Anbefalelsesværdig Spotify-webserie fortæller musikhistoriens glemte, men sande røverhistorier

Anbefalelsesværdig Spotify-webserie fortæller musikhistoriens glemte, men sande røverhistorier

Musikbranchen præges næsten lige så meget af myter og legender, som den gør af selve musikken. Hvorvidt de er sande eller ej, er langt hen ad vejen sagen uvedkommen, for det er den gode historie, der betyder noget.

Det er præmissen for Spotifys videoserie ‘Drawn & Recorded’, der havde premiere i november og løbende er udkommet i indtil videre ni afsnit, men netop er blevet nomineret til en Webby Award. I et animationsformat med karakterer tegnet af en ‘BoJack Horseman’-inspireret hånd fortælles (vist nok) sande rockanekdoter med artistisk frihed. speaket af musiker og producer T Bone Burnett.

Han fortæller om historien bag navnet på Nirvanas kæmpehit ‘Smells Like Teen Spirit’, hvordan T.I. reddede Creed-forsangeren Scott Stapp fra et formodet selvmordsforsøg og sammenligner Ol’ Dirty Bastard med en sagnomspunden heltefigur efter han reddede et barns liv.

Streamingtjenestens første forsøg på en animeret fortælling, ‘Deconstructing’, vækkede ikke den store begejstring her på redaktionen, hvor formen syntes at overskygge indholdet. Det omvendte gør sig gældende med den minimalistiske ‘Drawn & Recorded’, hvor historien om eksempelvis vicepræsident Nixon, der intetanende smugler hash gennem lufthavnen for Louis Armstrong, med stor succes overskygger animationen.

Spotifys tegnere benytter sig naturligvis af små greb, der lægger flere lag på de simple tegninger. Som når en kvindelig duft bliver trukket op mod Kurt Cobain ved at en finger skubber til en knap eller Ol’ Dirty Bastard fremstilles på græske vaser.

De ni historier varer alle under fire minutter og efterlader dig ikke med en tabt kæbe – hvilket ‘Deconstructing’ må formodes at have sigtet efter – men med et forundret smil på læberne. Og med Webby-nomineringen i kategorien ‘Music – Channels and Networks’ har den nu med rette fået internettets blå stempel.

Samtlige afsnit kan ses med et Spotify-abonnement HER.

Læs også: Spotifys musikhistoriske tegneserie er desværre mere overfladisk end fængende