Sponsoreret indhold
Fra uncool nørd til ambitiøs sangerinde: »Det lyder spændende, men det er fucking hårdt«

Fra uncool nørd til ambitiøs sangerinde: »Det lyder spændende, men det er fucking hårdt«

Idet Iris Gold træder ind ad døren, rettes alle blikke mod hende. Hun er iklædt skrigende kulører, og hun smiler stort under sin prangende afro. Et indtagende og overvindende smil, der varmer hele den lille Frederiksberg’ske café op.

Hun kommer direkte fra et photoshoot på Betty Nansen Teatret, hvor hun et par dage senere vil indtage de skrå brædder til et stort show med blæsere, dansepiger og hele molevitten – alt sammen foregående i en dekadent, gylden 70’er-ørken midt i scenografien fra forestillingen ‘Kat på et varmt bliktag’, der for tiden kører på teatret.

»Alt er guld. Der er guldpalmer, der er guldglimmer, der er Iris Gold. Det er så fedt«, fortæller Iris fornøjet med store armbevægelser.

Iris bestiller en rejemad med avocado. Selv om mørket allerede trænger sig på udenfor, har hun endnu ikke nået at få en bid ned hele dagen. Når hun kommer hjem, fortsætter hun den kreative arbejdsstime, da hun skal forberede et dj-set til et modeshow. »Jeg har aldrig rigtigt dj’et før«, griner hun, »Men det skal nok blive fint«.

Morgendagen byder desuden på øvetimer med de dansere, der skal være med i showet på Betty Nansen. Det har hun heller aldrig prøvet før. Men hendes åbenlyse begejstring for projektet og den smittende optimisme, hun har indtaget samtalen med, fungerer som en skudsikker forsikring om, at det hele kommer til at gå forrygende.

Den triste pige med de glade sange

Et par dage inden Iris satte sig og satte sin avocadomad til livs, var vi med hende et smut i Berlin. Her spillede hun en koncert under en festival kurateret af det nordiske musikeksport-netværk Ja Ja Ja.

»Jeg havde godt nok sagt, jeg ville hjem og sove bagefter, men så kom mit store idol Zebra Katz til min koncert og sagde: ‘Darling, I gotta take you out!’. Han var så sjov og spøjs, så det blev jeg simpelthen nødt til. Og ja – det blev festligt«, afslører hun og slår en høj latter op.

»Vi mødtes til Pride, hvor vi begge spillede, og så har vi skrevet sammen. Jeg troede ikke, han ville komme til koncerten – han er jo så fucking fancy. Men så var han pludselig backstage og sagde: ‘Darling! That was amazing!’«.

Det, der ifølge den fancy amerikanske rapper var amazing, var Iris i sit helt rette element. På scenen flankeret af sine trofaste bandkammerater og omgivet af langstilkede solsikker. Med fængende, positive hippie-popperler og neo-soulede produktioner på setlisten – og med lige dele rå melankoli og overvindende optimisme på hjerte.

»Det er nogle gange svært med min musik, fordi den er så positiv. Det er slet ikke doom and gloom – jeg vil virkelig bare gerne sprede kærlighed. Men mange af mine tekster er triste, hvis man lytter til dem. Men mange ser nok bare blomsterne og tænker: ‘Hun er fucking glad – og hvor er det irriterende’«.

Glæden, man mærker i Iris, er ingen selvfølge. Den har snarere været en nødvendighed for hende. Hun er nemlig langt fra selv vokset op i en verden af lutter solsikker og solskin. Tværtimod.

»At vokse op i et hippiekollektiv, at være bz’er… Det lyder spændende, men det er fucking hårdt. Man bliver hurtigt voksen, når de voksne omkring én opfører sig som børn. Jeg har prøvet at skabe en verden af glæde og positivitet for at kunne holde ud at være i en verden, der ikke var så nice. Jeg er stadigvæk i live, jeg er lige her – fra ingenting – og forhåbentlig kan jeg inspirere andre til også at gøre noget positivt ud af deres liv, selvom det måske virker lidt gloomy.

Der var engang én, der spurgte: ‘Er du den triste pige, der laver glade sange?’. Jeg fik tårer i øjnene. Ja, jeg er jo også trist lige som alle andre. Men jeg prøver at lave nogle sange med et positivt budskab, for dét gør mig glad«.


Musikken er mange ting for Iris. Den får hende ud af sengen om morgenen, og den lokker hende i bad, selv om hun ikke er meget for det. Den brager ud af JBL-højttaleren, som hun selv kan styre med stemmen, og tonerne følger hende i hverdagen, fra sengen til køkkenet, fra brusebadet til scenekanten – kun afbrudt af højttalerens automatiske påmindelser om dagens travle skema, så hun kan bevare overblikket.

»Det er federe at hænge ud med the underdog«

Musikken blev midlet for Iris’ mål om at sprede positive energier i sin omverden. Som det naturligste middel af alle, der også hurtigt overbeviste det amerikanske gigantselskab Warner/Chappell Music, som fik hende i stald som sangskriver. Pludselig skrev hun popsange, der blev pitchet på verdensplan – til film, til popstjerner og til japanske pigegrupper. Men Iris indså, det var hendes egne historier, hun ville fortælle. Historier, der blander fortidens smerte med fremtidsoptimismen; kvalerne med kærlighed.

»Jeg har været rimelig nørdet hele mit liv. Jeg var bare ikke cool. Mit hår var helt fucked up, jeg lignede en lille Michael Jackson – før han blev hvid. Men jeg tror, det er med til at skabe én. Man får måske lidt mere personlighed, end hvis man er vokset op med en sølvske og altid er blevet fortalt, man er lækker og smuk. De typer er sgu lidt belastende, ikke? Det er federe at hænge ud med the underdog – og med the underdog, der har gjort det!«

The underdog, der har gjort det. Imod alle odds. En hård barndom, en turbulent opvækst og en helt vanvittigt hektisk hverdag – for at gøre det. Som en anden ukuelig Pippi Langstrømpe, der så ikonisk erklærede: ‘Det har jeg aldrig prøvet før, så det klarer jeg helt sikkert’. Uanset hvad livet måtte byde på af udfordringer, dj-sets eller danseshows.

Allerede i år har Iris spillet 85 koncerter. Og selv årets sidste måned er spækket med nye koncerter og udfordringer. Og ting, hun aldrig har prøvet før, men som hun helt sikkert klarer – alle sine udfordringer til trods. Når man kender livets skyggesider, forstår man nemlig som ingen anden, hvor smukke dets lysglimt er – og hvor vigtigt, det er at kaste sig hovedkulds ud i dem, når de rammer.

»Man jeg er meget bevidst om, at jeg gerne vil komme ud med lidt mere musik, før jeg fortæller hele min historie. Men det kunne da være fuldstændigt fantastisk, hvis jeg en eller anden dag kunne lave en film om mit liv. Uden at blære mig – jeg tror, det kunne være en virkelig fed film«.


Iris Gold er lige nu aktuel med singlen ’Keep the Light On’, hvor hendes hårde og blide side blander blod i en sanselig popballade. Se musikvideoen her.
Premium-højttalere med personlig assistent
Med produktserien Link 10/Link 20 har JBL skabt premium-højttalere, du kan tage med dig på farten. Højtalerne kan via Google Assistant styres med stemmen; du kan stille den spørgsmål, bede den gøre ting og lade den hjælpe dig med at holde styr på tilværelsen som din egen personlige hjælper og digitale, musikalske schweizerkniv – med vandtæt, stilrent design, funktionalitet og skudsikker stereolyd i højsædet. JBL har i mere end i et halvt århundrede leveret lyd af allerfineste kvalitet – lige fra da de eksklusivt leverede lyden på den legendariske Woodstock-festival til den dag i dag, hvor brandet er kendt, anerkendt og i konstant udvikling.

Læs mere om Link-højttalerserien her.
Advertisement " "