Fra Jobs til Zuckerberg: Fem tech-moguler og deres kompromisløse tøjvalg

Fra Jobs til Zuckerberg: Fem tech-moguler og deres kompromisløse tøjvalg

I går fik vi syn for sagen: Mark Zuckerberg har ikke andet tøj at gå i, end de grå mørkegrå t-shirts og matchende hoodies, man altid ser ham i. En ultrasimpel dresscode er han ikke ene om at betro sig til – det er der rigtig mange i techbranchen, der gør. Og det er altså ikke fordi tech-entreprenører er nørder, der er dårlige til at vaske tøj.

De fleste holder det simpelt og ensartet primært for at sende et klart, simpelt og ufarligt budskab om deres virksomhed og så simpelthen for at spare tid foran spejlet om morgenen. Og sidst men ikke mindst, skal det være tøj, de føler sig godt tilpas i.

Og det princip er ikke enestående for Mark Zuckerberg. Listen over tech-entreprenører, der følger samme beklædningsstringens er lang. Vi har udvalgt fem af dem her.

Bemærk i øvrigt listens eklatante mangel på kvindelige tech-topchefer – det er et helt andet issue, som Politiken i dag har sat et anbefalelsesværdigt fokus på.

11242204_10102213598502651_8844763194612103317_o

 

Mark Zuckerberg

Look: Koksgrå t-shirt, evt. med lidt mørkere hoodie

Mark Zuckerbergs signatur-look er ikke et, han er født med. I 2009 var det for eksempel hans målsætning at gå med slips hver dag for at signalere over for medarbejderne, hvor seriøs han var omkring Facebook midt i et kriseår.

Siden er han dog landet på én meget distinkt stil, som de fleste nok har spottet ham i: Den grå t-shirt og hoodie, som han både har på derhjemme og på arbejdet. Til mere formelle lejligheder ejer han dog jakkesæt.

Det vigtigste ved Mark Zuckerbergs tøjvalg er at signalere over for omverdenen, at han bare er en regular guy, der ikke hæver sig over brugerne på det sociale medie eller Silicon Valleys . Det er anonymt og tidløst, samtidig med at det på Mark Zuckerbergs skuldre er blevet ikonisk. Samtidig siger Zuckerberg selv, at han ikke gider bruge tid på »fjollede beslutninger som tøj og morgenmad«, så han holder sig til samme dresscode, dag ud og dag ind.

carlpei_big

 

Carl Pei

Look: En ‘Zuckerberg light’ med grå t-shirts ad libitum, skinny jeans og sneaks

26-årige Carl Pei er administrerende direktør i OnePlus og han har valgt at lægge sin stil i slipstrømmen af nogle af firmaets klare inspirationskilder, herunder Facebook og Apple.

Således har han været forbi samme shop som Zuck og købt en ordentlig stak gråmelerede t-shirts. Han ses dog også hyppigt i andet. I et interview med WSJ forklarer han, hvordan han kan lide at leve et simpelt liv, så han har skåret sine ejendele ned til et minimum. Han tager Uber alle vegne, bor som regel på hotel eller i Airbnb-lejligheder og ejer kun ni t-shirts og en smartphone.

Hvad siger Carl Pei med dette look? Han appelerer helt klart til et yngre, mere easy-going publikum og adskiller dermed sig selv og virksomheden fra andre kinesiske smartphone-producenter. Samtidig viser den ublu kopiering af Zuckerbergs stil, at OnePlus sigter efter stjernerne.

Dean

 

Dean Kamen

Look: Den svære double denim kombineret med et par vandrestøvler

Dean Kamen får måske ikke lige klokkerne til at ringe hos majoriteten af læserne, men han er administrerende direktør for Segway. Og et allerhelvedes modeikon.

Han sporter – både til hverdag og fest – den klassiske ‘canadian tuxedo‘, dvs. denim-overdel OG denim-underdel. Det er ikke et look, de fleste kan bære – langt fra – nogle vil endda hævde, at det er lidt kikset.

Og så alligevel: Segway er ikke en pussenuttet softwareproducent, men et firma, der producerer rå transportmidler, der også fungerer offroad. Kamens ‘mullet for the body‘-look signalerer holdbarhed, ægthed og the american dream.

ASE20

 

Tim Cook

Look: Mørke “dad-jeans” og en monokrom skjorte i farvespektret lavendel til midnatsblå

Apples nuværende CEO har ikke et look, han holder sig til, dag ud og dag ind, men i stedet et signatur-look, der omfatter hele Apples mandlige topledelse: Skjorte. Jeans. Et Apple Watch. Tilføj cardigan, hvis det bliver lidt koldt. Sådan ser stort set alle mænd fra ledelsen ud, når de går på scenen og præsenterer nye Apple-produkter, men også til hverdag.

Det look placerer Apple lidt midt på vejen mellem hardcore business og frivol innovation og adskiller sig for eksempel meget bevidst fra Microsoft, der i hvert fald tidligere var en jakkesætsvirksomhed. Samtidig skriger det samhørighed, at d’herrer i virksomheden alle kører samme kluns.

Jony Ive

 

Honorable mention: Apples chefdesigner Jony Ive skiller sig dog lidt ud. Han er klart arvtageren til designtronen efter Steve Jobs og han har lidt friere tøjler. Ofte ser man ham i t-shirt – og op gennem 00’erne var den grå v-hals t-shirt en del af hans identitet i Apples reklamefilm.

Steve

 

Steve Jobs

Look: Sort rullekrave, minimalistisk rund brille, Levi’s 501’s og New Balance-løbesko

Ingen tech-entreprenør overgår dog Steve Jobs, der nærmest blev synonym med sit lidt aparte signatur-look. Har man set ‘Steve Jobs’ er det dog ikke et look han har brugt siden dag 1, men ét han valgte, da han vendte tilbage til Apple i 1997.

Meget er blevet sagt og skrevet om looket – også en del, der gør grin med salig Steve.

Som de fleste ved, så hyldede Steve Jobs enkeltheden i alle aspekter af sit liv og deriblandt også, at han ikke skulle foretage nogen valg, hvad angik påklædning. Samtidig var rullekraven og farmands-bukserne et sæt, han befandt sig godt i.

Faktisk arbejdede han på en uniform til Apple, som alle medarbejdere skulle bære, men idéen blev droppet, fordi det så absolut ikke passede medarbejderne. Det lyder umiddelbart også en anelse ekstremt for en virksomhed, der hylder mangfoldighed så meget.

Læs også: Kommentar: Efter sløje ’Steve Jobs’-salgstal kan Apple blomstre igen

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af