JULIE
Badura
Forfatter
Play on Spotify
Efter tyve år som tekstforfatter i reklame- og tv-branchen begyndte Julie Badura at give sine egne tanker og følelser frit løb i fyldepennen. Det åbnede for en skønlitterær verden, hvor hun nu som forfatter tøjler sine tanker om de mest komplekse, eviggyldige tematikker: Livet, døden og den store, knugende kærlighed.

For Julie er musikken ikke kun en inspirationskilde – den dukker op som små hints i hendes forfatterskab, som man som læser kan mærke rytmen af, når man giver sig hen til hendes ord.

Julie Badura ved sit spisebord, hvor hun ofte sidder og skriver
Julies kreative omdrejningspunkt er relationer, og derfor er samtaler over en kop kaffe også en del af skriveprocessen
Q/A
Hvornår vidste du, du ville være forfatter?
»Det fungerede godt for mig at arbejde som kommerciel tekstforfatter, men der var noget, der ikke gjorde mig glad. Jeg vidste, jeg kunne skrive, men jeg havde aldrig brugt det mere kreativt.

For to år siden skrev jeg nogle kapitler om noget, jeg følte stærkt for på en måde, jeg aldrig havde prøvet før. Der flyver mange ord rundt i hovedet på mig hele tiden, som jeg kan have svært ved at holde styr på, men det blev en måde at tøjle tankerne på«.

Hvordan finder du inspiration?
»Hvis jeg er gået i stå med at skrive, sætter jeg musik i ørerne og går en lang tur på Kastellet. Der har man overblik – man kan se både træer, vand, Sverige og kirker. Så lytter jeg til nogle bestemte numre, og så ved jeg, hvad jeg skal skrive, når jeg kommer hjem.

Jeg henter inspiration i relationer i mit liv. I følelser, sorg eller smerte over noget. Følelserne pisker altid rundt i min krop«.

Hvordan vil du beskrive din skrivestil?
»Det skal ikke nødvendigvis være en vanvittig historie. Det er vigtigst, at måden, jeg skriver på, vækker genklang hos læseren. Du skal kunne mærke ordene i din krop.

Jeg skriver meget kort og intenst. Omdrejningspunktet er altid kærlighed. Ikke den lyserøde 'Sex and the City'-kærlighed, men den kærlighed, vi alle udfordres af og mærker i kroppen«.

Hvad driver dig?
»Min første bog blev skrevet med et sprængåbent hjerte. Jeg udleverede mig selv helt vanvittigt. Det var ubehageligt, men jeg fik fantastisk respons, fordi mange sagde, det havde hjulpet dem. Jeg siger nogle ting højt, man måske ikke altid siger. Så nu får jeg lyst til at dykke mere ned i det, vi alle sammen synes er svært. Gennem litteratur kan jeg måske forløse nogle ting hos de mennesker, der læser det«.
Hvordan bruger du musik i din kreative proces?
»Det er umuligt at skrive uden musik. Jeg skriver meget ukontrolleret. Om begær og sex, liv og død. For at kunne skrive om noget voldsomt i hverdagen, er jeg nødt til at bruge musikken for at kunne give slip«.
Er dine playlister på Spotify offentlige?
»Nej, men jeg har tænkt på at gøre dem offentlige, fordi jeg har gemt nogle små hints i mine bøger, der refererer til danske numre. Det ville jeg gerne sige højt, for det giver bøgerne en ekstra dimension.

Den bog, jeg udkommer med til sommer, er skrevet, mens jeg har lyttet til to The Minds of 99-numre: 'Solkongen' og 'Ud af min krop'«.

Hvilken kunstner ville du gerne arbejde sammen med?
»Der er mange, jeg kunstnermæssigt har et crush på, fordi de kan noget med ord. The Minds of 99, Moses Andreas, Anne Linnet, Phlake, Emil Kruse, Suspekt og Marie Key. Nogle af de numre, de har lavet, forklarer på en ret genial og banal måde nogle følelser, vi alle går rundt med«.
Playlister
Lyt til den musik, Julie bliver inspireret af – eller tjek hendes yndlings Spotify-playliste 'This is Miguel' ud.