Sponsoreret indhold
MellemFingaMuzik.

Tre danske hiphop-sange du skal høre på Spotify denne måned

Carmon feat. Branco 'Jailhouse'

Der er seriøse lillebror/storebror-vibes på spil på 'Jailhouse'. For Branco, kendt fra grupperne Molo og MellemFingaMuzik, er en slags stor, dyster patriark indenfor den danske gaderap-genre, som Carmon er på vej frem i.

Det var Branco og hans partner Stepz, som under navnet MellemFingaMuzik skabte albummet 'Militant Mentalitet', der i 2015 rykkede grænserne for, hvor hård dansk hiphop kunne være. De åbnede en verden af beton, sirener og konstant paranoia.

Dén verden bor Carmon også i. Han slog igennem som del af gruppen DC, som han har med sin fætter Danni, og har siden skærpet sin lyd til at blive lige så nådesløs som forbilledet Brancos – alt imens han også har øre for det gode omkvæd og den catchy melodi.

På 'Jailhouse' mødes Carmon og Branco så endelig, og det er som om, de pusher hinanden til nye højder. Dansk hiphop har sjældent lydt så hårdt som her.

MellemFingaMuzik 'JUNGLE'

Og apropos Branco: MellemFingaMuzik har jo længe lovet en opfølger til deres nyklassiker 'Militant Mentalitet'. Men hvilken lyd kommer det nye album til at have? Lystigt livsnydende som deres afrobeat-banger 'Jackpot'? Storladent og boomende som hittet 'AMG'? Eller tager de den tilbage til den minimale, hårdføre lyd fra forrige album?

Det har været svært at afkode, hvor duoen er på vej hen. 'JUNGLE' giver stadig ikke et klart svar. Til gengæld viser sangen, at gaderap om politi og paranoia sagtens kan lyde melodisk og medrivende. Nummeret har lidt samme kvalitet som nogle af sangene fra Molo-ep'en, som MellemFingaMuzik lavede med Gilli og Benny Jamz. Det er lyden af solferie og ghetto på samme tid.

Og så er det jo også det andet store nummer lige nu, der har et omkvæd omkring stavelsen »uuh« – mon MellemFingaMuziks 'JUNGLE' blev lavet i samme studiesession som Molo-makkeren Benny Jamz's hit 'Uuh'?

Jamaika 'Problemer Sover Ik'

Jamaika har nok den mest umiddelbart gennemtrængende og hjerteskærende vokal i dansk hiphop. Han besynger ikke bare gaden og sin personlige historie – han skaber deciderede klagesange ud af ghettoens fortællinger. Og han har sjældent lydt så godt som på 'Problemer Sover Ik', der er hans mest rammende sang siden nyklassikeren 'Blodskudt'.

Hvor hans forrige single 'Abu Debe' var fuld af attitude og karisma, går 'Problemer Sover Ik' direkte til den disciplin, Jamaika mestrer bedre end nogen anden. Sangeren bruger sin krystalklare stemme til at besynge de mange små tragedier, der udspiller sig i de kvarterer, han kommer fra, med så meget indlevelse og følelse, at man får gåsehud.

Som altid på Jamaikas bedste sange er produktionen til gengæld ret afdæmpet. Ofte er det nærmest helt tavst rundt omkring rapperens sitrende stemme, kun stedvis afbrudt af en saxofon – hvilket må siges at være et instrument, man yderst sjældent hører i den her genre. Resultatet er en sang, der er dybt personligt og helt unik i dansk hiphopsammenhæng. Der er helt enkelt ingen andre, der lyder som Jamaika.

Hos Spotify kan du gratis streame al den musik, du elsker, eller gøre helt nye opdagelser. Udover DK Rap-playlisten, der giver dig den bedste nye, danske hiphop, kan du også holde øje med de nyeste internationale hiphop-tracks på playlisterne Flow og RapCaviar.

Spotify er gratis at bruge, og hvis du vil kunne lytte til musik uden reklamer eller hente musikken offline, kan du opgradere til Premium.