil sige hverken kontanter eller Mobile Pay. Find personalet med veste på, de kan hjælpe med billetter. Toget kører alle dage fra og med lørdag den 30. juni til og med søndag den 8. juli. Find alle togtider på dsb.dk/roskilde.

Råd nr. 5
Togstationen på festivalpladsen får en makeover

Der har hidtil ikke været så frygteligt meget station over festivalstationen på Roskilde, men det ændres der gevaldigt på i år, når stationen bliver opgraderet i stor stil.

I år har DSB udformet en helt ny slags station. Den er bygget op om fire store, kunstneriske søjler med et stort trappe-podie som fundament – en oplevelsesplads og et samlingssted for både gæster og rejsende. På trapperne kan man slænge sig og endda også få et udmærket udsyn til Rising-scenen, der i år ligeledes har fået en ny placering.

Med forvandlingen bliver rejsen naturligvis også gjort betydeligt lettere med en informationsskærm om afgange, billetsalg og en festivaludgave af en DSB 7-Eleven-bod, så du kan krydre turen med snacks.

Råd nr. 6
God tur hje-em!

Når du skal hjem fra festivalen, følger du samme rute, som da du kom ud: Du tager shuttletog eller -bus fra Roskilde Festivalplads til Roskilde Station, og herfra tager du toget videre i retning af enten København eller Fyn/Jylland.

Der er naturligvis mange, der rejser efter lørdagens sidste koncerter, men shuttletoget kører hele natten, så det værste, der kan ske, er, at du blot skal væbne dig med lidt tålmodighed – du skal nok komme helskindet hjem.

Råd nr. 7
Hvis du nu alligevel ikke kan lade bilen stå...

Hvis du nu er så rebelsk at gå stik imod vores anvisninger, smaddernemme rejseguide og miljøets bedste, og du alligevel vælger at køre dig selv, din lejr eller din yngel til Roskilde Festival, er det en god idé at tage sine forbehold forinden. Der er mange, der kører mod Dyrskuepladsen på festivalens første dage og tilsvarende mange, der skal hjem de sidste, så du skal være forberedt på, at vil være en hel del kø på indfaldsvejene ind mod pladsen.

Hold dig ajour med Vejdirektoratets anvisninger og væbn dig med tålmodighed – aflæsning og farveller og alt det der kan godt gå hen og tage lang tid, hvis du ganger det med et par tusinde andre fuldt læssede biler, der har samme ærinde. Du bør derfor overveje en rigtig stor gave til den, du lokker til at bruge et par timer på at køre your lazy ass til Dyrskuepladsen og tilbage igen – eller genovervej måske toget.