Heineken sejrer, hvor Pepsi fejlede med reklame, der forsøger at bygge bro

Hvis du stadig går til zoneterapeut og massør for at slippe for krumningssmerter efter Pepsis himmelråbende tonedøve reklame med Kendall Jenner, så kan Heinekens diametrale reklame-modsætning virke en smule lindrende.

I stedet for dramatik og billedsprog tykkere end bolsjemasse og en kendis-model som frelsende læskedrik-engel, har Heineken underspillet deres reklame med rigtige mennesker og en meget mere realistisk tilgang til mellemfolkelig kommunikation.

Det er absolut ikke fordi, Heinekens reklame er fuldkommen fejlfri. Man får et indtryk af, at argumenterne virkelig er blevet sat på spidsen, hvis ikke indstuderet, i de indledende interviews. Selve situationen, de bruger til at få deres pointe frem, er unægteligt opstillet og virkelighedsfjern. Og nogle vil også mene, at det ikke er særligt prisværdigt at give taletid til og normalisere eksempelvis klimaforandringsbenægtere.

Men de rammer plet ved ikke at påstå, at alting kan klares med en harmløs, hollandsk bajer. De rammer plet ved at have fokus på at vores ligheder er større end forskellene og at dialog på trods af uenighed gavner. De rammer plet ved at bruger bajer-på-en-bar-settingen som det sted, man som regel møder mennesker uden for ens ekkokammer. Det fungerer.

Indtil videre er Heinekens reklame ikke blevet slagtet på nettet, men får roser med på vejen af blandt andre komikerne Sarah Silverman og Taran Killam:

Læs også: Kendall Jenners Pepsi-reklame forenede faktisk internettet: Alle hadede den