Kommentar: Efter mordtrusler – derfor gør spil-preorders dig til et hypemonster

Kommentar: Efter mordtrusler – derfor gør spil-preorders dig til et hypemonster
Mathias Aleksander Olsen

Journalist og tech-skribent

KOMMENTAR Spilverdenens hype-maskine har aldrig haft mere damp på kedlerne end i disse dage hvor ‘No Man’s Sky’ er på alles læber. Men bag ekstasen og debatten gemmer der sig også en grim virkelighed med et fuldstændig blindt forsvar for et ukendt spil og sågar mordtrusler. Det er et hypemonster, som spilindustrien selv har skabt hypemonsteret – og gamerne selv, lader dem gøre det.

Men lad os lige spole lidt tilbage.

I 2013 blev spilverdenen rystet. Et lille indiefirma, Hello Games, havde smidt en bombe. Internettet mistede kollektivt sin forstand ved tanken om, at du i spillet kunne tøffe rundt i fred og fordragelighed mellem 18 trillioner forskellige planeter, bliver venner med aliens, bygge dit eget rumskib, etc. Du kunne jo alt i det her spil.

Folk fik fråde om munden ved tanken og fantasien om spillet – og så skete der noget farligt. Hello Games fortalte ikke mere om spillet i lang tid.

Internettet havde kun en E3-præsentation at gå efter, og så gik fantasien i gang med at arbejde: »De sagde, jeg kunne møde aliens. Så kan jeg nok blive venner med dem, eller de kan rejse rundt med mig, og de har nok en spændende historie. Og jeg kan sikkert møde andre spillere derude i rummet. Det er sikkert et slags MMO-spil.« Og så videre. Folk fyldte hullerne i præsentationen ud med deres egne forestillinger. Og Hello Games gjorde stadig ikke meget for forklare, hvor folk tog fejl. De var meget stille.

Det var PR-afdelingen i Sony PlayStation, der udgiver spillet, dog ikke. Chefen for Hello Games, Sean Murray, kom i charmeoffensiv flere gange, med interview og visning af spillet hos blandt andre Stephen Colbert. The New York Post skrev også om det. Spillet blev en del af den offentlige bevidsthed. Men der blev kun vist små, korte lunser af spillet. Aldrig nok til, at folk kunne finde ud af, hvor det var, og hvad du kunne i det. Men folk var ligeglade, og PR-folkene var decideret glade.

Lige pludselig kunne man forudbestille spillet. Skidt med, at du ikke kunne spille det før om mindst halvandet år, skidt med, at du ikke ved andet, end at du kan rejse i rummet på tonsvis af planeter, og at det er et førstepersonsspil. Det var ligesom det.

Mere behøvede mange åbenbart ikke at vide: Spillet gik som varmt brød, selvom det på udviklingssiden stadig kun var nået til stadiet ‘lunkent dej’. Det gik alligevel efter PR-planen. For der sker noget psykologisk i knolden på folk, når de har smidt 60 dollars på et ufærdigt spil: De bliver mini-PR-chefer for et produkt, som de føler, de har noget med at gøre. Folk følte, de investerede i et stykke gaming-fremtid, når de forudbestilte ‘No Man’s Sky’. Det måtte bare ikke slå fejl.

Ingen er sikre mod hypemonsterets vrede

Hypemonsteret havde – som en anden Pokemon – udviklet sig op på et nyt og skræmmende stadie. Første gang, monsteret virkelig stak hovedet frem, var da en spiljournalist berettede, at spillet blev forsinket.

Billede 1

 

Dét ovenover er en dødstrussel. En ret sørgelig en af slagsen, men stadigvæk. På grund af et spil. Et stykke digitalt legetøj. Modtageren er Jason Schreier fra spilsitet kotaku.com, som dristede sig til at fortælle om spillets første forsinkelse. De mest hypede fanboys kom frem til konklusionen, at han selvfølgelig løj. Hvorfor er lidt uklart. Men i hvert fald følte de, at det var på plads med en rask mordtrussel eller to.

Og så skete det igen: Spillet blev endnu engang forsinket, fortalte chefen for Hello Games, Sean Murray på Twitter. Men denne gang var hypemonsteret så rasende, at selv skaberen af deres elskede computerspil godt lige kunne slås ihjel. Han formåede dog at tage dødstruslerne med ophøjet ro.

Billede 2

 

I sidste uge udkom spillet så – endda uden dødsfald. Det udkom dog med store tekniske problemer på PC, hvilket folk naturligvis kommenterede på, eksempelvis på Reddit. Og der var mange af reaktionerne også – jeps, du gættede det – dødstrusler fra fanboys.

Det her er et blik ud i fremtiden. En fremtid, hvor alle bliver hypet til at forudbestille spil og ender som små PR-droner, der bliver mobiliserede som en flok voldelige får. Og for hvad? Et spil som de ikke selv har prøvet, som de kun har hørt de samme ti ‘selling points’ om igen og igen, og som de dybest set intet har med at gøre. Udover at de død og pine ikke vil fanges i at have forudbestilt og betalt for et spil, som andre på internettet ikke kan lide. Lidt ligesom vi heller ikke bryder os om kalde en tv-serie noget lort, hvis vi har kæmpet os gennem alle 48 afsnit. Eller sige den nyeste nye superheltefilm stinker, hvis vi har ædt samtlige timers promomateriale råt.

Det er en skræmmende tendens, og efter ‘No Man’s Sky’ har jeg aldrig været mere chokeret over spilindustrien og spillerne selv.

Cyklussen begynder forfra om lidt

Det bedste ved det hele er, at om en måneds tid har vi alle sandsynligvis glemt ‘No Man’s Sky’. Kritikerne har fået nye spil at være efter, fanboysene har brugt tusindevis af timer på et – lad os være ærlige – middelmådigt og overhypet spil. Og så er det vel det?

Nej. For nu begynder det forfra med ‘Battlefield 1’. Det udkommer i en åben beta, hvor du sikkert kun kan spille få baner, og ikke alle features er med. Men alligevel vil det samme ske, som med ‘No Man’s Sky’: Fanboysene vil æde PR-materialet råt, forudbestille og true med at spidde alle kritikere som en shishkebab. Man behøver ikke gå længere end til kommentarfelterne på YouTube, hvor ‘Battlefield’ roses til skyerne og ‘Call of Duty’ nedgøres for hårdt.

YouTubeComments

Kommentarer til den seneste ‘Battlefield 1’-trailer.

Der er heldigvis en simpel måde at ændre den her usunde tendens, hvor hype-generering og sidenhen preorder-fanatisme forpester spil-communities og i sidste ende ødelægger oplevelsen af spil: Brug din sunde fornuft.

Jeg ville ligeså gerne som alle andre have, at ‘No Man’s Sky’ var spilverdens svar på The Beatles. Men tro ikke blindt på pressematerialet. Vær skeptisk over spil, der bliver udskudt gang på gang, og som ikke bliver forklaret præcist, hvordan virker. Og så lad ved grød være med at forudbestille. Også selvom du får et rumskib. Eller en flot t-shirt til din Batman-figur. Eller en special collectors superduper-pistol i dit næste shoot ‘em up-spil. Du får intet ud af det, udover en følelse af, du skal begrunde hvorfor, du har brugt penge på et løfte, på luft.

Eller fortsæt med det – og lige pludselig, når du sidder en sen nattetime på en underside på Reddit med fråde om munden, så kan det være dig, der pludselig er blevet til enhver PR-afdelings drøm: Et hypemonster.

Læs også: De særeste ting gamere har opdaget i ‘No Man’s Sky’: Fra penisdyr til ‘Futurama’-rumskibet