Snap Inc. kan bryde den kiksede forbandelse, der hviler over wearables

Snap Inc. kan bryde den kiksede forbandelse, der hviler over wearables

ANALYSE Vi har set Google Glass komme og gå. Smartwatch-salget er hastigt stagnerende. Forskellige VR- og AR-headset mangler stadig for alvor at bevise deres værd. Hidtil er det ikke lykkedes for nogen som helst af de store tech-firmaer at lancere et wearable-produkt med en flig af street-cred.

Derfor er det ekstra interessant, at de første det tilsyneladende har held med det bliver firmaet bag Snapchat, Snap Inc.

De har med introduktionen af Spectacles – solbriller, der tager vidvinkel-videoer med et enkelt tryk, der kan deles via Snapchat – lavet et produkt, som har tårnhøj efterspørgsel og massiv hype omkring sig. Og vigtigst af alt, har de holdt sig fri for at blive kategoriseret som et nørdet Silicon Valley-produkt.

SnapSpectacle

Faren for far-associationer

Da Google Glass blev introduceret, var der store forhåbninger til, at det kunne blive den device, der skulle bære techbranchen ind i en ny æra efter smartphonen. Da VR-headsettene sidste år var under udvikling, blev de spået til at være fremtiden. Med smartwatches så fremtiden lys ud for tech-branchen, men de ramte en slags mur og nu ser salget ud til at stagnere. På trods af hype for alle produkter tidligt i levetiden, er alle tre produktgrupper hurtigt blevet søbet ind i et temmeligt kikset lys.

En stor del af dette kan tilskrives helt afgørende billeder og video.

Da den tech-skribenten Robert Scoble delte et billede af sig selv med Google Glass på i badet til sine tusinder af Twitter-følgere:

early-google-glass-adopter-says-the-product-is-doomed-in-2014

Da Oculus Rift-grundlæggeren Palmer Luckey poserede på forsiden af Time Magazine med et VR-headset på:

TimeFULL

Da Jeb Bush lovpriste sit Apple Watch:

Selvom både Google, Apple og diverse VR-producenter har gjort, hvad de kunne for at gøre deres wearables cool og naturlige, så kan det bare ikke undgås, at de i steder skriger nørd, når far-typerne kaster sig over dem.

Hold dig fra Silicon Valley

Taktikken har da også været helt anderledes for Snap Inc.s lancering af Spectacles. De har gjort (mindst) tre ting helt rigtigt.

1. De har ikke givet Spectacles til nogen nørdede tech-medier eller et hav af udviklere i Silicon Valley. På den måde har formået at undgå et kiks-moment, som de førnævnte produkter.

2. De har gjort brillerne mere end almindeligt svære at få fat i for menig mand. Ikke nok med, at deres egne kolleger og tech-pressen ikke må lege med brillerne, det er også stort set umuligt at få fat i dem som manden på gaden. Den eneste måde de bliver solgt på, er via såkaldte SnapBots, der placeres sporadisk rundt om i USA.

3. Udover at Snap Inc. har nailet lanceringen, så udfylder Spectacles også et reelt behov for køberne, hvorimod rigtig mange wearables har lidt under, at de forsøger at skabe nogle nye. Med Spectacles på hovedet kan man være ganske sikker på, at man når at fange øjeblikket uden at stå og forsøge at fiske smartphonen frem. Det er essensen af Snapchat og det er et ønske for mange i målgruppen, der bruger Snapchat som det primære sociale medie.

Ved at sikre sig, at de ikke blev kategoriseret som et gammelmandsprodukt inden launch, har de sikret sig den første sejr: De har formået at bibeholde deres coolness. Hvis de kan holde fast i det, så har de et stort hit på hænderne i form af Spectacles.

Trolololololo

Hvad Spectacles mangler i celebrity- og tech-endorsements vinder de på Twitter, hvor deres succes bliver tydelig. Her retweeter de, stort set alt der bliver skrevet om brillerne: Også det negative og dem der ikke ved, hvad de skal mene. Det appellerer til målgruppens troll-kultur at retweete sine haters. På den måde bliver de en slags sandfærdigt pr-bureau for deres eget produkt – og det fungerer hamrende effektivt.

Her er eksempler på deres retweets.

Selvom det ikke siger noget om produktets succes på bundlinjen (Snap Inc. ser det i øvrigt også selv som et nicheprodukt), så taler billederne, videoerne og vidnesbyrdene sit tydelige sprog. Der er buzz omkring Spectacles.

Klokken 8.00 i går landede SnapBot uden varsel i New York. Klokken 9.30 kunne de erklære køen for fuld og ude af stand til at servicere flere første dag. Heldigvis er solbrilleautomaten åben helt indtil nytår.

Jeg føler mig overbevist om, at Facebook slet ikke ville have samme held med en lanceringskampagne, hvis de lavede et par briller til Facebook Live.

Desuden har Snap Inc. valgt at placere popup-butikken på gaden over for Apple Store på Fifth Avenue på Manhattan. Det er næppe et tilfældigt valg af location. Netop Apple har altid haft let ved at sælge produkter og bibeholde deres coolness-faktor, men har de seneste år virket famlende efter det næste, nye sort. Måske er Snapchat klar til at tage over.

Det første spadestik

Men okay, Snapchat har også taget en nogenlunde let opgave på sig: Installér kamera i et par solbriller og får det til at se cool ud. Der er ikke en skærm klasket på et headset eller et stort batteri bag øret. Det ligner en lidt yngre, billigere version af et par Persol-solbriller.

Og så alligevel. Det er en solbrille, der optager i et cirkulært videoformat, der umiddelbart ikke giver vanvittigt meget mening at dele på vores rektangulære skærme. Det er en wearable. Og alligevel strækker køen sig rundt om blokken.

Det er et tegn på, at Snapchat har brudt forbandelsen og lanceret en wearable, som er en succes – og som formodentlig vil blive kopieret til ukendelighed.

Jeg bilder mig ikke ind, at Spectacles bliver allemandseje på samme måde som iPhones. Det er nok de færreste, der kan se idéen i at bruge 130 dollar (lidt over 900 kroner) på en solbrille, der kan optage 10-sekundersvideoklip. Men alene det, at de har været i stand til at lave en produktlancering, der ikke er dead on arrival på grund af en kikset forbandelse, er hvad resten af branchen skal tage ved lære af.

Læs også: Snapchats solbriller med kamera er landet: Kan kun købes i automater i USA