Hvem beskytter dit privatliv bedst – Apple eller Google?

Soundvenue 2 / 3 Soundvenue

Apple-Logo-rainbow

Apple

Efter længere tids sygdom for nu afdøde Steve Jobs, overtog Tim Cook roret hos Apple i 2011. Det første års tid gik med at videreføre Steve Jobs’ ånd hos Apple. Derefter begyndte Tim Cook langsomt at sætte sit personlige præg på Cupertino-virksomheden. Særligt privatliv har Cook gjort til sit og Apples varemærke med et tydeligt forsøg på at distancere Apple fra andre tech-giganter som Google og Facebook. Cook har flere gange stået frem i interviews og til konferencer og markeret Apples holdning til privatliv med stort alvor og en nærmest præsidentiel fremtoning.

Mange husker eksempelvis også Apples sammenstød med FBI, hvor Apple kategorisk afviste at skabe en bagdør, så FBI kunne få eksklusiv adgang til en formodet terrorists telefon, da dette kunne få konsekvenser for sikkerheden for deres millioner af brugere. Apple holdt fast hele retssagen igennem og gik derfra med stor respekt fra offentligheden for ultimativt at have prioriteret sikkerheden og privatlivet– selv over for en så indflydelsesrig institution som FBI.

Annoncering og indsamling af data

Til og med d. 30. juni 2016 har Apple også været en spiller i annoncerings-gamet. Apples mobile annonceplatform, iAd, blev annonceret i 2010. iAd skulle konkurrere med Googles pendant til mobilanonncer, AdMob, men tog angiveligt aldrig fart. I forbindelse med iAd indsamlede Apple en række ikke-personlige oplysninger gennem bl.a. cookies med henblik på at kunne gøre annoncerne mere relevante.

Det kan umiddelbart lyde som om, at Apple med iAd har gjort præcis som Google – og gjort forbrugeren til produktet. Det er på sin vis også korrekt, men der hvor Google og Apple er vidt forskellige, er i behandlingen af de data, der indsamles. Google bruger og drager nytte af personlige oplysninger med henblik på at skræddersy deres services, så de bliver så relevante som muligt. Ifølge Apples egen privatlivspolitik, indsamler og behandler de imidlertid dataene som ikke-personlige. Oplysningerne er altså ikke knyttet op på den enkelte forbruger, men i stedet brugt til at få indsigt i generel adfærd og generiske oplysninger om deres forbrugere – dette typisk på bekostning af, hvor skræddersyet og personlig, deres services kan blive.

iOS og app-rettigheder

Hos Apple er der meget strenge krav til, hvad app-udviklere må få adgang til på en brugers enhed. Som forbruger skal du altid godkende, hvorvidt en given app må få adgang til eksempelvis fotos, dit kamera, din mikrofon o.l. Her har Apple med deres meget strenge kravsspecifikationer til app-udviklere således været et skridt foran Android helt fra starten – selvom Google de senere år er kommet efter det.

Fremadrettet

I Apple-lejren har man altså ikke tidligere indsamlet data på samme måde som Google. Det har medvirket til, at nogle af Apples services er blevet overhalet indenom. Det gælder eksempelvis en service som Siri, hvor Google med Google Now er et stykke foran med mere præcise, skræddersyede funktionaliteter. Det gælder også de to virksomheders fotos-apps, hvor Googles billedgenkendelse er langt foran Apples, selvom Apple haler et stykke ind til efteråret, når iOS 10 udkommer.

Med iOS 10 begynder Apple desuden at bruge større mængder data til at styrke brugeroplevelsen på iOS, så den bliver mere relevant for forbrugeren. Dette vil dog ikke ske ved brug af traditionel anonymisering af de store mængder data. I stedet vil Apple bruge såkaldt ’Differential Privacy’, der angiveligt gør det umuligt at spore data tilbage til den oprindelige ejer. Nogle eksperter forholder sig imidlertid kritisk over for ’Differential Privacy’, da det er en relativt ny og stadig uudforsket tilgang til behandling af data.

apple-exec-tim-cook

Privatliv er blevet en større kæphest for Apple under Tim Cooks ledelse.

Desuden sker mange af udregningerne, der ligger til grund for de nye funktioner i iOS 10, på selve forbrugerens enhed. Der bliver altså ikke sendt noget til Apple i den forbindelse. Dette er efterhånden blevet lidt af et selling point for Apple, der groft sagt forsøger at levere mange af de samme skræddersyede løsninger som sine konkurrenter, men kun med udgangspunkt i den enkelte brugers enhed. Med andre ord sker udregningerne på selve ens enhed og altså ikke på eksterne servere som det er tilfældet med Google.

Herudover bliver Apples viden om dig som forbruger ikke brugt af tredjepartsvirksomheder, med mindre det er meget tydeligt angivet. Med dette og Tim Cooks stærke fokus på privatliv, kan Apple meget vel blive tech-industriens foregangsvirksomhed, når det gælder privatliv.

Slutteligt runder vi på næste side af med en mere heads-on sammenligning af de to giganter.

Soundvenue 2 / 3 Soundvenue
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold
Sponsoreret indhold