Mark Zuckerbergs milliard-donation går til en privat organisation – som han selv ejer

Mark Zuckerbergs milliard-donation går til en privat organisation – som han selv ejer

Det blev mødt med stående applaus over hele verdens vide web, da Mark Zuckerberg og Priscilla Chan fik datteren Max og i samme nu offentliggjorde, at de donerer 99 procent af deres Facebook-aktier til velgørende formål, hvilket udgjorde omkring 45 milliarder dollar.

Men der blev straks blandet malurt i bægeret, da det kom frem, at pengene ikke gik til velgørenhed som sådan, men the Chan Zuckerberg Initiative, der er Priscilla Chan og Mark Zuckerbergs egen velgørende organisation. Problemet er bare, at organisationen er en såkaldt LLC, en ‘limited liability corporation‘, der kan investere i private firmaer og tjene penge.

De onde tunger har ledt Mark Zuckerberg til at uddybe, hvorfor pengene går til the Chan Zuckerberg Initiative og ikke for eksempel Røde Kors eller UNICEF. Han har offentliggjort et Facebook-opslag, hvor han forklarer baggrunden for beslutningen.

Her lægger han det frem, at årsagen er, at det giver langt flere muligheder for at lade pengene vokse og giver flere investeringsmuligheder end en traditionel velgørenhedsorganisation. Alt overskud fra organisationens investeringer bliver i øvrigt betalt tilbage direkte til organisationen. Fokus for organisationens investeringer er uddannelse, videnskab, sundhed, internetadgang og inklusion, skriver han.

Derudover forklarer han, at en direkte donation til en velgørende organisation ville have gjort pengene beskatningspligtige.

Modellen er i øvrigt ikke meget anderledes end Bill og Melinda Gates, der ligeledes forvalter en stor del af deres formue gennem deres egen organisation.

Læs også: Jimmy Kimmel-sketch tager pis på Facebooks ansigtsgenkendelse og gætter på næste skridt