Fem graverende Wii U-fejl, som Nintendo Switch skal lære af

Fem graverende Wii U-fejl, som Nintendo Switch skal lære af
Fem graverende Wii U-fejl, som Nintendo Switch skal lære af
Mathias Aleksander Olsen

Techskribent, gamer og indehaver af bloggen techthat.dk

KOMMENTAR. Den 3. marts udkommer Nintendos næste store spillekonsol, Nintendo Switch. Dermed har den japanske spilgigant også lagt deres Wii U i graven. Sådan er spilkonsollernes livscyklus.

De fleste har hørt om Wii U’en og at den gennem hele sit liv har haft store problemer. Jeg var personligt en af de naive tåber, der købte Wii U’en da den udkom i håbet om, at Nintendo leverede, som de gjorde med den første Wii. Det plejede de jo.

Men det er vand under broen – Switch’en skal nok klare sige meget bedre end Wii U, men kun hvis den har lært af forgængerens fem største fejl.

Wii-U-Stats

1. Ligegyldig hardware

Hvis du er en af de mange, der ikke købte en Wii U, så lad mig hurtigt forklare en af dens dengang store salgsargumenter: Selve controlleren er en slags hybrid mellem en (skrabet) tablet og et traditionelt joystick. Der er en skærm på den, som blev solgt – selvfølgelig – som »fremtidens gamingløsning«.

Trailers demonstrerede, hvordan du kan spille alle dine spil på din konsol på controlleren, hvis forældre/kæreste/hund bruger tv’et. Det fungerer fint nok – så længe du befinder dig i samme rum som konsollen, da rækkevidden er meget kort. Derudover blev der fortalt om alle de måder, spillene blev designet til at virke med en touchscreen.

Nintendo innoverer igen, tænkte alle spilnørderne, inklusive mig selv. Problemet – som gik hen og blev et af de største problemer for Wii U’en – var, at hverken Nintendo eller udviklerne til konsollen nogensinde fandt ud af, hvordan de skulle bruge den ekstra touchskærm. Nogle spil brugte den for meget, hvilket betød du skulle kigge ned på din lille skod-plastikskærm størstedelen af tiden – hvilket ikke er fedt, hvis
du har et rigtigt TV lige foran dig. Andre spil ignorerede fuldstændigt skærmen – og så er den jo ligemeget.

Men hvad så med Switch? Spol ind til 1.49 i præsentationen her, om dens nye controllere med det egendommelige navn JoyCons.

Jeg er omtrent ligeså forvirret – men også interesseret – som dig efter den video. En motion-controller, der er så fintfølende, at du kan mærke hvor mange isterninger der er i dit imaginære glas? Genialt. Muligvis.

Nintendo har bare at tage ved lære af Wii U’ens ligegyldige innovation med de her controllere – det skal bruges til noget fornuftig, der skaber nye spiloplevelser, men ikke overtager hele spillet.

2. Manglende spil

Hvis du var Wii U-ejer i 2012, da den lige var udkommet, så stiftede du bekendtskab med udtrykket buyer’s remorse. Køberens fortrydelse, som trådte i kraft efter du havde spillet ‘Super Mario Bros Wii U’, som var en af de få debutudgivelsestitler. Var der her alt for nu? Var det pengene værd? Svaret var i mange måneder henholdsvis ja og nej.

‘Zelda: Breath of the Wild’ er den store systemsælger i denne omgang, og den skal nok få en masse konsoller til at ryge over disken. Men Nintendo Switch står i den situation, at den skal genskabe tilliden hos de mange brændte børn rundt omkring i spilland.

Lige nu er der omkring ti spil, der er bekræftet til at udkomme på samme tid som selve konsollen. ‘Zelda’ er selvfølgelig en af dem, men derudover er der tale om genudgivelser af ældre spil, samt et spil kaldet ‘1,2 Switch’, der skal udnytte JoyCon-controllernes fintfølenhed.

Hvis vi går længere ned ad listen i de følgende måneder efter udgivelsen, så kommer ‘Mario Kart 8 Deluxe’, der er en genudgivelse og lettere opdatering af ‘Mario Kart 8’ til Wii U. Den skal også nok sælge et par systemer. Så er der Nintendos eget skydespil, ‘Splatoon 2’ som også ser fantastisk sjovt ud. Længere ude i fremtiden omkring juletid vil der udkomme et 3D ‘Super Mario’-spil og på dét tidspunkt kommer vi nok også til at se endnu flere Nintendo-titler, såsom Yoshi-spil, ‘Mario Party’ og lur mig om de ikke også får lavet en ‘Super Smash Bros Deluxe’-udgave.

Uanset hvad, så tyder alt på, at Nintendo har lært, at der ikke må gå mange måneder med spiltørke igen. Så uddør konsollen inden den kommer i gang.

super-mario

3. Fejludnyttet bagkatalog

Nintendo har et kæmpe spilhistorisk bagkatalog, og alle de nostalgihungrende spillere elsker og hader dem for det. For det er jo fedt at kunne købe et gammelt Mario-spil for få penge og få et skud af datidens storhed, men når det kommer til at hive folk penge op ad lommen flere gange for de samme spil, så er der ingen over og ingen ved siden af Nintendo.

Et eksempel: Jeg har på min Wii U købt ‘Super Mario World’ (det bedste spil nogensinde) og det udkommer uden tvivl også på Nintendo Switch. Normal tankegang er, at jeg selvfølgelig ikke skal købe spillet igen, men blot kan hente spillet igen. Hvis man skal følge tidligere Nintendo-konsollers eksempel, så er svaret nej.

Nintendo har simpelthen ikke et fælles bibliotekssystem, så jeg ikke skal købe spil igen og igen, hvis jeg skifter systemer. Nintendo USA’s direktør, Reggie Fils-Ame, har sagt, de arbejder på det, men hvad dét betyder, ved ingen uden for Nintendo.

PokemonGo2017WhosStillPlaying

Nintendo Switch kommer også til at have en betalt adgang til onlineservices, så hvis du vil spille online mod andre i ‘Mario Kart’ eller ‘Splatoon’, så skal du betale ekstra for fornøjelsen. For at gøre dén deal bedre, så har Nintendo sagt, at man med sit onlineabonnement får ét classic-spil hver måned. Og når måneden er slut, så tager de det fra dig igen. Hvilket er vanvittigt, når man tænker på Playstation Plus, der er samme koncept, med undtagelse af at du beholder dine spil for altid.

Det er simpelthen en dårlig deal, som Nintendo har præsenteret det nu, men det kan være det ændrer sig. Et sidst pip om de gamle spil er, at Nintendo også skal få fingeren ud i forhold til at udgive dem. På Wii U har de udgivet et til to gamle spil om måneden. Det er simpelthen for sløvt og det er også underligt, da de vitterligt sidder på næsten gratis penge. De har allerede spillene, de skal bare udgives hurtigere, hvilket jeg håber for alles skyld, de kommer i gang med på Switch.

4. Udelukkende interne udviklere

Wii U’s dødstød kom ret hurtigt i konsollens livscyklus. Det skete da mange af de store tredjepartsudviklere – altså alle andre end Nintendo selv – forlod konsollen. Resultat: Der udkom kun spil lavet af Nintendo selv og selvom de var virkeligt gode, gik der for lang tid imellem dem. Tredjepartsudviklerne havde ellers sagt, at de ville understøtte den, men en kombination af forældet hardware i selve maskinen og meget lave salgstal betød, at de ikke mente, de kunne tjene pengene hjem igen ved at udvikle til Wii U.

Det var især derfor, der nærmest ingen nye spil var til konsollen, som tidligere nævnt. Men det skal være slut nu. Som man kan se i traileren ovenfor, så kan man eksempelvis spille ‘Skyrim’ på konsollen. Det lyder ikke af meget, i og med det er et snart seks år gammelt spil, men husk på at det her var den allerførste offentlige trailer for konsollen.

Det er et klart signal til forbrugerne, investorerne og tredjepartsudviklerne, at Nintendo vil have dem tilbage på konsollen og det er kun til gavn for forbrugerne: Flere spil.

5. Kvalitetskompromisser

Som tidligere nævnt var en af Wii U’ens store features, at du kunne spille på game pad’en. Umiddelbart en god og innovativ løsning på, at en del hjem kun har ét tv. Problemet var dog, at selve gamepad’en ikke selv kører spillet, men det gør konsollen og så bliver spillet streamet til controlleren.

Det betød ofte, at spillene virkede sløve i forhold til dine inputs. Der gik noget tid før Mario hoppede, da dit tryk på knappen skulle sendes til konsollen, registreres og udregnes og så sendes tilbage til din controller. Og lad mig lige understrege, hvor lidt HD og lav skærmopløsning game pad’en har.

I denne reklamevideo kan du virkelig se, hvor tykt de smurte på, når de fortalte om gamepad’en: »Et nyt vindue ind i din spilverden, og skaber dynamisk gameplay. Et nyt vindue af muligheder.«

Værst af alt var dog, at de betød at nogle spilfirmaer blev nødt til fjerne features fra deres spil, når det blev spillet på game pad’en. Du kan eksempelvis sjældent spille multiplayerspil derpå. Den feature er simpelthen blevet skåret væk.

Her kan jeg med glæde meddele, at det virker som om Nintendo har lært af sin fejl med Switch. Selve konsollen er den, du tager med dig, når du vil spille væk fra tv’et så al besværet med at skulle streame et spil, burde være udryddet.

Vigtigst af alt, så skulle skærmen efter sigende være virkelig smuk at kigge på, og køre 720p – full HD – og altså understøtte en skærmopløsning på 1280 x 720. Det er med andre ord en virkelig god skærm til en håndholdt konsol.

I videoen ovenfor kan du få et indtryk af, hvordan skærmen ser ud, selvom det nok er noget, man skal opleve selv.

Alle de fem punkter vi har været igennem, er graverende fejl ,der blev Wii U’ens undergang. Nintendo virker dog til at være blevet meget klogere, og det virker umiddelbart ikke, som om de begår de samme fejl to gange i træk. Personligt vil jeg dog lige vente noget tid, før jeg overvejer at anskaffe mig en Switch – brændt barn skyr ilden – men jeg glæder mig nu alligevel til.

Læs også: Nintendo præsenterer Switch: Konsollen der skal gå Wii i bedene