‘PES 2017’ er et fuldendt og skræmmende realistisk fodboldspil

‘PES 2017’ er et fuldendt og skræmmende realistisk fodboldspil

Hvis der virkelig er et år, der gælder for ‘Pro Evolution Soccer 2017’, er det i år. De seneste år har serien bidt ‘FIFA’-konkurrenten i knæhaserne (og sparket det lidt i løgene sidste år), men nu er tiden kommet til endelig at indfri de tårnhøje ambitioner og genindtage toppen af podiet.

En ting er nemlig at vælte kongen af tronen, en helt anden ting er at cementere sejren året efter. Alle kan vinde en titel, men ikke alle kan forsvare den.

Det lovede ellers godt med sidste års ‘PES 2016’, for det var tydeligt at se, at det var på vej tilbage til storhedstid. Der var nogle skavanker, og de fleste skeptikere holdt sig troligt til ‘FIFA 16′, men i år er der simpelthen ikke længere nogen undskyldning for ikke at prøve kræfter med ‘PES’. I år er det nemlig bare som om, at det hele bare klikker.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det er ellers ikke fordi, ‘PES 2017’ formår at sælge sig specielt godt. Præsentationen af spillet er stadig elendig og menuerne ligner et levn fra spillets japanske fortid. Det er tydeligt, hvorfor ‘FIFA’-fans hvert år sviner ‘PES’, for rent visuelt – altså uden for banen – ligner det et makværk fra 90’erne.

Menuerne er tunge og indviklede, og når man får den ene hjælpetekst efter den anden ved hver menu, så begynder alarmklokkerne altså at ringe. Opsætningen er forvirrende, og det viser på ingen måde, hvor langt spillet faktisk er kommet. Heldigvis betyder det faktisk ikke så meget i længden.

Det grimme ydre dækker nemlig over et indre, der endelig er fuldt på højde med ‘FIFA’. Med Master League er ens tanker udelukkende på ‘PES’, og selv MyClub, som Ultimate Team fra ‘FIFA’ ellers troligt har trumfet, er faktisk så meget oppe i omdrejninger, at man ikke føler, at man mangler noget. Faktisk er ‘PES 2017’ det spil, der endelig formår at rykke serien ud af konkurrentens ellers så dominerende skygge.

ss_referee_l

 

Nu tænker de knap så overbeviste måske »Jaja, men hvad med online? Det fungerer jo ikke. Og de der licenser er jo stadig til grin.« Og ja, det er korrekt. Hvordan Konami år efter år ikke får nosset sig sammen til flere licenser, er et mysterium, som de fleste har os har opgivet at løse for i stedet at downloade en uofficiel opdatering, der korrigerer dette.

Og onlinedelen er bare ikke på højde med ‘FIFA’. Vi kan lige så godt være ærlige, for det er det, der sikkert kommer til at vægte højt for mange. Det er her, hvor de største skavanker ligger, for oplevelsen er bare ikke optimal. For dem, der primært spiller offline, betyder det naturligvis ingenting, men for andre bliver det nok tungen på vægtskålen, når det kommer til, hvorvidt ‘PES 2017’ bliver det foretrukne fodboldspil i år.

Det er dog en skam, for ‘PES 2017’ gemmer på det bedste fodbold, der længe er disket op med. Følelsen af fodbold er simpelthen uovertruffen. Afleveringerne virker realistiske, tacklingerne virker (for det meste) realistiske, og målmændenes redninger virker realistiske. Det hele virker faktisk bare realistisk, hvilket selvfølgelig er nemt at sige, men det er altså realisme på nyt plan.

ss_gk_l

 

Teknisk set findes der ikke et spil, der kommer nærmere følelsen af at sparke rundt til en fodbold ude i virkeligheden. Nogen vil måske ikke forstå dette, men det er glæden ved at se en aflevering i dybden lige præcis snige sig forbi modstanderen, når den paniske, glidende tackling rammer bolden først i straffesparksfeltet, eller når bolden krølles op i hjørnet på et direkte frispark efter en tåbelig fejl af forsvaret.

Der, hvor ‘PES 2017’ dog for alvor tager skridtet videre, er inklusionen af mere omfattende taktik. Uanset hvilket hold du spiller med, selv i Barca-klassen, kan du ikke længere stole på én taktik. Når der spilles mod computermodstander, tilpasser den sin stil i forhold til din og det kan altså mærkes.

Man stopper oftere og oftere spillet for at tilpasse og nørkle med ens taktik, og det virker altså, som det bare ikke har virket før. Der er en fin balance mellem katastrofe og succes, og de personer, der nu tænker, at det vel ikke kan betyde så meget, kan glæde sig til en fin afklapsning, når de panisk skøjter igennem den ene taktik efter den anden, indtil de opgivende må indkassere et 6-2 nederlag til Manchester United (men så vinder den klub i det mindste én kamp i denne sæson).

Det lyder måske som noget, tidligere fodboldspil allerede har gjort, og det er til et vist punkt også korrekt, men ‘PES 2017’ formår simpelthen bare at gøre det på en måde, hvor det kan mærkes. Selvom de små ændringer måske ikke lyder af meget på papiret (eller ligefrem afskrives som typisk PR-lingo), så formår de altså at skabe en skræmmende realistisk fremstilling af fodbold.

2017-Estadio_do_Morumbi_l

 

‘PES 2017’ giver følelsen, som enhver Manchester City-fan fik, da Aguero en forårsdag i 2012 sikrede klubben mesterskabet lige foran United i det døende minut af ligaens allersidste kamp. Hvis man ikke forstår den sammenligning, så forstå dette: ‘PES 2017’ er seriens bedste udspil siden de gyldne PlayStation 2-dage.


Godt

+ Teknisk set får man ikke bedre, mere realistisk fodbold
+ De taktiske forbedringer giver spillet et helt nyt niveau
+ Man savner ikke længere (dele af) ‘FIFA’, når man spiller ‘PES 2017’

Skidt

– Brug nu bare de penge på korrekte licenser
– Online er ikke helt stabilt nok endnu
– Brugerfladen er et visuelt mareridt

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af