Kommentar: Husk at få snuden lidt ud af smartphonen, Roskilde

Kommentar: Husk at få snuden lidt ud af smartphonen, Roskilde
Foto: Jonas Holmriis/Soundvenue

KOMMENTAR Det var komplet uproblematisk at have sin smartphone med på Roskilde i år. Der var stort set ingen problemer med dækningen, og med et hav af gratis ladestationer og mobile opladningsløsninger var der stort set ingen undskyldning for ikke at have stød på mobilen.

Allerede torsdag kunne 3, der er Roskildes medsammensvorne telepartner, stolt annoncere, at der nu var blevet brugt mere data end nogensinde på festivalen. Hele 17 terabyte data havde festivalgæsterne på daværende tidspunkt brugt. Hvis det ikke lige giver mening ude af kontekst, så svarer det til 315 døgns konstant HD-streaming fra Netflix. Og apropos Netflix, så var det blandt andet forbruget til streamingtjenesten, der var steget.

Og det var altså torsdag. Vi kan vist roligt regne med forbruget er steget endnu mere indtil nu. Det er selvfølgelig både en naturlig udvikling i og med at apps, websites og sociale medier bliver tungere, men også et udtryk for, at vi lever mere af vores virkelige liv med et digitalt sidestykke.

Men prisen for de forbedrede mobilforhold er ikke ubetydelig. For man kan hurtigt glemme at skeje ud i sin camp, når man lige skal instagramme eller streame dumme YouTube-klip. Eller glemme at mærke musikken og stemningen, når man er ved at koordinere resten af dagsprogrammet med fire venner på Messenger.

Og det kan gå udover hele festivaloplevelsen for os allesammen.

»And in the end, the love you take, is equal to the love, you make«, var Paul McCartneys sidste strofer i maratonkoncerten på Orange Scene lørdag aften. Og ordene, der stammer fra afslutningsnummeret ‘The End’ fra Beatles’ Abbey Road-plade, er i høj grad sande, når det kommer til koncertoplevelser.

Enhver koncert eller festival er kun så god som sit publikum. Og hvis publikum er fraværende under hele koncerten, så bliver musikerne det også.

Fra min position i pitten til Sir Pauls koncert kunne jeg observere en midaldrende kvinde, som vel tog over 200 billeder og delte en del på Instagram. Hele numre så hun slet ikke op mod scenen. Når hun glimtvis lagde telefonen fra sig, fik hun øjenkontakt med veninden ved siden af og de slog armen om hinanden og dansede og sang med. Efter koncerten var hendes dom: »Nåå, det var da okay«. En vurdering som flere andre, heriblandt undertegnede, der havde set koncerten fra samme placering som hende, ville kalde en væsentlig underdrivelse.

Selvfølgelig skal koncerterne foreviges, selvfølgelig skal vennerne vide, hvor fedt det er i lejren, selvfølgelig skal vi bruge vores smartphones, men når vi indfanger øjeblikket, så mister vi også fokus fra at være i det. Og selvom et godt Instagram-billede kan vække minderne til live igen, er der intet, der kan bringe dig tilbage til lige der i nuet. Der, hvor alle følelserne er, symbiosen med titusinder af ligesindede og suget i maven.

Jeg har selv taget en del koncertbilleder og brugt min smartphone meget under festivalen, og denne kommentar skal ikke forstås som en opfordring til at lade være med det. Tværtimod. Det er en opfordring til at være bevidst omkring, hvornår det giver mening og hvornår det er bedre at lade sig rive med.

Man kan blive distraheret og ufokuseret af mange årsager, når man står til en koncert. Men smartphoneforbruget er vi heldigvis selv herrer over, så husk nu, at de bedste festival- og koncertminder opstår, når smartphonen er i lommen.

Læs også: Publikums bedste koncertbilleder fra Roskilde Festival

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af