Sponsoreret indhold
 

Væk din indre aktivist på Roskilde Festival – her er seks oplevelser, du ikke må gå glip af

Det er som magi, når Dyrskuepladsen en uge om året trylles om til Roskilde Festival og the orange feeling indfinder sig overalt. En ting, der siden festivalens begyndelse har været med til at gøre hele forvandlingen så medrivende magisk, er, at Roskilde er meget mere end en festival. Det er et helt samfund for sig – en midlertidig, lille verden, der er med til at inspirere og rykke sine beboeres verdener resten af året.

Igen i år har Roskilde Festival offentliggjort et overvældende kunst- og aktivismeprogram spækket med vilde, engagerende events og overraskende oplevelser. Ligesom de to foregående år sætter festivalen fokus på lighed i verden under overemnet ’Equality’ – med hjertet på rette sted og en tro på, at alle er lige meget værd og har ret til lige muligheder.

Vi ved godt, det kan være svært at komme op af campingstolen, når man nu sidder så godt, men gør dig selv en tjeneste at snuse lidt til alle de tilbud, der vrimler om ørerne på dig. Vi har samlet seks af de allerstærkeste oplevelser, du kan få med i år.

 

 

Se ind i fremtiden bag Trumps mur

»Jeg vil bygge en stor mur – og ingen bygger mure som mig, tro mig«. Sådan lød det, da Donald Trump for tre år siden offentliggjorde sit kandidatur til det amerikanske præsidentvalg. En stor mur mellem USA og Mexico, der skulle forhindre illegal indvandring.

Muren er endnu ikke blevet en realitet, men der er blevet produceret en række prototyper – og de kommer til at splitte publikummet på dette års festival. Under titlen ’EQUALITY WALLS’ er fire af de ti meter høje prototyper nemlig blevet kopieret og placeret i nærheden af Orange Scene.

Med væggene som æstetisk symbol inviteres festivalens gæster til dialog omkring den verdensspændende tendens til, at fællesskaber lukker sig om sig selv og er med til at øge uligheden i verden. Festivalens gæster bliver afskåret fra en snorlige vej til festivalens største scene med de iøjnefaldende, gruopvækkende monstrummer, der uden tvivl kommer til at give stof til eftertanke. I løbet af festivalen vil væggene desuden danne bagtæppe for en række kunstneriske aktioner.

Hvad: EQUALITY WALLS
Hvor: Orange Scene
Hvornår: Hele festivalen

 

Foto: Benjamin Legarth

 

Giv bolden op for retfærdighed

Mens du boltrer dig i sød musik og øl-bowling på Dyrskuepladsen, buldrer verdensmesterskaberne i fodbold derudad i Rusland. Hvis du kan mærke, det kilder lidt i fodboldbenene, kan du få dem på gled på Folkekirkens Nødhjælps fodboldbane – men pas på, hvis du er en rigtig dårlig taber.

Denne her fodboldbane er nemlig uretfærdig. På banen vil det ene hold blive favoriseret over det andet, så du får lov at mærke uligheden på egen krop. Banen vil desuden byde på andre aktiviteter, heriblandt debatter, performancekunst og højtprofilerede kampe mellem relevante meningsdannere, som kan gøre dig klogere på Equality-temaet.

Hvad: Equality Stadium
Hvor: East City
Hvornår: Hele festivalen

 

 

Kom tæt på Chelsea Manning

Torsdag eftermiddag får Gloria fornemt besøg af amerikanske Chelsea Manning. Den tidligere soldat og whistleblower blev fængslet i 2011, da hun havde videregivet fortrolige informationer til WikiLeaks – men blev sidste år løsladt 28 år tidligere, end den oprindelige dom dikterede, takket være en af Barack Obamas sidste præsidentgerninger.

Når Chelsea Manning lægger vejen forbi Gloria, bliver det til en spændende talk, der kommer omkring Mannings såvel personlige historie som hendes refleksioner over teknologiens udvikling, potentialer og indvirkning på samfundet.

Hvis du vil påvirke interviewets udformning, kan du lægge vejen forbi hjemmesiden ’In Algorithms We Trust’ og stille Manning et spørgsmål. Dog kræver det, du besvarer en række personlige spørgsmål, hvorpå en algoritme bestemmer, om du er troværdig nok til det…

Hvad: Chelsea Manning
Hvor: Gloria
Hvornår: Torsdag kl. 15.30

 

 

Mærk uligheden bag tonede ruder

Normalt må man jo ikke køre i bil på campingområdet, men den regel bryder de tyske kunstnere Paul Barsch og Tilman Hornig med for en stund. De sender nemlig hele tre lange limousiner på fri fod (eller hjul, om man vil) i Øst-området både mandag, tirsdag og onsdag. Inde i limousinerne kan du opleve udstillinger fra internationale kunstnerstjerner og -kometer: Bruce Bickford, Lara Joy Evans, Micah Hesse, Rachel MacLean, Jeremy Shaw, Alexey Vanushkin, Anne de Vries. Angharad Williams, Lu Yang.

Men præcis lige som i virkeligheden er det ikke alle og enhver, der har mulighed for at blive kørt rundt i den glamourøse vogn. Kun særligt udvalgte gæster får nemlig lov at komme ind i limo’en. Til gengæld får alle uligheden at mærke – enten inden for eller uden for de tonede ruder.

Hvad: DIESEL WORM
Hvor: Camping East
Hvornår: Søndag, mandag og tirsdag kl. 13-15

 

 

Oplev Kirsten Astrups storslåede performance-parade

Hvis du vil opleve Kirsten Astrups kunst, kan du faktisk allerede starte i toget. Her vil Astrups spraglede kunstnertrup af performere og musikere paradere fra Københavns Hovedbanegård helt til Glorias scene iklædt historiske jernebanearbejder-uniformer. Sammen sætter det stærke entourage med en cabaret-inspireret performancekoncert og et filmværk (med musik komponeret af Astrup) skarpt fokus på den danske jernbanes historie og arbejderkulturens udvikling.

Blandt de medvirkende i truppen finder vi skuespillerne Danica Curcic og Rosalinde Mynster, medlemmer af bandet Tako Lako, mezzosopran Nana Bugge Rasmussen og Kenneth M. Christensen fra Vesterbro Dragudlejningsservice.

Hvad: Kirsten Astrup
Hvor/hvornår: Lørdag kl. 14 på Københavns Hovedbanegård, kl. 14.30 på Trinbrættet, kl. 15.45 i Gloria og kl. 18 i KlubRÅ.

 

Foto: Krists Luhaers

 

Sæt ligheden på spil

Ligheden er bogstaveligt talt på spil, hvis du lægger vejen forbi udviklingsorganisationen Oxfam IBIS’ spillelounge. Her kan du invitere dine campkammerater eller nye bekendtskaber til et slag gode, gamle griskhedsklassikere som Matador og Acquire.

Foruden at gå grassat i de velkendte brætspil kan du også prøve at se, om du kan få hele verden i din hule hånd i Verdensspillet, hvor du tildeles et land og en pose guld – og så skal der ellers bare kæmpes om magt, rigdom og ressourcer over hele campingområdet. Du kan også dyste med i ’Der er et fort her’-legen, hvor dine fort-bygge-kompetencer (endelig!) og regelbøjnings-snilde (igen: endelig!) kommer til sin fulde ret, eller du kan prøve lykken i en omgang skattelybanko.

Hvad: Spillelounge
Hvor: Spilleloungen ligger ved FLOKKR-scenen ved East City. Verdensspillet og Der er et fort her-legen foregår rundt omkring på campingpladsen.
Hvornår: Hele festivalen

 


Roskilde Festival vælger hvert år et tema, der fortjener støtte og opmærksomhed. For tredje år i træk er temaet ’Equality’, der kommer til udtryk igennem kunst, musik, aktiviteter og donationer.
Læs mere her