Roskildes Snowden-arrangement bød på fødselsdagssang, krammere og benådningskampagne

Roskildes Snowden-arrangement bød på fødselsdagssang, krammere og benådningskampagne

»I wanna see you guys next year. In person.« Sådan sluttede whistlebloweren Edward Snowden sit livetransmitterede interview med Roskildegængerne, der var mødt talstærkt op for at se og høre verdens mest eftersøgte mand tale fra sit eksil i Moskva.

Indholdet af interviewet var en uddybning og understregning af en lang række af hans tidligere, vigtige pointer om, at vi i vidt omfang har givet virksomheder og regeringer lov til at overvåge os dag og nat med den undskyldning, at de gør det for vores egen sikkerheds skyld. Problemet, siger Snowden, er, at masseovervågning ikke virker og man på den bekostning frarøver almindelige mennesker deres frihed og privatliv. I stedet skal man koncentrere ressourcerne om at finde og eftersøge de egentlige samfundstrusler, der lige nu drukner i efterretningstjenesternes insisteren på at monitorere alt.

Vigtigst af alt sagde han, at det første og vigtigste skridt er at bekymre sig og diskutere vores ret til privatliv. Det viste fremmødet med al tydelighed, at mange mennesker gør. Snowden selv var flere gange overrasket og berørt af de mange mennesker, der behandlede ham som en rockstjerne med ovationer og jubel.

Hele Rising-området var sort af flere tusinde mennesker, der opmærksomt lyttede efter den tidligere NSA-agents pointer. Undervejs blev det også til mere kuriøse indslag, som en fælles fødselsdagssang for Snowden, der for nylig er fyldt 33 år. Det var en del af årets Roskilde-fokus på ligestilling og menneskerettigheder.

Aktivistgruppen The Yes Men var moderatorer på eventet og de sluttede af med – udover at give den falske Snowden en tiltrængt krammer – et call to action. Under hashtagget #pardonsnowden bad de alle festivalgæster lægge pres på USAs regering og siddende præsident for at benåde Snowden. Som Snowden også sagde i sine afsluttende bemærkninger: »Stand up for your rights.«

Det nærmest historiske arrangement viser Roskilde Festivals bredde og publikummets overvældende engagement: Når aktivister og whistleblowers hyldes som rockstjerner, så har man et samfundsinteresseret publikum.

Hvis Snowden skulle ske at vende tilbage næste år, så virker Orange Scene som et mere oplagt bud til ham.

Læs også: Kommentar: Roskildes iskolde dataovervågningskampagne virker efter hensigten

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af