Seks vellykkede og to sløje Super Bowl-reklamer – fra Adam Driver til Lady Gaga

Seks vellykkede og to sløje Super Bowl-reklamer – fra Adam Driver til Lady Gaga

I nat var Super Bowl Sunday: Den største enkeltstående sportsbegivenhed, hvor USA og hele verden samles om at finde det ubestridt bedste hold i en sportsgren, de kalder football, selvom de primært kaster rundt med en æggeformet lædersut.

Det er på alle måder en herlig begivenhed, der her hjemme ikke mindst handler om at tæske kalorier i kraniet og holde sig vågen, mens man forsøger at forstå reglerne. Ved siden af sportsbegivenheden er der en musikalsk halvlegsoptræden, der altid tilkalder sig opmærksomhed, mens verdens største brands kæmper mod hinanden i reklamepauserne for at lave den bedste reklame.

Således gik det også i år, hvor milliarder af reklamedollars er gået ind i at overtale de største stjerner, købe de bedste slots og skrive de sjoveste dialoger. Det er nogle sluppet heldigt afsted med – andre: not so much. Tjek vores top og bund her:

De vellykkede

1. Bai – Justin Timberlake og Christopher Walken

Justin Timberlake vil altid være uløseligt forbundet med et af Super Bowl-historiens mest opsigtsvækkende popkulturelle øjeblikke, da han blottede Janet Jacksons babs under pauseshowet. Det er givetvis derfor, han er blevet trukket ind i denne reklame for den amerikanske helsedrikproducent Bai. Og så selvfølgelig fordi, der er et sammenfald med firmaets navn og en central lyrikstump fra et af N*syncs største hits.

Hvorfor Christopher Walken har fået lov at recitere teksten? Fordi han er ikonisk, derfor.

Det er simpelt, men der er en højere enhed, som det hele går op i.


2. Honda – All star-kavalkade, Steve Carell, Missy Elliot, etc.

Det er altid befriende med bilreklamer, der har et væsentligt andet take end ‘dyr bil gennem snoet vej i ørkenlandskab’. Derfor tager Honda også prisen som den klart mest underholdende reklame i år på trods af, at det faktisk er en relativt simpel idé.

Her giver det mening, at hver kunstner har deltaget, mens det i for eksempel Mercedes’ Coen-brødreinstruerede ‘Easy Rider’-reklame bliver en lidt letkøbt association, der tærer på det cinematiske arvesølv.


3. T-Mobile – Snoop Dogg og Martha Stewart

Generelt er T-Mobiles amerikanske reklamer temmeligt fladpandede med deres papegøjemantra om, at alt er unlimited.

Men med det umage par Snoop Dogg og Martha Stewart formår de faktisk at lave en sød, all-american reklame, der spiller på makkerparrets (og amerikanernes) forskelligheder – og en håndfuld ordspil på Snoop Doggs elskede urt.

De er væsentligt mere velvalgte til at reklamere for teleudbyderen end Justin Bieber, der virker fuldkommen overflødig i reklamerne om unlimited moves.


4. 84 Lumber

I år var der endnu engang masser af reklamer med fokus på en bredere definition af ‘merica, end bare frihed, store biler, kød og cowboys. Hvorvidt det var et modsvar til den siddende præsident, eller det bare var ren og skær tilfældighed, så slog flere firmaer på, hvordan USA historisk set altid har været en sikker havn for de svage, de trætte, de fattige.

Det gjorde byggefirmaet 84 Lumber sublimt med den kortfilmagtige reklame herover, som man umiddelbart godt kunne kalde semi-racistisk. Ikke desto mindre bliver budskabet hamret hjem til sidst.

Der er i øvrigt virkelig mange honorable mentions i dette felt. Både Budweiser og Coca-Cola slog hårdt på inklusion, multikultur og diversitet i deres reklamer i år, mens Audi lavede en rigtig fin reklame om kønsforskellene i det 21. århundrede.


5. Snickers – Adam Driver

Snickers efterhånden gennemtærskede: ‘You’re not you, when you’re hungry’ fik i forbindelse med Super Bowl en Mini Meal-makeover. Selve reklamen er ikke hysterisk morsom, men illusionen om, at det skulle være live, fungerer ret godt.

Særligt optakten, hvor både hesten og de døde cowboys skulle castes er ret underholdende.


6. Squarespace – John Malkovich

John Malkovich, der mailer til en dude, der er John Malkovich. Det er forrygende meta og velspillet af både Malkovich og website-udbyderen Squarespace. Både optakten og opfølgeren er ligeledes fantastiske:

Idéen om at John Malkovich er ved at lave sit eget tøjmærke er i sig selv sublim, men kvaliteten i produktionen gør den virkelig gennemført. At de så rent faktisk har lavet en John Malkovich-kollektion er prikken over i’et.

Tjek i øvrigt JohnMalkovich.com.


De sløje

1. Tiffany’s – Lady Gaga

Godt nok leverede hun et stærkt half time-show, men hendes reklamer med smykkefirmaet Tiffany’s er direkte tåkrummende.

De viste godt nok kun 15 sekunder af reklamen i fjernsynet, men selv det faktum kan ikke sløre, at der er tale om tom, forældet, selvhøjtidelig reklamefis.


2. Wix.com – Gal Gadot og Jason Statham

Website-creatorværktøjet Wix.com begår en reklame-dødssynd med to reklamespots, der er mere larmende end indholdsfulde.

Det er svært at pinpointe, hvad der har været idéen her, andet end: »Vi laver en miniactionfilm, så er vi sikre på, folk kigger«. Selvom man hyrer store stjerner ind, er det ikke ensbetydende med, at budskabet går igennem.

Læs også: Coen-brødrene hylder filmklassiker i veloplagt Super Bowl-reklame