Kommentar: Det er ingen katastrofe, at Spotify kan se dine kontakter og billeder

Kommentar: Det er ingen katastrofe, at Spotify kan se dine kontakter og billeder
Spotify-direktør Daniel Ek har forklaret og undskyldt den mangelfulde kommunikation om streamingtjenesten opdaterede privatlivsindstillinger.

KOMMENTAR: Umiddelbart er tanken skræmmende: Efter en opdatering i Spotify i sidste uge kan de nu tilgå din telefons billeder, dine kontakter, din telefons GPS og i yderste tilfælde din mikrofon.

Meget hurtigt satte forskellige medier spørgsmålstegn ved ændringen, som Forbes blandt andet kaldte »virkelig skummel«.

Det har nu ført til massiv kritik og utallige tilkendegivelser om at opsige abonnementet hos Spotify på sociale medier.

Men tanken om at Spotify nu har adgang til så voldsomt private oplysninger om dig, er værre på papiret end det er i virkeligheden.

For det første har den efterfølgende kommunikation fra Spotifys side afsløret, at de aldrig vil bruge nævnte oplysninger uden først at bede om lov. Det kan røbe mere om, i hvilken sammenhæng oplysningerne skal bruges. Så er spørgsmålet bare, hvor mange gange, de vil spørge om lov.

For det andet, så er det næppe et udtryk for, at Spotifys grundlægger og direktør Daniel Ek er på vej til at blive Dr. Evil – selvom der er visse fysiske lighedstræk. De gør det for at hjælpe brugere til en bedre oplevelse. Det kræver indimellem at man som forbruger giver lidt af sig selv.

Hele debatten er opstået i kølvandet på Spotifys mildest talt mangelfulde kommunikation, hvilket efterhånden er ved at være regelen rettere end undtagelsen for det svenske selskab. Ændringen rullede ud på desktop og mobil uden nogen forklarende pressemeddelelse, intet oplysende blogindlæg eller et lillebitte tweet.

Det fik Spotify til at ligne en tyv i natten, der ville stjæle al information om dig og sælge dem videre til firmaer og reklamebureauer.

Tonen i deres efterfølgende kommunikation har også være unødvendig arrogant og kan-du-ikke-lide-lugten-i-bageriet-agtig. Det har ganske givet provokeret kritikerne af opdateringen unødvendigt. Herunder melder Minecrafts skaber Markus Persson sig eksempelvis offentligt ud af Spotify.

Sidenhen har Spotify undskyldt for sparsomme kommunikation i et blogindlæg og bragt en opklaring på mange af spørgsmålene til bordet. Men da var skaden allerede for længst sket og folk strømmede ifølge Twitter fra streamingtjenesten. Omfanget kender vi ikke. Ironisk nok så har andre streamingtjenester i lang tid trukket stort set alle de samme oplysninger, som Spotify nu også gør, men det er Spotify, der ligner skurken. Det eneste, Apple Music eksempelvis ikke trækker, er kontaktoplysninger.

Grunden til at Spotify samler disse oplysninger, er at give deres brugere en endnu bedre oplevelse med appen i en tid med meget skarp konkurrence omkring personliggørelse på streamingmarkedet. Spotify vil sælge dig skræddersyede musikalske oplevelser, der tilpasser sig din aktuelle situation. På sin vis et nobelt formål.

Så sig dog det, Spotify i stedet for at forsøge at holde ændringer hemmelige. Det er for nuværende fuldstændig harmløst og fint i tråd med den udvikling, tjenesten har været i gang med længe. Spotify har tidligere lavet ganske interessante undersøgelser og playlister baseret på en hulens masse data fra alle deres brugere. Jeg er sikker på, at de vil udvide den del af forretningen med de nye oplysninger.

Som alle andre samler Spotify oplysninger for at gøre reklamer mere relevante for dig og i Spotifys tilfælde også for at kunne være en personlig musikkurator. Men kritikere vil mene, at en musikstreaming-app udelukkende skal streame musik – ikke andet. Jeg er ikke enig.

Det er naturligvis fornuftigt at være på vagt over for apps, der vil suge dine oplysninger. Personligt er jeg mest bekymret over, hvorfor Spotify vil have fat i mine kontakter i min telefonbog og mine billeder, men det er der også en forklaring på: De skal bruges til henholdsvis at udbygge din vennekreds og personliggøre playlister og deslige. Så kan man så mene om det, hvad man vil. Lige nu, mener jeg ikke, at der er årsag til bekymring over det. De får i forvejen rigtig mange af de oplysninger gennem Facebook, hvis din konto er tilknyttet.

I en større sammenhæng er jeg mere bekymret over, at ligegyldige spil-apps såsom Candy Crush Saga, Tiny Tower og lommelygte-appen Torch LED Light har adgang til mange af de samme oplysninger.

Læs også: Streaming-krig: Spotify serverer et personligt mandags-mixtape

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af