Mark Zuckerbergs ambitiøse nytårsforsæt – 2016: Byg en personlig assistent. 2017: Roadtrip

Mark Zuckerbergs ambitiøse nytårsforsæt – 2016: Byg en personlig assistent. 2017: Roadtrip
Foto: Kimberly White/Getty Images

Mark Zuckerberg er kendt for hvert år at sætte sig et ambitiøst mål for året. Sidste år var det at bygge den personlige AI-assistent Jarvis, som han kort før nytår kunne præsentere for hele verden. Tidligere år har han læst 25 bøger, lært mandarin og løbet 365 miles.

I år skal han på roadtrip for at kunne sætte flueben ud for samtlige 50 amerikanske stater i USA. Han har i forvejen besøgt omkring 20 stater, men skal altså til 30 nye i løbet af de næste 12 måneder. Her vil han møde og snakke med folk – magthavere, undervisere, forskere, Facebook-ansatte, manden på gaden. Det afslørede han i går i et blogindlæg.

Selvom det umiddelbart lyder som en lækker hyggetur, de fleste ville være misundelige på, så har det en dybere mening for Zuckerberg. Hans sociale medie med over 1,78 milliarder brugere er blevet kritiseret for at have en del af skylden i den misinformation og spredningen af falske nyheder, der medvirkede til Brexit og valget af Trump og for at danne politiske osteklokker, der skaber mere opdelte nationer – i særdeleshed US of A.

Han skrev blandt andet: » I årtier har teknologi og globalisering gjort os mere produktive og sammenkoblede. Det har skabt mange fordele, men for mange mennesker har det også gjort livet mere udfordrende. Det har bidraget til en større følelse af opdeling end jeg har følt i min levetid. Vi har brug for at finde en måde at ændre spillet på, så det virker for alle.«

Ved at tage på roadtrip gør Mark Zuckerberg noget, der absolut ikke er hverdag for techbranchens topchefer: Han kommer ud af Silicon Valley. Det er meget nemt at glemme hverdagens amerikanere, når ens egen hverdag foregår i et velbjerget tech-Fabuland af krom og stål og selvkørende biler.

Samtidig er det også nemt at mistænke Mark Zuckerberg for at kunne bruge turen som en form for imagepleje med politiske undertoner. Der er ingen tvivl om, at han besidder en umådeligt magtfuld position, der også giver ham en kontroversiel politisk rolle om han vil det eller ej. Det har han ikke villet vedkende sig i mange år, men uanset hvad, kan han – og Facebook – ikke holde til at blive en udskældt og udemokratisk figur.

Læs også: Underlig beef: Avril Lavigne kritiserer Mark Zuckerberg for mobning af Nickelback