Ti indie-spiltitler vi glæder os til i 2017 – fra råhyggelig til traumatiserende

Ti indie-spiltitler vi glæder os til i 2017 – fra råhyggelig til traumatiserende

Det kan godt være, at den etablerede del af spilbranchen er stødt lidt på grund i et hav af nummerede sequels og reboots, men det betyder ikke, at der ikke er nye og originale spiloplevelser på vej. Det seneste årti er det gået rigtig stærkt for indiespillene, og denne del af branchen er gået fra ren obskuritet til at være en vigtig del af Sony og Microsofts eksklusiv-strategi.

For mange er termen indiespil dog stadig et fyord, hvilket er en skam, da du blot behøver at dyppe tæerne i dets forfriskende hav for at opdage, hvor meget kreativitet og originalitet der findes. Derudover er indiespillene også det bedste sted at søge hen for nostalgiske fans af for eksempel platforms- og rollespil, for gamingens gyldne alder lever fint videre her.

De seneste par år har spil som ‘INSIDE’, ‘Rocket League’, ‘Axiom Verge’ og ‘Darkest Dungeon’ været gode eksempler på indiespillenes alsidighed, kreativitet og kvalitet, og heldigvis ser 2017 ud til at kunne blive endnu et godt år. Her følger de ti indiespil vi (i vilkårlig rækkefølge) ser mest frem til det kommende år.  

‘Night in the Woods’ (PS4, PC)

Historiedrevne adventurespil om en antropomorf kat med paranormale evner, der opdager et mørkt mysterie i skovene nær barndomsbyen hænger ikke på træerne. Alene af den grund er der grund til at holde øje med ‘Night in the Woods’. Som førnævnte kat, college dropouten Mae, skal der løbes og hoppes, udforskes og hænges ud med venner, imens man forsøger at finde hoved og hale i hvad der foregår med Mae og byen.

Efter sigende skulle ‘Night in the Woods’ berøre temaer som psykisk sygdom, depression, middelklassens forfald og de små amerikanske bysamfunds langsomme død. På trods af de tunge temaer er Night in the Woods visuelt sprudlende og rig på quirky humor. Og så udkommer det lige om lidt.

Du skal glæde dig til ‘Night in the Woods’ hvis… Du er til morsomme og anderledes adventurespil med tematisk dybde.


‘Rime’ (Multiplatform)

Da ‘Rime’ i 2013 blev annonceret på Gamescom vækkede det æstetisk og stemningsmæssigt minder om ‘The Legend of Zelda: Wind Waker’ og ‘ICO’. Året efter blev de storrosende sammenligninger kun forstærket med spillets anden trailer. Siden da har der været stille omkring ‘Rime’ og sammenligningen lød nu drillende på en anden Team ICO titel, det temmelig forsinkede ‘The Last Guardian’.

‘Rime’ placerer spilleren i rollen som en dreng alene på en mystisk ø og vil indeholde puzzle- og platformselementer, men derudover er der ikke mange detaljer at gå efter. Det ændrer sig dog snart, for udvikleren Tequila Softworks (Deadlight), har bebudet, at de i starten af 2017 endelig er klar til at vise deres smukke spil frem.

Du skal glæde dig til ‘Rime’ hvis… Du er tilhænger af Team ICOs følelsesladede og eftertænksomme spil.


‘Below’ (Xbox One, PC)

Med spil som ‘Superbrothers: Sword and Sorcery EP’ og ‘Super T.I.M.E Force’ har Capybara Games slået sig fast som en af tidens mest interessant indie-udviklere. Deres kommende spil ‘Below’ er en topdown roguelike, hvor man gennem udforskning og kamp bevæger sig længere og længere ned under et mystisk bjerg, hvor loot, hemmeligheder og utallige dødsfald venter.

Capybara har nemlig skelet til ‘Souls’-spillene hvad kampsystem og sværhedsgrad angår, så der venter en benhård – men formentlig også fascinerende – oplevelse, når ‘Below’ forhåbentlig udkommer i 2017 efter adskillige forsinkelser.

Du skal glæde dig til ‘Below’ hvis… Du er interesseret i roguelikes, men synes æstetikken hidtil har haltet.


‘Yooka-Laylee’ (Multiplatform)

Med ‘Yooka-Laylee’ er det blevet 90’er 3D platformerens tur til at blive bragt tilbage fra de dødes rige. Udvikleren Playtonic, som er startet af en gruppe tidligere Rare-ansatte, lover en form for spirituel opfølger til ‘Banjo-Kazooie’ og ‘Banjo-Tooie’ med alt hvad der dertil hører af åbne miniverdener, (næsten) endeløs indsamling af forskellige items og udfordringer fra mildest talt farverige NPC’er.

Derudover er der et moderne touch i form af et RPG-inspireret progression system. Med en let tone, bred farvepalet og en forhåbentlig stram styring kan ‘Yooka-Laylee’ nemt gå hen og blive et højdepunkt for platformfans, når det udkommer i starten af 2017.

Du skal glæde dig til ‘Yooka-Laylee’ hvis… Du i slutningen af 90’erne samlede jiggies til du segnede.  


‘Absolver’ (PS4, PC)

‘Absolver’ er et online action-rollespil med et dybt, kampsportsinspireret kampsystem udviklet af parisiske Sloclap, som består af tidligere Ubisoft-folk. Spillet blander ikke helt ulig ‘Dark Souls’ sin singleplayerdel – komplet med NPC’er, items og quests med integrerede PVP-kampe. Og nu hvor vi er ved ‘Dark Souls’, så minder spilverdenens opbygning og brug af genveje også en hel del om From Softwares klassiker.

Det er dog kampsystemet, der er ‘Absolver’s største trækplaster. Sloclap har udviklet et unikt system, hvor man mellem kampene, kan sammensætte sine egne combos og dermed modificere og udvikle sit helt eget kampsystem. Om Sloclap kan levere på de ambitiøse løfter finder vi ud af engang i 2017.

Du skal glæde dig til ‘Absolver’ hvis… Blandingen af et dybt og unikt kampsystem og ‘Dark Souls’ lyder som din kop te.


‘Hob’ (Multiplatform)

Med ‘Torchlight 1’ & ‘2’ viste Runic Games, at de på bedst mulige vis kunne lave en nedbarberet udgave af ‘Diablo’. Deres nye spil ‘Hob’ henter primært inspiration fra 16 bit-æraens ‘Zelda’ og er således et klassisk action-adventurespil, der kombinerer udforskning med kamp og gådeløsning. ‘Hob’ finder sted i en på overfladen smuk fyldt med liv. Under overfladen er det maskineri, der i virkeligheden styrer verdenen, dog i gang med at sætte ud, og gennem en ord- og tekstløst fortalt historie er det op til spilleren at finde en løsning.

‘Hob’ er ikke det mest banebrydende spil på listen, men det ser bundsolidt ud, og Runic Games har før vist, at de gennem imitation kan skabe glimrende spil.

Du skal glæde dig til ‘Hob’ hvis… Du savner 16 bit-‘Zelda’.


‘Pyre’ (PS4, PC)

Med Bastion og Transistor har Supergiant Games markeret sig som en udvikler med en sjælden sans for at levere velfortalte og solide actionrollespil med et overdådigt visuelt udtryk. Næste år er de klar med deres tredje spil ‘Pyre’ som ser ud til både at fortsætte stilen, men også afvige fra den på nogle afgørende punkter. Det farverige, visuelle udtryk vender tilbage, men der er klar adskillelse mellem spillets overworld og kampene. Førstnævnte byder på et mere strategisk og valgdrevet gameplay ikke helt ulig ‘Banner Saga’, mens sidstnævnte er inspireret af noget så uventet som ‘Rocket League’.

Der er endnu et stykke tid til udgivelsen af ‘Pyre’, men det ligner umiddelbart endnu en vinder fra Supergiant Games.

Du skal glæde dig til ‘Pyre’ hvis… Kombinationen af ‘Bastion’, ‘Banner Saga’ og ‘Rocket League’ lyder tillokkende.


‘Little Nightmares’ (Multiplatform)

På den anden side af sundet er Malmø-udvikleren Tarsier Studios i færd med at lægge sidste hånd på deres første originale spil efter primært at have brugt et halvt årti på at levere indhold til ‘Little Big Planet’-serien. ‘Little Nightmares’ ligner dog en markant bortgang fra ‘Little Big Planet’.

Godt nok er ‘Little Nighmares’ også en 2D platformer med ordet Little i titlen, men den nuttede stil er skiftet ud med et mørkt og ganske uhyggeligt univers, der umiddelbart leder tankerne hen på ‘De Fortabte Børns By’ og Playdeads titler. Ud over platforming lover Tarsier også fysikbaseret puzzle-gameplay, så sammenligningerne med netop Playdeads ‘Limbo’ og ‘INSIDE’ ligger lige for. Om ‘Little Nightmares’ kan leve op til den arv, får vi at se, når det udkommer i starten af 2017.

Du skal glæde dig til ‘Little Nightmares’ hvis… Du blev trukket ind i ‘INSIDE’s mørke og dystopiske univers.


‘Cuphead’ (Xbox One, PC)

En spilbar tegnefilm fra 1930’erne. Sådan kan ‘Cuphead’ bedst beskrives, for spillets visuelle stil og generelle vibe er i overbevisende stil løftet direkte fra især Fleischer Studios’ tegnefilm, som med bl.a. Popeye og Betty Boop var eksponent for en mørkt humoristisk, surrealistisk og gritty stil.

Hovedpersonen ‘Cuphead’ taber et væddemål med djævlen og skal igennem en række 2D-baner i run and gun-genren forsøge at tilbagebetale væddemålet. Gameplayet ser ikke ud til at tilføre genren noget markant nyt, men når æstetikken er så gennemført, behøver det ikke gøre så meget.

Du skal glæde dig til ‘Cuphead’ hvis… Du er til run and gun og 30’er tegnefilm.


We Happy Few (Xbox One, PC)

Der er klare tråde til dystopiske værker som ‘1984’ og ‘Brave New World’ i Compulsion Games’ ‘We Happy Few’, der placerer spilleren i den nedbrudte by Wellington Wells. Her holdes befolkningen hen i (u)lykkelig uvidenhed gennem hallucinogenet Joy, der får verden til at fremstå noget bedre end den i virkeligheden er. Som spiller træder man i skoene på én af tre forskellige protagonister, som i starten af spillet undlader at tage sin Joy og derfor må leve en tilværelse som udstødt og jaget downer.

‘We Happy Few’ er en såkaldt roguelite, hvor overlevelse gennem udforskning er i centrum og døden har store konsekvenser. Compulsion Games lover dog også et større fokus på historien, end genren normalt foreskriver, hvilket vi kun kan bifalde.

Du skal glæde dig til ‘We Happy Few’ hvis… Du gerne vil prøve at overleve en Orwelliansk dystopi.

Læs også: Årets otte bedste indiespil: Fra jordnære, hjerteskærende perler til mørk mystik og massemord