Kommentar: YouTube-karaktererne skal bevise, at de kan fungere uden for YouTube

Kommentar: YouTube-karaktererne skal bevise, at de kan fungere uden for YouTube
»How's it goin' guys? This is PewDiePieee« er PewDiePie aka. Felix Kjellbergs catchphrase. (Foto: YouTube)

KOMMENTAR: Både Justin Bieber, Carly Rae Jepsens og The Weeknds sangtalenter blev opdaget gennem YouTube. Det er ikke noget nyt, at musikere er blevet store via mediet, der da også mest af alt bliver brugt som en musikplatform. Men en ny tendens begynder at sprede sig.

Det drejer sig om de selvbestaltede komikere, hvis berømmelse hidtil har begrænset sig til YouTubes eget økosystem. Det har været deres platform til at lave kollaborationer og udbygge netværk – og nå deres seere. Men der kommer flere og flere eksempler på, at YouTube-vloggere lander shows med en professionel produktion bag eller i en hel anden sammenhæng.

I næste uge har YouTube Red, der er deres betalte streamingplatform, premiere på første afsnit af en web-serie fra skaberne af ‘The Walking Dead’ og med den berømte gaming-vlogger og YouTube-personlighed PewDiePie i hovedrollen. Mange flere YouTube-komikere barsler ligeledes med shows og film, der har en væsentligt højere produktionskvalitet end ti minutter bag web-kameraet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

 

Miranda Sings har fået en aftale om sit eget Netflix-show, ligesom hun sidste år havde æren af at drikke en kop kaffe og køre i bil med Jerry Seinfeld i ‘Comedians in Cars Getting Coffee’. Herhjemme er for eksempel Casper Harding, der også startede karrieren foran det trofaste Logitech med kanalen ‘Spørg Casper’, kommet i lidt finere selskab i form af en rolle i ‘Hedensted High’ og som reporter i Zulu-programmet ‘Verden Ifølge Snake’.

Det er med andre ord nu, det bliver afgjort, om YouTube-talenterne kan stå distancen over for det helt brede publikum og opnå samme idolstatus som andre skuespillere og entertainere.

Hvorfor sker det nu? Er det fordi, flere ægte talenter har fundet vej til YouTube og er begyndt at lave videoer af meget højere kvalitet? Næppe. Jeg tror rettere, at vi som seere har vænnet os til den særlige tone, humor og stil på YouTube, så vi kan “leve med” at se den i andre sammenhænge. Og så er der selvfølgelig også nogle producenter, der kan lugte penge i de populære YouTubere.

Web-komikken er så at sige blevet et marked i sin egen ret. Men de mangler stadig at bevise, at deres humor kan fungere uden for YouTube-universets trygge rammer.

De hårdtklippede, hurtige YouTube-klip fungerer nemlig kun fordi de er så korte og spontane, som mediet netop fordrer. I den øvrige film og tv-verden er formaterne væsentligt mere nagelfaste og simpelthen også bare længere. Og her kræver det enormt meget mere at kunne stå distancen.

MirandaSings
Inde i Miranda Sings bor 29-årige Colleen Evans.

 

En stor del af udfordringen for YouTube-koryfæerne er, at deres popularitet er bygget op omkring personaer, der er enormt svære at lægge fra sig. Det er i særdeleshed tilfældet med Miranda Sings og Casper Harding, hvis YouTube-alter egoer meget vel kan vise sig at være deres byrde, såvel som deres velsignelse. Om PewDiePie-figuren fungerer i en sammenhæng, hvor han ikke sidder og siger »This is PewDiePie« i falset er også umiddelbart usikkert. Vi kender dem kun i den rolle og forventer at se dem i den, men det minimerer også kraftigt det spektrum, de kan agere i.

Sidst, men så absolut ikke mindst, så har vi også til gode at se, om de hjemmegjorte karakterer i virkeligheden er sjove, eller om de har fået et fripas takket være den gratis platform, der har huset dem. Om de har opnået deres popularitet, fordi de har boet i et socialt medie, hvor det er nemt at gå i masse-ekstase over dem.

For eksempel er Miranda Sings en quirky, campy karakter med resting bitch face, der godt kan holde sig flydende tre-fire minutter i en YouTube-video. Men hun bliver for en-dimensionel, når hun løftes ud af det egocentriske teenage-værelse og skal ping-ponge med Jerry Seinfeld i 20 minutter. Her mangler vi at se et oprigtigt, sandt ansigt og virkelige anekdoter, som episoder med for eksempel Alec Baldwin og Michael Richards byder på.

Tjelle
I midten Casper Harding som karakteren Tjelle i ‘Hedensted High’.

 

Casper Harding gjorde det nogenlunde i den i min optik skuffende ‘Hedensted High’. Jeg vil i hvert fald argumentere for, at han spiller bedst, men hans rolle var også temmeligt lille og han spiller stort set bare Casper-karaktereren fra ‘Spørg Casper’.

Hvordan de forskellige YouTube-talenter klarer springet, må tiden vise, men hvorom alting er rummer deres YouTube-oprindelse på en tung bagage, som bliver svær at ryste af sig.

Læs også: Populær YouTube-kanal mister hundredvis af abonnenter i minuttet efter utopisk forslag

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af