Beyoncé vækker streaming-beef: Livet giver Spotify citroner, men de kan ikke lave ’Lemonade’

Beyoncé vækker streaming-beef: Livet giver Spotify citroner, men de kan ikke lave ’Lemonade’

Hvem vil ikke gerne høre Beyoncés nye surprise-album? Ikke nok med at HBO Nordic ikke kunne give os deres eksklusive ’Lemonade’-film over weekenden, men nu ser Tidals eksklusive streamingrettigheder for udgivelsen ud til at være permanente. Og det har vakt harme hos Spotify.

I en udtalelse til Mashable i går beklagede Jonathan Prince, kommunikationsleder på Spotify, sig over langvarige eksklusivitetsaftaler i streamingbranchen. Han forklarede at modellen hverken gavnede artisten – der gerne ville sprede sit budskab – eller lyttere, der gerne ville høre deres yndlingsmusik. Reaktionen er forventelig, idet Spotify ikke selv har noget musikalsk pressionsmiddel over for de andre streamingtjenester.

’Lemonade’ er ikke det første album, der har skabt røre ved at være Tidal-eksklusiv. Kanye Wests ’The Life of Pablo’ var eksklusiv i seks uger, og blev markedsført som at det var en aftale der skulle vare for evigt – nu bliver både Tidal og Kanye West sagsøgt for at have vildledt fans.

Om end streamingrettighederne er eksklusive til Tidal, er ’Lemonade’ nu frigivet til download gennem iTunes. Siden frigivelsen er albummet strøget til toppen af iTunes i over 25 lande, herunder USA, Storbritannien, Frankrig, Sverige og Danmark. I Danmark er de øvrige top-5 pladser besat af Prince – en anden artist der kun kan streames gennem Tidal. Og på sjettepladsen ligger Adele, der ikke har lagt ’25’ til streaming nogle steder.

’Lemonade’ topper også en anden liste: Ulovlig torrenting. Beyoncés nye album ligger på førstepladsen hos både The Pirate Bay og Kick Ass Torrents som den mest downloadede fil i de sidste 24 timer. I den forstand minder ’Lemonade’s udgivelse igen om ’The Life of Pablo’, der også havde enorm pirat-aktivitet i dets spæde dage.

Men på trods af pirateri og streaming-beefs, har ’Lemonade’ boosted Tidal og givet tjenesten nye vinger at svæve på. I skrivende stund ligger Tidal som nummer 10 over downloadede iOS-apps og på det amerikanske marked ligger Tidals app-indtjening på en tredjeplads over musikapps, lige efter Spotify og Pandora.

Det hele vidner om, at Beyoncés nye album er yderst eftertragtet. Og der er ikke tvivl om at hvis streamingen blev frigivet til andre tjenester, ville musikken blive hørt endnu mere. Men som det ser ud nu, er Beyoncé trofast mod sin mand – om Jay Z kan beholde hende må fremtiden vise.

Læs også: Kommentar: På ’Lemonade’ har Beyoncés private smerte politiske overtoner

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af