Facebook Stories er en spøgelsesby, der udstiller det sociale medies midtlivskrise

Facebook Stories er en spøgelsesby, der udstiller det sociale medies midtlivskrise
Mark Zuckerberg til årets udviklerkonference F8, hvor fokus var på VR, AI, AR og andre buzzwords.
Foto: Justin Sullivan/Getty Images
Facebook Stories er en spøgelsesby, der udstiller det sociale medies midtlivskrise
Jeppe Wojcik

Tech-redaktør på Soundvenue

KOMMENTAR Facebook nærmer sig to milliarder brugere på verdensplan, men deres allermest centralt placerede funktion Facebook Stories er der rundt regnet 0, der bruger. Hvis du åbner Facebook på din smartphone ligger Stories allerøverst og stjæler din opmærksomhed – som en milliardbys kæmpestore, triumfante plads, der ligger absolut øde hen.

At ingen bruger det, er ikke bare min påstand. Mashable bragte tidligere på ugen en analyse af, hvor himmelråbende død Facebook Stories er. Det har været helt centralt for Facebook-appen i en måned og hidtil har jeg kun set to enkeltstående Facebook Stories – fra samme bruger.

Mashables – nuvel, temmeligt uunderbyggede – påstand er dog bare, at ingen bruger Facebook Stories. Facebook har masser af indbyggede funktioner, som stort set ingen bruger – men for mig stikker problemet dybere med Stories. Det udstiller hvor begrænset Facebooks forståelse for deres nuværende funktion er. De har helt sikkert kunnet teste funktionen, inden de rullede det ud eller have trukket på det veritable bjerg af data, de har på alle deres brugere.

Det svarer til, at du har en ekstremt populær natklub, men så får din konkurrent en anden populær natklub, som du så kopierer 1:1. Men ingen gider besøge din nye natklub, fordi den ikke udfylder noget reelt behov, så det begynder at gå udover din oprindelige natklubs ry.

F8-3

Facebook Live er en anden funktion, der er skabt for at højne engagement, men ikke har gjort det – og nu bliver brugt til at livestreame mord.

Facebook vil blive ved med at skrive nye fiaskoer på sit cv, hvis ikke The Zuck og vennerne få hovedet ud af deres Silicon Valley-røv og begynder at forstå, hvad det er for et monster, de har skabt.

Facebook er ikke længere det sted, hvor man deler sit liv med andre. Du ser det personlige engagement dale alle vegne. Facebook Minder er en daglig påmindelse om, at jeg for syv år siden delte oplevelser offentligt, som jeg så kan græmme mig over nu. Flere og flere unge brugere vælger profilbilledet fra eller bruger et andet end deres eget. Facebook er et sted, hvor du groomer, hvordan du opfattes udadtil og ikke et sted, hvor du er umiddelbar og deler ligegyldigheder – i hvert fald ikke offentligt.

Det er mig en kæmpe gåde, at Facebook ikke er klar over det her. De har mere data på deres brugere end nogen anden virksomhed og har ramt nogenlunde rigtigt med matchet i Instagram, hvor rigtig mange – primært kunstnere, artister og bloggertyper – bruger det.

I et efterhånden urgammelt interview forklarer Zuckerberg, hvad TheFacebook, som det dengang hed, er for en størrelse – og her er han inde på noget af det helt rigtige, som han så tilsyneladende siden har glemt. (Han må i øvrigt lide af samme antialdringssyndrom som Pharrell Williams og Bubber).

Facebook er grundlæggende set stadig et online directory med social medie-funktioner. Det har de heldigvis andre apps til – hvor en funktion som Stories passer meget bedre ind.

Hvor kæden så hopper af, er i det faktum, at Facebook befinder sig i en slags megalomanisk midtlivskrise, som mest af alt lugter af en frygt for at ende som en udvidet Google.

Men hvad er så konsekvenserne af Facebooks adoption af Stories? De er umiddelbart ikke vidtrækkende, men det lader til, at Instagram Stories til gengæld har stjålet en del markedsandele fra Snapchat. Det jeg – som er stor fan af Snapchats umiddelbarhed – frygter, er ved at ske, er at Facebooks stinker af en fiasko smitter af på funktionen Stories som helhed. At man som bruger underbevidst løber skrigende bort fra en funktion, der udadtil ligner en fiasko. Og det lægger pres på Snapchat.

Snapchats moderselskab Snap Inc. skal i næste uge for første gang fremlægge sine regnskabstal. Selvom det kører for selskabet, er det utvivlsomt ikke et regnskab, der kommer til at feje benene væk under nogen. Der er grundlæggende set funktioner i Snapchat, som jeg ikke er så tosset med, men jeg håber ikke Mark Zuckerbergs alt-konsumerende appetit går ud over spøgelset på den gule baggrund.

Det er på tide, at Zuckerberg og Facebook kommer over sin midtlivskrise og erkender, hvad de er blevet: Et kedeligt, ultramagtfuldt, socialt online directory, der minder mere om Google end om Snapchat.

Læs også: Syv ubarmhjertige features: Se din Snapchat-taberscore og alle likede Facebook-billeder