PETRA
Kleis
Fotograf
Play on Spotify
Det lå ikke i kortene, at Petra Kleis skulle være fotograf, men i dag er hun et yderst anerkendt navn og er især kendt for sine mode- og portrætserier. Hun har skudt billeder for brands som Levi’s, Reebok X Naked og Carcel, samt portrætteret musikere som Diplo, Mø og The XX. I sit studie på Nørrebro fanger Petra fotografiske momenter med lige dele humor og melankoli. Hendes billeder er kendetegnet af en fin sårbarhed og samtidig en til tider nærmest grænseoverskridende vildhed.
Selvom Petra Kleis' hjem er fyldt med samleobjekter, er lysindfaldet dét, der betyder allermest for hende
På en hylde i Petras stue finder man en blanding af minder og arbejdsredskaber
Q/A
Hvornår vidste du, du ville være fotograf?
»Ikke før jeg nærmest havde en lærerplads. Det var ret spontant – det var aldrig gået den dag i dag. Jeg kunne absolut ingenting. Vidste intet om tid, blænde eller hvordan et kamera fungerede. Det dumpede ned i turbanen på mig, og så gik jeg i gang«.
Vil du beskrive dig selv som håndværker eller kunstner?
»Jeg ville overdrive, hvis jeg sagde, jeg var kunstner. Jeg vil hellere være håndværker. At tage et lækkert billede, få lys og kameraet til at fungere, det er håndværk«.
Hvordan bruger du musik i din kreative proces?
»Jeg bruger musik rigtig meget, når jeg fotograferer, for at få folk til enten at have det rart, danse eller grine. Når du for eksempel starter et photoshoot med en musiker, er det vigtigt for dem at lytte til musik, før de slapper af og har det rart. Jeg er privilegeret, jeg får lov til at høre en masse menneskers yndlingsmusik«.
Hvilken slags musik lytter du til?
»Jeg kan godt lide musik, der får mig til at føle noget. Ofte alvorlig eller lidt deprimerende musik. Jeg er nok et meget melankolsk menneske«.
Hvis du skulle lave en samarbejde med en hvilken som helst anden kunstner, hvem ville du så vælge?
»Jeg ville rigtig gerne lave noget med Beth Ditto, der er forsanger i Gossip. Hun er helt vildt sej og modig, laver fantastisk musik og er ret vanvittig og eksperimenterende i sin stil. Hun er vildt smuk, men hun heller ikke bange for ikke at være pæn – ofte er hun sminket helt syret eller har tøj på, der måske ikke er det mest klædelige. Det er supersejt, når man ikke følger med strømmen eller lade sig begrænse af, hvad folk mener, man kan tillade sig. Hun gør, hvad der passer hende«.
Hvis du skulle give beskrive dine fotografier med en musikgenre, hvilken ville det så være?
»Det skulle nok være noget lidt mainstream, dog med lidt kant. God, sjov popmusik – og lidt rock'n'roll en gang imellem«.
Hvad er dit yndlingsalbum?
»Det er svært. Alle Kanye Wests album er vildt fede – 'Life of Pablo' og 'My Beautiful Dark Twisted Fantasy'. Der er en god blanding af humor og potens, som jeg synes er vildt fed. Rasmus Nøhrs debutalbum var også virkelig godt – meget melankolsk, mørkt og lidt finurligt. Det er som om, han aldrig rigtigt opnåede at lave et album, der var lige så godt som det første. Men det er fandme også godt«.
Playlister
Lyt til den musik, der inspirerer Petra – eller tjek hendes yndlings Spotify-playliste 'This is Kanye' ud.